Powiadomienie o pracy serwera na poczte

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ag

Powiadomienie o pracy serwera na poczte

Post autor: ag »

Witam,

Szukałem po kilku słowach kluczowych ale nie udało mi się znaleźć odpowiedniego tematu.

Sprawa jest następująca, czy jest jakiś program/sposób abym na maila otrzymywał informacje o serwerze? Np.: kiedy został uruchomiony/zrestartowany, może o tym że zaczyna brakować miejsca lub o jakiś błędach.

Chodzi mi o to, że zakładam sobie jakąś skrzynkę np. na gmailu, ta skrzynka jest skonfigurowana na serwerze i z niej mi serwer wysyła, nie chce stawiać specjalnie serwera poczty.

Pozdrawiam,
ag
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Ja bym jednak postawił prosty serwer (tym bardziej, że domyślnie pewnie już masz jakiegoś exima).
Najprościej (chyba) jest stworzyć zestaw skryptów wysyłających maile z odpowiednimi komunikatami i ,,umieścić" je w newralgicznych punktach. Czyli np. jeden skrypt uruchamiany przy starcie serwera, drugi uruchamiany z crona sprawdzający miejsce na dysku itp.

Być może są do tego narzędzia, ale mi się nic nie kojarzy,
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Ister pisze:Być może są do tego narzędzia,
Logwatch na ten przykład.
ag

Post autor: ag »

O! Właśnie o takie coś mi chodziło lessmian2. Dziękuję.

Jeszcze mam pytanie; gdzie znajdują się jakieś pliki konfiguracyjne, w /etc/logwatch/conf nie ma nic? Może coś źle się zainstalowało.

I czy w logwatch można ustawić aby wysyłał pocztę z zewnętrznej skrzynki gmail,wp,onet - nie ważne.
ODPOWIEDZ