Problem z synaptic'kiem
Problem z synaptic'kiem
Nie wiem co sie stało, nic w systemie szczególnego nie robiłem w ustawieniach synaptica tym bardziej, a otwiera mi się on bez pytania o hasło roota, twierdzi że "... został uruchomiony z prawami użytkownika root bez potrzeby podawania hasła z powodu ustawień mechanizmu uwierzytelniania systemu...". Dotychczas zawsze musiał podawać hasło root. O co chodzi?
Masz może GNOME? Bo z tego co wiem, to tam, podczas wpisywania hasła root'a, jest możliwość wyboru: "Zapamiętaj hasło root'a" - być może to przez przypadek wybrałeś.
Inna możliwość jaka przychodzi mi do głowy to /etc/sudores (czy jak to tam ma). Tam można ustawić aby dany program się uruchamiał jak zwykły użytkownik, który ma do tego programu prawa root'a.
Inna możliwość jaka przychodzi mi do głowy to /etc/sudores (czy jak to tam ma). Tam można ustawić aby dany program się uruchamiał jak zwykły użytkownik, który ma do tego programu prawa root'a.
Jeżeli robisz to przez su, a nie logujesz się do xfce jako root to jest to bezpieczne, chyba, że w konsoli o wydaniu su uruchamiasz jakieś programy i w nich działasz, ale to raczej nie chyba nie może być przyczyną włamania (chyba, że się mylę)ms-trex pisze:w sumie to często działam z uprawnieniami roota poprzez su czy to jest bezpieczne?
Kto by Ci się miał włamywać? 
A co do synaptic'a, to usuń go i zainstaluj ponownie:

A co do synaptic'a, to usuń go i zainstaluj ponownie:
Kod: Zaznacz cały
aptitude update && aptitude purge synaptic && aptitude install synaptic