Po
Połączenie z internetem - pppoeconfig
Witam.
Zainstalowałem sobie Debiana 5, i mam taki problem, że nie potrafię połączyć się z internetem. Pierwszy raz użytkuję ten system (od małego tylko Windows). Z internetem łączę się przez ppp czy jakoś tak, nie potrafię tego nazwać. Przepisałem to co mam napisane po kliknięciu na ikonę połączonego internetu. Niby dostawca napisał, że mam wpisać pppoeconfig ale w konsoli dostaje odpowiedź, że nie znane polecenie. Jeśli ktoś będzie tak miły i poświęci sekundę czasu aby mi trochę oświecić będę bardzo wdzięczny. Dziekuję i pozdrawiam.
Zainstalowałem sobie Debiana 5, i mam taki problem, że nie potrafię połączyć się z internetem. Pierwszy raz użytkuję ten system (od małego tylko Windows). Z internetem łączę się przez ppp czy jakoś tak, nie potrafię tego nazwać. Przepisałem to co mam napisane po kliknięciu na ikonę połączonego internetu. Niby dostawca napisał, że mam wpisać pppoeconfig ale w konsoli dostaje odpowiedź, że nie znane polecenie. Jeśli ktoś będzie tak miły i poświęci sekundę czasu aby mi trochę oświecić będę bardzo wdzięczny. Dziekuję i pozdrawiam.
- parrotlarch
- Beginner
Wchodzisz na stronę: http://www.debian.org/distrib/packages#search_contents W pole "słowo kluczowe" wpisujesz "pppoeconf" i wskazujesz w jakiej dystrybucji przeszukać i klikasz "Szukaj". W wynikach (tabelka) znajdziesz kolumnę "Packages" czyli nazwę pakietu.
W konsoli będąc na koncie root'a wpisujesz
lub zamiast aptitiude apt-get, w zależności z czego korzystasz.
W konsoli będąc na koncie root'a wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
aptitiude install nazwa_pakietu
Tylko on jakby nie ma internetu pod linuksem, z tego co zrozumiałem, więc raczej ciężko będzie mu coś zainstalować ze zdalnego repozytorium.
Jeśli masz pełną płytę instalacyjną Debiana (nie netinstall), to jest na niej pakiet pppoeconf, więc możesz zrobić tak:
Wkładasz płytę i instalujesz pakiet:
Jeśli masz pełną płytę instalacyjną Debiana (nie netinstall), to jest na niej pakiet pppoeconf, więc możesz zrobić tak:
apt-cdrom add
Użycie /cdrom/ jako punktu montowania CD-ROMu
Odmontowanie CD-ROMu
Oczekiwanie na płytę...
Proszę włożyć dysk do napędu i nacisnąć enter
apt-get install pppoeconf
Więc może poszukać spod windows nazwy pakietu i zapamiętaćlessmian2 pisze:Tylko on jakby nie ma internetu pod linuksem,

Jak się nie mylę, instalator z płyty netinstall nie połączy się przez ppp, ale mogę się mylić.
- szmergiell
- Beginner
zar0wa, czy mógłbyś dokładniej napisać co to znaczy
bo może się okazać, że wcale tak nie jest. Z jakiego sposobu łączenia się z Internetem korzystałeś pod Windows? Czy jest to Neostrada, sieć osiedlowa, sieć radiowa a może komórkowa?Z internetem łączę się przez ppp czy jakoś tak, nie potrafię tego nazwać.
Jeśli masz radiówkę to jest duża szansa, że potrzebujesz jednak wbrew temu co mogłoby się wydawać pppoe. Ja radziłbym ci instalować odpowiednio z zachowaniem kolejności:
Po instalacji jeśli w jej trakcie nie zostanie uruchomiony konfigurator pppoeconf to go uruchom z konsoli wpisując jako polecenie nazwę programu. Nie dam sobie ręki uciąć, ale swego czasu gdy instalowałem z netinstall to były wyżej wymienione pakiety na płycie.
Jeśli okaże się jednak, że ich nie ma to postępuj według tego:
W zasadzie można by bawić się w tworzenie repozytorium i skorzystać z aptitude, no ale tak będzie prościej.
libcap0.8, ppp, pppoe, modconf, pppoeconf
Jeśli okaże się jednak, że ich nie ma to postępuj według tego:
Z tym, że instalacja nie za pomocą aptitude, a:mariaczi pisze:Wchodzisz na stronę: http://www.debian.org/distrib/packages#search_contents W pole "słowo kluczowe" wpisujesz "pppoeconf" i wskazujesz w jakiej dystrybucji przeszukać i klikasz "Szukaj". W wynikach (tabelka) znajdziesz kolumnę "Packages" czyli nazwę pakietu.
W konsoli będąc na koncie root'a wpisujeszlub zamiast aptitiude apt-get, w zależności z czego korzystasz.Kod: Zaznacz cały
aptitiude install nazwa_pakietu
dpkg -i nazwa_pakietu