Problem dźwiękiem

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 29 czerwca 2021, 09:28

Nie wiedziałem ze się nie używa się tego programy do plików konfiguracyjnych. Wykonałem już , ak będę w domu o sprawdzę czy działa

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 29 czerwca 2021, 18:25

Doprowadź do sytuacji aby uzyskać dźwięk na komputerze. Wszystkie procedury jak uzyskać dźwięk zostały w tym temacie przedstawione, przejrzyj. Możesz wyłączyć kartę wbudowaną w biosie, wtedy system nie będzie się do niej odwoływał.

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 30 czerwca 2021, 07:16

czyli brak pomysłów...hmm mam jeszcze jeden pomysł i zobaczę czy pomoże jak nie to pewnie zostanie format i tyle. Karty nie da się wyłączyć w biosie.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 30 czerwca 2021, 08:55

Andrzejo4, pomysłów to nie brakuje tylko musisz się trochę przyłożyć do tego.

Pewne rzeczy musimy powtórzyć przez „wpadkę” z plikami konfiguracyjnymi. Zapamiętaj jedną ważną rzecz w przypadku Linuksa: system się naprawia, a nie instaluje ponownie.

Odpowiedz na pytania:

1. Ostatnie polecenia, czyli aktualizacja systemu przebiegły bezproblemowo?
2. Zainstalowałeś pulseaudio?
3. Polecenie: alsamixer działa, czy nie? Co się wyświetla (opisz ze dwa zdania).

Przedstaw wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

aplay -L

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 01 lipca 2021, 10:00

Sprawa wygada następująco

1. Z tego co pamiętam to instalacja przeszła.
2. Pulseaudio jest zainstalowane jak również
a) apulse
b) GStreamer do PulseAudio
c) Cross Platform Audio Output Library
d) Mixer library for MATE Desktop
e) Portable sound library
f) Biblioteki klienta do serwera PulseAudio (obsługa glib)
g) Biblioteki klienta PulseAudio
h) PulseAudio OSS pre-load library
i) Simple DirectMedia Layer
j) PulseAudio Volume Control
k)pulseaudio-utils
l)pulsemixer

3. Plecenie działa wyświetla się panel sterujący suwakami modę je przesuwać i zmieniać karty(mam domyślną czyli pulseaudio i hdmi,usb) tylko się one nie zapisują czyli jak domyślnie mam pulseaudi to jak zmienię na usb i zamknę panel i jak znowu go otworze to zamiast karty usb to mam pulseaudi.
To wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

andrzej@debian:~$ aplay -L
default
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
jack
    JACK Audio Connection Kit
pulse
    PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=PCH
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    Front speakers
surround21:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
hdmi:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, HDMI 0
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=PCH,DEV=3
    HDA Intel PCH, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=PCH,DEV=3
    HDA Intel PCH, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=PCH,DEV=3
    HDA Intel PCH, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, ALC886 Analog
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=PCH,DEV=3
    HDA Intel PCH, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions
usbstream:CARD=PCH
    HDA Intel PCH
    USB Stream Output
sysdefault:CARD=Device
    USB Audio Device, USB Audio
    Default Audio Device
front:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    Front speakers
surround21:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    Hardware device with all software conversions
usbstream:CARD=Device
    USB Audio Device
    USB Stream Output
andrzej@debian:~$ 

Pogrzebałem trochę i chyba mi się udało Dźwięk jest na yotubie. Ddałem jeden plik configuracjny do foldeu etc/modprobe.d tylko, że nadal jest coś nie tak bo czasami jak zresetję kompa to nie mam dzwięku w panelu kontroli dźwięku wtedy też nie mam dzwięków systemowych

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 01 lipca 2021, 22:57

Andrzejo4, dźwięk powinien działać u Ciebie bezproblemowo. Masz typowe karty dźwiękowe, których konfiguracja w Debianie (Linuksie) nie sprawia problemów. Musisz zrozumieć, że jedno polecenie wiersza poleceń (w konsoli, terminalu) ustawia konfigurację. Przestań korzystać z jakichś centrów kontroli wszystkiego i niczego. Tego typu centra konfiguracji dobre są kiedy komputera używasz jako maszyny do pisania. Chcesz używać komputera do zarządzania zewnętrznymi urządzeniami więc każdy program, który jest jakąś nakładką graficzną do konfiguracji, w takich sytuacjach stanowi utrudnienie, zamiast ułatwienia.

Spróbuj pulseaudio ustawić tak, wpisując polecenie

Kod: Zaznacz cały

pavucontrol
I ustaw odpowiednie urządzenie wyjściowe, jego głośność i inne parametry.
Jeżeli polecenia nie będzie to zainstaluj:

Kod: Zaznacz cały

apt install pavucontrol
Następnie sprawdź:

Kod: Zaznacz cały

mplayer /usr/share/sounds/speech-dispatcher/test.wav
mplayer /usr/share/sounds/speech-dispatcher/dummy-message.wav
Zamiast mplayera możesz użyć innego odtwarzacza.

W wolnym czasie przejrzyj:
https://www.debian.org/doc/manuals/debi ... ex.en.html
https://www.debian.org/doc/manuals/debian-handbook/
a dużo rzeczy związanych z systemem zrozumiesz.

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 02 lipca 2021, 12:35

ok poczytam. Powiedz mi jeszcze jedno. łącze się z moim kompem z zewnątrz poprzez zdalny pulpit (windoows,Xorg)a gdy fizycznie jestem zalogowany na tym kompie co nie ma dźwięku to nie mogę wejść na nie go zewnątrz trzeba tutaj jakieś uprawnienia przydzielać czy co ?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 02 lipca 2021, 16:34

Komputer to takie dziwne urządzenie działa albo nie działa. Masz ten dźwięk, czy nie?

Sprawdź może wcześniej, czy przypadkiem nie masz jakichś śmieci w plikach konfiguracyjnych odnośnie tych połączeń.
Porónaj sobie z wersją liivecd Debiana:
https://cdimage.debian.org/images/unoff ... so-hybrid/
https://cdimage.debian.org/images/relea ... so-hybrid/
Nie wiem, która wersja obsłuży Twój sprzęt, jedna wersja jest nieoficjalna i ma dodane repozytorium no-free.
https://live-team.pages.debian.net/live ... ex.en.html
https://live-team.pages.debian.net/live ... n.html#547

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 717
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: saturno » 02 lipca 2021, 23:52

Andrzejo4 pisze:
02 lipca 2021, 12:35
... gdy fizycznie jestem zalogowany na tym kompie co nie ma dźwięku to nie mogę wejść na nie go zewnątrz trzeba tutaj jakieś uprawnienia przydzielać czy co ?
może wynik polecenia: coś powie (z poziomu usera)
en --> pl
https://live-team.pages.debian.net/live ... ex.pl.html
https://live-team.pages.debian.net/live ... l.html#547

ODPOWIEDZ