[+] .htaccess i "przekierowanie" poczty

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

[+] .htaccess i "przekierowanie" poczty

Post autor: czarownik »

Witam. Mam stronę www i domenę hostowaną w zewnętrznej firmie. Teraz muszę domenę przekierować na serwer u mnie w firmie. Ale na hostowanym serwerze mam pocztę więc nie mogę przekierować jej poprzez panel klienta. Wszystkie sposoby jakie znalazłem przekierowywały mnie bezpośrednio na adres ip czyli po wpisaniu adresu:

Kod: Zaznacz cały

mojastrona.pl
przechodził na:

http://adresip/
Czy istnieje jakieś przekierowanie podobne do ramki, żeby po wpisaniu:

mojastrona.pl
adres się nie zmieniał a mimo to strona pobierana była z mojego serwera?
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Re: .htaccess i "przekierowanie"

Post autor: timor »

Trochę nie rozumiem co do tego ma poczta.

Jeżeli wrzucisz na starym serwerze index.php z taką zawartością:

<?php
header('Location: http://www.mojanowastrona.pl/');
?>
Na nowym serwerze musisz mieć oczywiście skonfigurowanego apache z hostem dla tej strony i tyle - w czym problem?
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

timor pisze:Trochę nie rozumiem co do tego ma poczta.
Bo jak przekieruje domene z panelu klienta to nie będę mógł już odbierać poczty na tej domenie. Bynajmniej taką informację przeczytałem

Przekierowanie na zewnętrzny adres IP

Przekierowanie domeny na zewnętrzny adres IP umożliwia przekierowanie wpisów w DNS dotyczących WWW oraz poczty tej domeny na wskazany, zewnętrzny adres IP. W formularzu podaj adres IP, na który chcesz przekierować zamówioną domenę (np. adres 85.128.128.36).
UWAGA! - jeżeli dla domeny założone jest darmowe konto pocztowe, po dokonaniu przekierowania zostanie ono usunięte.  
timor pisze: Jeżeli wrzucisz na starym serwerze index.php z taką zawartością:

<?php
header('Location: http://www.mojanowastrona.pl/')]

Na nowym serwerze musisz mieć oczywiście skonfigurowanego apache z hostem dla tej strony i tyle - w czym problem?[/quote]

Tylko jak na DNS-ach w hostowanym serwerze mam zaparkowaną domenę np. lubiekwaitki.pl
i na tą domenę przychodzą mi emalie, i zrobię tak jak radzisz to po wpisaniu w przeglądarkę lubiekwiatki.pl dostanę mojanowastrona.pl. A chciałbym żeby po wpisaniu lubiekwiatki.pl pobierał zawartość mojego nowego serwera   bez zmiany adresu w przeglądarce.
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Post autor: timor »

Teraz rozumiem co chciałeś osiągnąć. Jeżeli chcesz aby na pasku adresu wyświetlał się adres tej domeny to tylko ramka cię ratuje. Inaczej tego nie zrobisz. Czyli index.html z framem i w nim np po ip załadowana strona z nowej lokalizacji.
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Znalazłem inne rozwiązanie, tak dla potomności. Wystarczy poprosić firmę hostującą o przekierowanie rekordu MX z powrotem na ich serwer.
ODPOWIEDZ