Serwery, Debian i projekt Unii Europejskiej

Wszystko Off Topic
yansen

Serwery, Debian i projekt Unii Europejskiej

Post autor: yansen »

Witam Wszystkich,
(pierwszy post).

Jestem częścią zespołu pracującego przy projekcie unijnym, który będzie realizowany w województwie mazowieckim.

Celem projektu jest:
  • promowanie e-usług na Mazowszu przede wszystkim.
Używane oprogramowanie:
  • Maksymalizacja Otwartego Oprogramowania
Półśrodkiem będzie dostarczenie do każdej z 314 gmin województwa (jest w planach oczywiście - liczymy się z tym, że nie wszystkie gminy przystąpią do projektu - ot polska rzeczywistość) - centrum dostępowego dla społeczności lokalnej złożonego z laptopa, 5 komputerów stacjonarnych (pracujących w domenie) i... właśnie serwera.

Pierwszy projekt tego typu w Polsce.

Pytania/ prośby do Was:
  1. Dlaczego Debian byłby idealnym systemem operacyjnym na serwer do takiego centrum? Co za nim przemawia?
  2. Jakie aplikacje moglibyście zaproponować do prekonfigurowanej dystrybucji, która byłaby zainstalowana na serwerze (zakładam, że nie wszyscy "administratorzy" lokalni będą wiedzieli co to Linux, więc musi istnieć możliwość bezpiecznego konfigurowania zdalnego, aktualizacji, zlecania zadań obliczeniowych, jeśli ten grid wypali itp., szybkie odzyskiwane w wypadku awarii)?
  3. Jak przedstawia się wirtualizacja na Debianie?
Na stacjach roboczych Windows.
  • Troszkę z innej beczki.
Jako, że poszukuję jeszcze jakiejś platformy wykorzystującej techniki komputerowe do nauczania na odległość (,,e-learning'') i prostych wideokonferencji:
  • - co moglibyście mi polecić,
    - czego używacie i działa dobrze?
Postaram się zamieścić podobny wątek na innych forach: RedHat, Fedora itp.
Musze wybrać coś, co działa stabilnie i jest maksymalnie skalowalne.

Dziękuję wszystkim z góry za odpowiedzi. Postaram się w miarę możliwości, chociaż raz w tygodniu odwiedzać ten wątek. Decyzja musi zostać podjęta do 15 grudnia. Mam nadzieje, że wtedy zakończymy pisanie studium wykonalności.

Wątek spokojnie może być przeniesiony do innego działu, jeśli admin tak zadecyduje.

Pozdrawiam.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Nie jestem administratorem serwera i nie chcę pisać oklepanych formułek o Debianie. Polecam założyć jeszcze podobny wątek na tym portalu (jest tam też trochę ludzi parających się administrowaniem) :
http://dug.net.pl/
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

yansen pisze:Jako, że poszukuję jeszcze jakiejś platformy wykorzystującej techniki komputerowe do nauczania na odległość (,,e-learning'') i prostych wideokonferencji:
Projekt (platworma edukacyjna): moodle
Warto odwiedzić i przejrzeć norweski projekt przeznaczony do nauki i bazujący na Debianie:
Skolelinux

Sporo przydatnych informacji można znaleźć przy polskim projekcie: LinuxEduCD
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Warto też zajrzeć do wątku "Dlaczego Debian a nie inna dystrybucja" (czy jakoś tak). Nie chcę powtarzać tego, co tam jest napisane, ale w skrócie - cykl tworzenia Debiana sprawia, że to naprawdę stabilny system, bardzo silne nastawienie na otwartość i spore środowisko umożliwia naprawdę szybki i zadowalający rozwój, a przy tym jest to dystrybucja stanowiąca podstawę dla wielu pomniejszych dystrybucji, w tym dość mocno spopularyzowanych *buntu. Oczywiście problemów w integracji z Windowsami też nie ma (przynajmniej za wielu, osobiście nie raz łatwiej było mi dogadać między sobą Windowsa z Linuksem niż dwa różne Windowsy).

Ja używam Debiana (jako serwer) w kilku środowiskach w powiązaniu z Windowsami i nie mam z tym żadnego problemu.

Nie wypowiem się jedynie jak z instalacją MS SQL na Debianie, ale na pewno warto to potestować.

Pozdrawiam
yansen

Post autor: yansen »

yantar pisze:Nie jestem administratorem serwera i nie chcę pisać oklepanych formułek o Debianie. Polecam założyć jeszcze podobny wątek na tym portalu (jest tam też trochę ludzi parających się administrowaniem) :
http://dug.net.pl/
Dziękuję, zamieściłem.

[ Dodano: |3 Lis 2009|, 2009 11:51 ]
fnmirk pisze:
yansen pisze:Jako, że poszukuję jeszcze jakiejś platformy wykorzystującej techniki komputerowe do nauczania na odległość (,,e-learning'') i prostych wideokonferencji:
Projekt (platworma edukacyjna): moodle
Warto odwiedzić i przejrzeć norweski projekt przeznaczony do nauki i bazujący na Debianie:
Skolelinux

Sporo przydatnych informacji można znaleźć przy polskim projekcie: LinuxEduCD
Na pewno zajrzę na stronę i podpatrzę co i jak.
ODPOWIEDZ