[+] Zintegrowana grafika SiS i akceleracja 3D

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
davitxx

[+] Zintegrowana grafika SiS i akceleracja 3D

Post autor: davitxx »

Witam.
Po instalacji Debiana Squeeze (AMD64) z zaznaczeniem podczas instalacji opcji ,,serwer graficzny'' było wszystko w porządku, glxgears pokazywało 250 FPS.
Taka instalacja jednak powoduje zainstalowanie wielu niepotrzebnych pakietów więc zainstalowałem tylko podstawowy system + xserver-xorg, xfonts-base, gnome-core, mesa-utils oraz xinit.
Teraz direct rendering nadal wskazuje YES, natomiast jest około 25 FPS-ów.
  1. Czym może być to spowodowane?
  2. Czy powinienem doinstalować jeszcze jakieś niezbędne pakiety?
  3. Czy może to być również przyczyną wolnego przewijania stron www w iceweaselu?
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

3. Tak.
1, Wydaje mi się że może być coś źle z obsługą grafiki, może nie masz sterowników zainstalowanych, albo coś zostało źle wykryte. Przez to tak wolno działa.
2. Być może te sterowniki. :)

Ja też mam zintegrowanego SiS'a, dokładniej model 630/730 i wiem że u mnie bez instalowania żadnych sterów na jednym Linuxie cieżko się bardzo pracuje. Tak jak napisałeś przeglądarka nawet nie chce przewijać strony bo się tnie. Choć jak u siebie Debiana zainstalowałem to nie miałem problemów.

Strona o sterownikach do SiS'ów: http://www.winischhofer.eu/linuxsisvga.shtml
davitxx

Po pierwsze dziękuję za odpowiedź.
Link podany przez Ciebie zaraz otworzę i przestudiuję.
Problemem z akceleracją 3D okazał się CPU pracujący na 1GHz zamiast 1.8GHz.
Swoją drogą dziwne, że akceleracja 3D w linuksie kolosalnie zależy od taktowania procesora.
Sam już nie wiem czy to grafika przetwarza obraz czy procesor :-P
Zauważyłem o wiele gorszy problem.
Za chwilkę wrzucę link do serwisu YT prezentujący problem.
Jeśli nie jest to sprzeczne z regulaminem?
Chodzi o to że latają po ekranie takie "kreseczki". Nie wiem jak to opisać więc zaraz będzie link.
KLIK
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Powiem szczerze że pierwszy raz coś takiego widzę i szukałbym przyczyny w sterownikach, mając pewność że karta jest sprawna. ( na innym systemie, ten sam monitor podłączony do tego komputera wyświetla wszystko poprawnie).

Nie wiem szukaj, może znajdziesz jakieś inne sterowniki albo coś, sprawdź też link który Ci dałem.
davitxx

Ok, nie miałem i nie mam nadal czasu bo w piątek kolokwium ale i tak się nie uczę więc to przeczytam teraz.
Kiedyś na jakiejś stronce znalazłem sterowniki i był opisany ten problem, tzn. napisali, że on występuje.
Na Windows XP było wszystko w porządku.
Na dysku mam tylko Debiana bo Windowsa nie używam w ogóle.

PS.

Kod: Zaznacz cały

01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 661/741/760 PCI/AGP or 662/761Gx PCIE VGA Display Adapter (rev 03)
EDYTOWANY
Nie wiem czy plik w dobrym miejscu podmieniłem.
Zamieniłem plik:

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib64/xorg/modules/drivers/sis_drv.so
Na ten ze stronki sis.com (wersja na redhat 7.x) i chwilowo wydaje mi się, że jest ok.
Jeśli faktycznie będzie w porządu to oczywiście się podzielę informacją :)

Potwierdzam. Problem rozwiązany. Sterownik ze stronki Sis nie robi już takich problemów jak na filmiku, który nagrałem.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ