Thunderbird - kopia zapasowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Tom:-)
Beginner

Thunderbird - kopia zapasowa

Post autor: Tom:-) »

Czy w Thunderbird da się utworzyć tak jak by kopię zapasową wiadomości?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Najprościej, przenieść/zarchiwizować katalog, w którym trzymane są maile.
Tom:-)
Beginner

Post autor: Tom:-) »

pavbaranov, ale później nie będzie błędów? Jeszcze nie dokonywałem archiwum katalogów
B33RK4

Post autor: B33RK4 »

Nie będzie.
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Post autor: czarownik »

Witam, podepnę się pod temat, korzystam z Thunderbirda na Linuksie Ubuntu, odwołuje się do tego samego katalogu z mejlami w Linuksie i Windowsie, ale utworzone przeze mnie filtry na Windowsie nie działają na Linuksie, da się to jakoś połączyć?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

czarownik pisze:utworzone przezemnie filtry na windowsie nie działają na linuxie,
Katalog z mailami jest współdzielony, z filtrami jest w jakichś katalogach w obu systemach. Nie jestem pewny, czy można go przenieść do wspólnego katalogu - musisz spróbować (choć wątpię, by zadziałało).
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Filtry nie są specyficzne dla konta? Wydawało mi się, że współdzieląc katalog wskazany przez .mozilla-thunderbird/profiles.ini na Linuksie i coś w stylu Documents and Settings/Dane Aplikacji/Mozilla Thunderbird/profiles.ini na Windowsie wszystko jest współdzielone poza samym programem i ewentualnymi kłopotami z niekompatybilnymi rozszerzeniami.
Jaki dokładnie katalog współdzielisz?
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

współdziele katalog

Kod: Zaznacz cały

Thunderbird\Local Folders
Filtry nie są specyficzne dla konta?
Ale filtry utworzyłem dla konta!
Wydawało mi się, że współdzielić katalog wskazany przez .mozilla-thunderbird/profiles.ini na Linuksie i coś w stylu Documents and Settings/Dane Aplikacji/Mozilla Thunderbird/profiles.ini
W jakie sposób współdzielisz ten plik, przegrzebałem opcje thunderbirda ale jakoś nie trafiłem na możliwość zmiany tego pliku, czy robisz jakieś dowiązanie?
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Czy współdzielenie polega tylko na tym, że ustawiłeś ten sam katalog w ustawieniach Thunderbirda?

Istnieje możliwość pełnego współdzielenia wszystkich ustawień Thunderbirda. Należy w tym celu windowsowy katalog Thunderbirda podlinkować jako .mozilla-thunderbird w katalogu domowym użytkownika w Linuksie. Poszukaj how-to w Googlach. Na pewno działa, bo korzystałem z tej metody, przechodzą wszystkie dodatki, ustawienia, filtry, hasła itp. Natomiast trzeba wtedy uważać z wyborem dodatków - muszą być obsługiwane przez obie wersje Thunderbirda. Poza tym ja miałem taki problem, że przy każdej zamianie systemu Thunderbird sprawdzał na nowo zgodność dodatków. Nie wiem czy da się to jakoś obejść, ja w końcu zrezygnowałem z Windowsa.
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Ja właśnie pomału rezygnuje z widnowsa na żecz ubuntu.
Istnieje możliwość pełnego współdzielenia wszystkich ustawień Thunderbirda. Należy w tym celu windowsowy katalog Thunderbirda podlinkować jako .mozilla-thunderbird w katalogu domowym użytkownika w Linuksie. Poszukaj how-to w Googlach. Na pewno działa, bo korzystałem z tej metody, przechodzą wszystkie dodatki, ustawienia, filtry, hasła itp. Natomiast trzeba wtedy uważać z wyborem dodatków - muszą być obsługiwane przez obie wersje Thunderbirda.
acha tego nie próbowałem, dziękuję za radę
ODPOWIEDZ