PureFTP lub inny - kilka kont anonimowych

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ciacho

PureFTP lub inny - kilka kont anonimowych

Post autor: ciacho »

Witam.
Zastanawia mnie fakt, czy w PureFTP (lub innym serwerze FTP) istnieje możliwość konfiguracji kilku kont anonimowych tak aby miały różne katalogi domowe?

Albo inaczej, jak zrobić aby dane hosty:

Kod: Zaznacz cały

ftp.domena1.pl
ftp.domena2.pl
ftp.domena3.pl
były anonimowymi kontami ftp i każdy z nich miał inny katalog domowy? Nic nie przychodzi mi do głowy jak się za to zabrać, a wujek Google nie chce mi powiedzieć.
mendeczka
Beginner

Post autor: mendeczka »

ciacho pisze:a wujek Google nie chce mi powiedzieć.
a to dziwne bo mi np podpowiedział Konfiguracja VirtualHostów w ProFTPd (akurat tego ftpa używam )
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

mendeczka pisze:Konfiguracja VirtualHostów w ProFTPd
Tylko trzeba pamiętać że w przypadku FTP, na jednym adresie IP, będzie działał poprawnie tylko jeden VirtualHost.
ciacho

Czyli klapa. Z tego wynika, że musiałbym dodawać tyle numerów IP ile anonimowych ftp bym chciał mieć? Albo kombinować na jednym numerze IP z odpalaniem na różnych (niestandardowych) portach.
Nie ma innego rozwiązania tego problemu? Jakieś pomysły? Sugestie?
mendeczka
Beginner

lessmian2 pisze:Tylko trzeba pamiętać że w przypadku FTP, na jednym adresie IP, będzie działał poprawnie tylko jeden VirtualHost.
To dziwne bo w manualu PROFTPD jest napisane

Kod: Zaznacz cały

On <VirtualHost> sections
    Covers how to configure virtual servers, listening on only one IP address, and how the daemon handles client connections to its virtual servers 
Wydaje mi się że jest to możliwe. Pewnie na innych portach. Nie wiem osobiście tego jeszcze nie testowałem.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Ale w dokumentacji ProFTPd pisze też:
<VirtualHost ftp.mydomain.com>
...
</VirtualHost>

When proftpd parses this context on startup, it will resolve the given DNS name to its IP address and use that, just as if that IP address had been used in the first place. Use of DNS names like this, while convenient, can easily lead to confusion when multiple DNS names resolve to the same IP address. If this happens, proftpd will use the first context in the configuration file when serving that address.
A wszystko z tego powodu, że protokół FTP nie ma pola Host tak jak protokół HTTP, na podstawie którego można rozróżniać VirtualHosty po nazwie.
mendeczka pisze:Pewnie na innych portach.
Tak, na różnych portach, a i owszem, można. :->
mendeczka
Beginner

lessmian2 pisze:
mendeczka pisze:Pewnie na innych portach.

Tak, na różnych portach, a i owszem, można.
Czyli, @ciacho masz rozwiązanie.

Dziękuję, lessmian2.
ciacho

Dziękuję bardzo. Czyli nic innego jak uruchamianie każdego ,,anonimowego konta ftp'' na osobnym porcie mi nie pozostaje. Jeszcze jedno pytanie (bo do tej pory używałem PureFTPD). Czy ProFTP ma możliwość trzymania virtualhostów w bazie MySQL/PgSQL, czy tylko edycja plików wchodzi w grę?
mendeczka
Beginner

Kolego czy znasz wujka GOOGLA? ;-)
To wstępnie Ci go przed stawie http://lmgtfy.com/?q=proftp+mysql

Reszta zależy już od Ciebie!

Ps. zapoznaj się raz jeszcze z postem "Przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz!" - to dla Twojego dobra

Pozdrawiam
ciacho

No widzisz. Czytanie ze zrozumieniem się często przydaje. Mnie nie chodziło o to czy można ProFTP złączyć z MySQL bo to to wiem: użytkownik, quota, grupy. Ale mnie chodziło o to czy można dyrektywy virtualhost wpakować do MySQL. A o tym już mi wujek Google nic nie mówi.
ODPOWIEDZ