Lenny - niekontrolowane zamykanie przegladarek internetowych
Lenny - niekontrolowane zamykanie przegladarek internetowych
Witam.
Mam zainstalowanego Debiana 5.0 z kde w wersji lite. Komputer to dwuprocesorowy pIII 733mhz z 512MB ram, i gf2ti.
Podczas przeglądania internetu (obojętnie na jakiej przeglądarce: konqueror, iceweasel, czy opera) mam niekontrolowane wysypywanie się tych przeglądarek.
W jaki sposób mógłbym sprawdzić co powoduje błąd.
Ps. Usiłowałem zainstalować wtyczkę flash jednakże instalacja się nieudała z powodu błędu ochrony pamięci.
Mam zainstalowanego Debiana 5.0 z kde w wersji lite. Komputer to dwuprocesorowy pIII 733mhz z 512MB ram, i gf2ti.
Podczas przeglądania internetu (obojętnie na jakiej przeglądarce: konqueror, iceweasel, czy opera) mam niekontrolowane wysypywanie się tych przeglądarek.
W jaki sposób mógłbym sprawdzić co powoduje błąd.
Ps. Usiłowałem zainstalować wtyczkę flash jednakże instalacja się nieudała z powodu błędu ochrony pamięci.
Uruchm z konsoli np.
lub i zobacz co tam wypisze przy błędzie.
Kod: Zaznacz cały
iceweasel
opera
Komputer jest sprawny - chodzi jako serwer do połączeń z zewnątrz po ssh - pracuje całymi dniami.
W domu czasem korzystam z niego żeby pobuszować w internecie i takie "niespodzianki" mi się dzieją
Zauważyłem, że sypie mi się przede wszystkim strona (z tych, z których korzystam) www.gazeta.pl i gmail - nie wiem - ale mam wrażenie, że tam gdzie jest flash tam mi się sypie, choć to może być złudne wrażenie.
W domu czasem korzystam z niego żeby pobuszować w internecie i takie "niespodzianki" mi się dzieją
Zauważyłem, że sypie mi się przede wszystkim strona (z tych, z których korzystam) www.gazeta.pl i gmail - nie wiem - ale mam wrażenie, że tam gdzie jest flash tam mi się sypie, choć to może być złudne wrażenie.
-
- Senior Member
Skoro masz wrażenie, że przeglądarki wywalają się na stronach z flashem, a wcześniej nie udała Ci się jego instalacja, to spróbuj sprawdzić, czy nie masz w systemie uszkodzonego pakietu z flashem i - jeśli jest - albo go odinstalować, albo spróbować naprawić. Proponowałbym pierwszą wersję i sprawdzenie bez zainstalowanego flasha. Będzie ok, to będziesz znał winowajcę.
Procesory z rodziny pentium III są na rynku dostępne od 11 lat: http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_III.kwiatki pisze:Komputer to dwuprocesorowy pIII 733mhz z 512MB ram, i gf2ti.
I teraz:
Ile lat ma Twój komputer i jaki jest czas życia, w niezmienionej formie, biernych elementów elektronicznych w sprzęcie powszechnego użytku? Mam na myśli kondensatory i rezystory.kwiatki pisze:Komputer jest sprawny - chodzi jako serwer do połączeń z zewnątrz po ssh - pracuje całymi dniami.
fnmrik - wybacz ale taka rozmowa w tym temacie nie ma zbytnio sensu. Komputer pracuje bez zastrzeżeń, a wysypuje się jedynie przy przeglądarkach internetowych i to jest problem.fnmirk pisze:Procesory z rodziny pentium III są na rynku dostępne od 11 lat: http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_III.
I teraz:
Ile lat ma Twój komputer i jaki jest czas życia, w niezmienionej formie, biernych elementów elektronicznych w sprzęcie powszechnego użytku? Mam na myśli kondensatory i rezystory.
Rozumiem, że jeśli miałby niekontrolowane pady w różnych sytuacjach - losowo - w tym jednak przypadku takie coś nie zaistniało.
~/.mozilla/plugins/libflashplayer.so