tomosky, KDE mam w Kubuntu (jak widać), w dodatku w wersji beta systemu, a przeszedłem z KDE4 od 8.10 po obecne i od KDE4.1 po 4.3.2.
Moim zdaniem:
- obecnie KDE4 jest stabilne (przyznam, że od momentu przejścia na 4.3 nie wysypało mi się ani razu, choć przejście z 4.2 na 4.3 nie obyło się "bez ofiar"

/było to jednakże spowodowane brakiem mojego doświadczenia i... niedoczytaniem instrukcji aktualizacji/)
- nie jest bardzo (a w każdym bądź razie bardziej) zasobożerne od innych dużych środowisk graficznych (np. GNOME; na komputerze, na którym jest i Gnome i KDE4.3, oba środowiska chodzą porównywalnie; postawione na Kubuntu 9.04)
KDE4 lubi się wysypywać przy źle robionych aktualizacjach pomiędzy jego wersjami. Najlepiej to robić wg określonego sposobu, a nie dist-upgrade, safe-upgrade itp. Najpierw instalacja paczek z systemem bazowym, potem dodatki, potem aplikacje. Przynajmniej mi ten sposób najlepiej się sprawdza.
Niekiedy zdarza się, że poszczególne aplikacje przynoszą np. ikony, które są już zawarte w innych paczkach środowiska i zaczyna być problem z aktualizacją. Chwila zastanowienia się i do przejścia.
Przeładowywanie różnego rodzaju "wodotrysków", które ze sobą niesie KDE4, zwłaszcza na słabszych kartach graficznych, bądź nawet tych, które po prostu dzielą pamięć RAM jest dobrą drogą do wyłożenia środowiska. KDE4 samo wykrywa optymalne ustawienia efektów i chcąc je zmieniać trzeba to robić bądź to z dużą wiedzą, bądź z dużą ostrożnością, zawsze robiąc kopię plików, w których trzyma swoje ustawienia.
No i jeszcze, chcąc używać KDE w zasadzie nie masz innej opcji. KDE 3 odchodzi już z placu boju, aplikacji będzie coraz mniej (nowych), te, które są nie będą już dalej rozwijane dla tej wersji KDE.
Co cieszy - nie wiem jak w Debianie, ale w przypadku samego kde.org oraz tych dystrybucji, które dość szybko wdrażają pojawiające się tam zmiany - comiesięczny cykl wprowadzania poprawek, usuwania błędów ze środowiska. Wystarczy prześledzić changelog na stronie KDE by zobaczyć jak gigantyczna praca jest robiona. Tu w istocie z miesiąca na miesiąc - co do zasady - jest lepiej. Odczuwalnie lepiej.
I jeszcze jedno. Moje doświadczenia wynikają z używania "czwórki" na dwu komputerach:
1. Fujitsu-Siemens AmiloPro V3515 (Celeron M 2GHz, 1GB RAM, VIA Chrome9HC) - Kubuntu 9.10/KDE4.3.2 (i tu jak wspomniałem było od wersji 4.1)
2. Dell Vostro A860 (Celeron 2GHz, 3GB RAM, Intel GMA965) /jeśli czegoś w karcie graficznej nie pokiełbasiłem/ - Kubuntu 9.04/KDE4.3.2
W obu przypadkach bez problemów. Problemy występują/-ały jedynie z Chrome9 (ale to kwestia sterownika Xów), oraz sporadycznie z obsługą bluetooth. W obu przypadkach, typowe zastosowania biurowe, tj. praca nad tekstem, maile, pdfy, nieco grafiki, webbrowsing... w zasadzie to główne zastosowania. W razie pytań o szczegóły może być na PW, bo nie wiem, czy kogoś one na forum zainteresują.