Konfiguracja D-Linka dla Debiana.

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
szkodnikPL

Konfiguracja D-Linka dla Debiana.

Post autor: szkodnikPL »

Witam,

jak skonfigurować router D-Link, by komputer z Debianem wykrywał internet przy instalacji?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Nie bardzo rozumiem co ma jedno do drugiego.
Jeśli chcesz do instalacji wykorzystać kartę LAN to na DLinku musisz włączyć i odpowiednio skonfigurować DHCP. Dla karty WiFi dodatkowo... primo: instalator musi mieć sterownik Twojej karty aby ją "obsłużyć", secundo: musisz podać SSID i klucz (jeśli sieć szyfrowana) gdy instalator wykryje i podniesie Twoją kartę .
szkodnikPL

A jeżeli dopiero chcę po instalacji podłączyć internet? To jak mam zainstalować sterowniki?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

szkodnikPL pisze:To jak mam zainstalować sterowniki?
Do czego? Do karty wifi w komputerze? Przeczytałeś to co jest na forum na te tematy (ilość doprawdy przyprawiająca o zawrót głowy)?
A jeżeli dopiero chcę po instalacji podłączyć internet?
To zainstalujesz Debiana, potem podłączysz router po kablu i 99% pewności, że internet (przy prawidłowej konfiguracji routera i jeśli nie posiadasz jakiejś zupełnie egzotycznej karty ethernetowej) będziesz mieć.
Być może nawet będziesz mieć odpowiednie sterowniki do karty wifi już zainstalowane. Być może nie.

Przeczytaj jak się na forum zadaje pytania (w materiałach dla początkujących), tak byśmy mogli udzielać Ci odpowiedzi. Jak na razie z Twoich pytań absolutnie nic nie wynika, oprócz tego, że masz przyzwyczajenia z Windows. Po przemyśleniu o co chcesz zapytać - przedstaw jaki masz problem i zadaj pytanie.
szkodnikPL

Zrobione. Podczas konfiguracji z konsoli, wychodziło inaczej. Ale z środowiska graficznego działa bez problemu i o dziwo, podczas instalacji nie mogło znaleźc dhcp, a po wybraniu ze środowiska znalazło od razu. :) Można zamknąć.
ODPOWIEDZ