Laptop HP ProBook 4510s - instalacja Windows XP i Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Mixer

Laptop HP ProBook 4510s - instalacja Windows XP i Debiana

Post autor: Mixer »

Witam.

Posiadam laptopa HP ProBook 4510s (VC191EA) i od dwóch dni próbuje zainstalować na nim Windowsa XP i Debiana (oryginalnego Windowsa Vistę usunąłem).

Moje postępowanie:

W programie partycjonującym instalatora Windows XP tworzę sobie kilka partycji (HP_RECOVERY zostawiam tak jak było):

Kod: Zaznacz cały

C:  Partycja2 [Surowa]
F:  Partycja4 [Surowa]
G:  Partycja5 [Surowa]
H:  Partycja6 [Surowa]
I:   Partycja7 [Surowa]
D:  Partycja3 (HP_RECOVERY) [NTFS]
Partycję C: formatuję w NTFS i instaluję XP. Wszystko przebiega sprawnie, po instalacji uruchamia się program rozruchowy gdzie mogę sobie wybrać: Windows XP lub Vista loader (czy jakoś tak, w każdym razie zakładam, że "Vista loader" pochodzi od tej partycji RECOVERY).

Następnie instaluję Debiana (najnowszy dostępny) i ustawiam sobie takie partycje:

>  nr 5 logiczna NTFS             // tu siedzi zainstalowany Windows XP
 >  nr 6 logiczna B f ext3         // to dla Debiana /
 >  nr 7 logiczna  
 >  nr 8 logiczna f ext3            // to dla Debiana /home
 >  nr 9 logiczna f                   // to dla Debiana SWAP
 >  nr 2 główna                       // tu siedzi HP_RECOVERY
Tu pojawiają się problemy. O ile system instaluje się poprawnie, o tyle GRUB już podczas instalacji zgłasza, że wykrył:

Windows Vista/Longhorn loader
(czyli to co jak mniemam pochodzi od HP_RECOVERY), a kompletnie nie wykrywa partycji z zainstalowanym Windowsem XP.

Kilkakrotnie próbowałem różnych kombinacji z tymi partycjami (m. innymi zamiana partycji głównej z logiczną), żadna nie spowodowała, że GRUB wykrył instalację Windows XP.

Już kilkakrotnie instalowałem Linuksa na stacjonarnych PeCetach i nigdy nie było żadnego problemu, tj. najpierw Windows XP, później Debian i wszystko hulało.
Moje pytanie jest następujące: Co, w jakiej kolejności i jak (partycja logiczna/główna) należy instalować, żebym mógł się w końcu cieszyć się Windowsem XP i Linuksem na laptopie? Może to HP_RECOVERY miesza, nie chciałbym tego usuwać (przynajmniej na razie), zaznaczam.

Pozdrawiam i przepraszam za trochę chaotyczny opis.
poliocertes

Post autor: poliocertes »

Spróbuj
update-grub
Mnie ostatnio to właśnie pomogło.
piter
Beginner

Post autor: piter »

Kiedyś instalowałem u siebie na laptopie Windows XP. Miałem tak jak Ty oryginalną partycję Recovery, Windowsa Vistę i Debiana. I miałem również problemy z programem rozruchowym.
Windows Vista ma swój własny program rozruchowy, niestety zupełnie niekompatybilny z programem rozruchowym Windows XP i to on powoduje te problemy.
Z tego co piszesz wynika, że po instalacji Windowsa XP (a przed instalacją Debiana) miałeś do wyboru uruchomienie Windowsa XP lub programu rozruchowego Visty. Podejrzewam, że jeśli wtedy wybrałeś Windows XP to Windows uruchomił się normalnie, natomiast po wyborze programu rozruchowego Windowsa Visty były błędy.
Zainstalowałeś następnie Debiana, a Grub wykrył niedziałający program rozruchowy Windowsa Visty i tu jest cały problem.

Po pierwsze możesz zostawić partycję Recovery.
Po drugie Windows XP musi być na partycji podstawowej.
Po trzecie aby uniknąć problemów z programem rozruchowym należy zachować następującą kolejność instalowania: Windows XP, Linux i na końcu Windows Vista. I tu jest mały problem - Windows Vista była zainstalowana jako pierwsza, oryginalnie przez producenta. No i z tego powodu zarówno program rozruchowy Windowsa XP jak i Grub znalazł program rozruchowy Windowsa Visty.

Proponuje zrobić tak. Usunąć wszystko z dysku i zostawić tylko partycję Recovery (prawdopodobnie sda1). Zainstalować najpierw Debiana. Jeśli podczas instalacji zostanie wykryty tylko jeden system - Linux, to będziesz na dobrej drodze - pozbędziesz się w ten sposób programu rozruchowego Windowsa Visty. Potem zainstaluj Windows XP. A potem albo odzyskasz usunięty z MBR przez instalator Windowsa Grub albo jeszcze raz zainstalujesz Linuksa (bo i tak system jest świeży, bez żadnej konfiguracji, więc nic nie tracisz).

PS.
od dwóch dni próbuje zainstalować na nim Windowsa XP
Nie przejmuj się. Mnie to zajęło cały tydzień i miałem wtedy dużo wolnego czasu.
wobo

Post autor: wobo »

Wprawdzie robiłem to na ,,tośce'', ale schemat podobny według mnie.
Po zainstalowaniu z płytki OEM-owej systemu, Windows XP stworzył mi jedną partycję C i dysk Recovery.
Recovery wywaliłem, gdyż według mnie jest zbędny.
Podział na partycje urodził się później - użyłem do tego partition-magic zrobiłem sobie partycje:
  • -winxp
    -dane
    -mail
    -download
i tyle.

Po około roku zachciało mi się Debiana więc:
defragmentacja wszystkich dysków, zmniejszenie rozmiaru partycji rzeczonym partition-magic aby zrobić 15GB na Debiana.
Potem normalna płytka Lennego, instalacja tekstowa, bez problemu wykrył Windows XP i ustawił gruba.
Obydwa systemy działają do dzisiaj około 3 lat bezproblemowo.
Ostatnio zrobiłem jeszcze sobie ext4 ze wszystkich partycji, oprócz /boot

Może to nie rozwiąże Twoich problemów ale może Ci ułatwi.

Pozdrawiam.
wobo
ODPOWIEDZ