[+] Kmenu editor nie zapami

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

[+] Kmenu editor nie zapamiętuje ustawień dla ikonek root

Post autor: Zalingrad »

Witam.
Posiadam Siduksa 2009.04 z KDE 4.3.4.
Wszystko ładnie pięknie, do czasu gdy chciałem uruchomić Krusadera w trybie root. Nic się nie działo. Znalazłem podobne problemy i rozwiązaniem okazało się usunięcie /home/''''''/.kde/share/apps/krusader. Nagle zaczął startować.
Wspaniale, pozostał tylko drobny problem. Odpalam edytor menu KDE prawoklikiem na ikonkę K. Chcę przesortować te menedżery plików. To się udaje, jednak gdy chcę zmienić tam ikonkę Krusader- root-mode i opis programu, po zapisaniu konfiguracji nic się nie zmienia (tzn dalej mam irytujący mnie pytajnik zamiast ikonki). Tak, jakby nie potrafił zapamiętać ustawień. Dla wszystkich innych programów działa to prawidłowo.

Cóż to może być?

PS1: Doszedłem do magicznego wniosku, że skoro nie da się ikonki zmienić jako user, to można jako root. Tylko jak odpalić KMenu editor w trybie root? W niektórych wątkach na różnych forach, ludzie tez się nad tym głowią i na razie chyba nic sensownego nie wymyślili...

PS2: Rozwiązanie jest banalne. Umieścić ikonkę na pulpicie, ustawić właścicielowi prawo do odczytu i zapisu i zmienić ikonkę. Wtedy ta w Kmenu też się zmieni. Potem wystarczy przywrócić poprzednie prawa czyli tylko do odczytu i śmiga.
ODPOWIEDZ