Mam kilka pytań dotyczących kwestii sieciowych:
- Posiadam odblokowane przez admina sieci kilka portów- do gier/ftp/serwera www etc..
Więc porty są jak najbardziej otwarte. Moje pytanie brzmi jak zablokować te porty, aby nikt niepowołany nie wszedł sobie za pomocą ssh na mój komputer i nie podpiął jakiegoś narzędzia bo porty są otwarte? - Chciałbym zainstalować sobie jakiegoś firewalla - słyszałem o czymś takim jak IPtables - czy jest to jakiś rodzaj firewalla?
- Na tym forum znalazłem, gdzieś opcje, które blokują żądania odpowiedzi na pingi z sieci:Chodzi tu o to, że jak uaktywnię te opcje to nikt nie będzie mógł mnie pingowac? Nawet nmapem (-sS). Czy dobrze rozumiem? Ewentualnie proszę mi wyjaśnić dokładniej te linijki.
Kod: Zaznacz cały
iptables -A INPUT -p icmp -j DROP iptables -A OUTPUT -p icmp --icmp -type echo-reply -i DROP - Jeżeli mam programik Kadu/pidgin i widzę u niektórych, przy pseudonimach adresy IP (dziwnym trafem IP typu: 192.168.100.2, 192.168.134.54), a innych nie widzę, domyśliłem się, że widzę jedynie IP tych osób, które mają podpisaną umowę z tą samą kablówką? Jak uzyskać IP reszty ludzi z komunikatotra? Czy jest jakiś sposób? Może tcpdumpem jakoś ustawić na nasłuch na porcie gg i napisać do kogoś, wtedy wychwyci od kogo przychodzi wiadomość?
Pozdrawiam.