Montowanie wielu partycji pod jeden katalog

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kresus

Montowanie wielu partycji pod jeden katalog

Post autor: kresus »

Witam.

Czy istnieje sposób zamontowania wielu partycji pod jeden punkt? Chodzi o to aby zwiększyć daną przestrzeń, jeżeli takowej zabraknie, dodając po prostu kolejna partycje. Nie jest określony system plików, programowego raida chciałbym uniknąć. Jeżeli chodzi o NFS-y, to już zastosowałem coda do sieciowego raid1, a ,,Lustre'' odpada ze względu na brak produkcyjnej stabilności. Problem to ,,dynamiczne'' zwiększanie danej przestrzeni, bez utraty starszych danych.

Pozdrawiam.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Zainteresuj się lvm. Tylko nie wiem co z już istniejącym systemem. Pewnie trzeba się będzie trochę nagimnastykować.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

A jaki system? Widze że piszesz spod BSD, to może ZFS?
LVM też dobra sprawa, ale pod BSD nie chodzi, tylko linuksy.
kresus

Post autor: kresus »

@Ister: dziękuję, właśnie potrzebowałem jakiegoś punktu zaczepienia. Z tym gimnastykowaniem sobie poradzę.
@Redhead: serwer stoi na Debianie, takie zalecenie było, dlatego też piszę na forum debian.linux.pl ;)

Za bardzo skupiłem się na sieciowych systemach plików, kiedy jak się okazuje rozwiązanie miałem zaraz pod nosem (Instalator Debiana ma taką opcję przy partycjonowaniu, o ile mnie pamięć nie myli). Teraz tylko sprawdzić czy LVM sprosta wymaganiom inwestora.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ