Witam.
Przy próbie instalacji quoty na Debianie mam problem, z którym nie wiem jak można sobie poradzić. Nie spotkałem się z nim na żadnej innej dystrybucji (nawet Ubuntu), wszędzie po prostu działa. Partycja jest przemontowana, co pokazuje polecenie mount:
quotacheck: Nie znaleziono systemu plików do sprawdzenia lub nie jest zamontowany z obsługą limitów.
Wiem, że w Ubuntu 9.04 jest błąd w pakiecie quoty. Może w Debianie również coś podobnego występuje? Gdzie w takim razie można znaleźć działającą quotę?
adamantix:~# mount
/dev/sda3 on / type xfs (rw,usrquota,grpquota)
adamantix:~# quotacheck -cugm /
quotacheck: Nie znaleziono punktu montowania (lub urządzenia) /, albo nie ma on włączonych limitów.
quotacheck: Nie znaleziono systemu plików do sprawdzenia lub nie jest zamontowany z obsługą limitów.
zasadniczo wiem, jak uruchamia się quotę na dyskach. Problem leży w tym, że to nie chce działać...
Doprawdy dziwne!? Korzystasz z systemu plików nic o nim nie wiedząc. Jak można nie zajrzeć do dokumentacji?
Przecież xfs używa własnej implementacji quoty.
grapeli23 pisze:Doprawdy dziwne!? Korzystasz z systemu plików nic o nim nie wiedząc. Jak można nie zajrzeć do dokumentacji?
Przecież xfs używa własnej implementacji quoty.
Wybaczcie, miałem jakieś zaćmienie. Jak mogłem nie zauważyć, że system plików to xfs? Nie jest żadnym wytłumaczeniem, że kolega instalujący na tej maszynce system informował, że na głównej partycji jest ext4.
Oczywiście skoro to xfs, to quota działa. Wystarczyło ją tylko włączyć. Nawet quotacheck pokazuje sensownie: