Debian 5.02 Live CD, czy można wybra

Ogólne pytania dotyczące systemu
skiba260

Debian 5.02 Live CD, czy moŻna wybrać język polski?

Post autor: skiba260 »

Chciałbym spytać czy w wersji Debian-live-502-i386-kde-desktop gdy uruchamiam z płyty mam tylko jeden język domyślny US English, gdyż polskiego nie mogę dodać do języków domyślnych?
Proszę o wyrozumiałość jestem dopiero początkującym użytkownikiem. :-D
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

skiba260, przedstaw odnośnik do obrazu iso tego systemu.
adrikux

Post autor: adrikux »

1.

Kod: Zaznacz cały

apt-get update
2.

Kod: Zaznacz cały

apt-get install kde-i18n-pl
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

adrikux, niestety obawiam się, że nie o to chodzi skiba260. skiba260, ma wersję liveCD Debiana i - z tego co zrozumiałem - chciałby podczas uruchamiania systemu mieć możłiwość wyboru wersji językowej. Jeśli w istocie tak jest sformułowany problem, to odpowiedź na nie jest prosta: nie ma takiej możliwości. Jeśli się nie mylę, wszelkie "oryginalne" wersje liveCD Debiana nie były spolonizowane. Rozwiązanie adrikuksa spowoduje jedynie częściową polonizację systemu do następnego uruchomienia (o ile wiem, Debian live nie może przechowywać swoich konfiguracji, plików lokalizacyjnych itd. np. na dysku HD).
adrikux

Nie może. Jedynie Puppy Linux posiada możliwość przechowywania ustawień do następnego uruchomienia Live CD. Z tym, że Puppy jest całkowicie ładowany do pamięci RAM, a Debian Live nie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Przy slaksie jest natomiast możliwość dołożenia odpowiednich modułów do tworzonego przez siebie obrazu.
adrikux

Nie zmieniając tematu, pavbaranov testowałem Ubuntu 9.10. To narzędzie Centrum zarządzania Oprogramowanie Ubuntu o którym wcześniej rozmawialiśmy nie wnosi nic nowego. Dobrze, że nadal jest dostępne Dodaj/Usuń w system -> administracja. Dodam jeszcze, że Gnome splash screen bardziej pasował by na ekran bootujący.

Skiba 260, wracając do twojej sprawy, jest tak jak pisze pavbaranov. To Live CD i wszelkie ustawienia na nim wykonane zostają "zresetowane" po zamknięciu systemu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

adrikux, każdy system w wersji livecd, który posiada możliwość korzystania z UnionFS umożliwia przechowywanie swoich ustawień do następnego uruchomienia.
ODPOWIEDZ