Problem dźwiękiem

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 22 czerwca 2021, 22:59

Skorzystamy ze skryptu alsy:

Kod: Zaznacz cały

mkdir alsa-sk

cd ~/alsa-sk/

wget http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh

chmod 700 alsa-info.sh

./alsa-info.sh  --with-all
Wynik skryptu wyślij na serwer alsy i przedstaw odnośnik na forum.

PS Używaj znaczników. Opcja pełny edytor i podgląd na forum.

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 23 czerwca 2021, 07:00

takie coś mi wyszło

Kod: Zaznacz cały

This script visits the following commands/files to collect diagnostic
information about your ALSA installation and sound related hardware.

  dmesg
  lspci
  aplay
  amixer
  alsactl
  rpm, dpkg
  /proc/asound/
  /sys/class/sound/
  ~/.asoundrc (etc.)

See './alsa-info.sh --help' for command line options.

libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-config.c:656 kmod_config_parse: /etc/modprobe.d/alsa.conf line 1: ignoring bad line starting with 'options'
libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-config.c:656 kmod_config_parse: /etc/modprobe.d/alsa.conf line 1: ignoring bad line starting with 'options'
Automatically upload ALSA information to www.alsa-project.org? [y/N] : y
Uploading information to www.alsa-project.org ... Done!

Your ALSA information is located at http://alsa-project.org/db/?f=3b3363a5fd013a810d17f0fb0d7760405d2d6ab2
Please inform the person helping you.

root@debian:~/alsa-sk#

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2220
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: LordRuthwen » 23 czerwca 2021, 12:34

To co wklejasz oznaczaj tagiem CODE. Kolejny post bez nich zostanie usunięty.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 23 czerwca 2021, 16:56

Sam odnośnik wystarczyło wkleić na forum:
http://alsa-project.org/db/?f=3b3363a5f ... 405d2d6ab2

Czy samo polecenie:

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
działa? Sprawdź.

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 23 czerwca 2021, 22:18

Nie działa jak wpisuję alsamixer to pisze że nie ma takiego pliku ani katalogu. Coś poszło nie tak bo w tym kodzie co wysłałem na forum są błędy jakieś czyli nie zainstalowało poprawnie i pewnie z tego są problemy. Gdy wpisuje alsamixer -c0 to nie wykrywa mi karty. Wykrywa pod c1 i to jest karta usb

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 23 czerwca 2021, 23:21

Karta jest widoczna, tylko nie ma działającego serwera dźwięku.
Sprawdź sobie:

Kod: Zaznacz cały

inxi -A --usb
Przedstaw wynik:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l  | grep pulseaudio

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 24 czerwca 2021, 09:43

Witam. zrobiłem reinstalację alsy i teraz gdy wpisuję alsamixer to pojawia mi się panel :). Nie mam możliwości sprawdzenia czy działa nie ma mnie w domu jak będę to sprawdzę. Gdy wpisuję
inxi -A --usb to mam to

Kod: Zaznacz cały

andrzej@debian:~$ inxi -A --usb
Audio:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio 
  driver: snd_hda_intel 
  Device-2: Generalplus type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid 
  Sound Server: ALSA v: k4.19.0-13-amd64 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 
  Device-1: 1-1:2 info: Generalplus type: Audio,HID rev: 1.1 
  Hub: 1-5:3 info: Standard Microsystems ports: 4 rev: 2.0 
  Device-2: 1-5.4:4 info: Logitech Unifying Receiver type: Keyboard,Mouse 
  rev: 2.0 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 3.0 
andrzej@debian:~$ 

wynika z tego że są widoczne kary

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l  | grep pulseaudio

Kod: Zaznacz cały

andrzej@debian:~$ dpkg -l  | grep pulseaudio
ii  xfce4-pulseaudio-plugin:amd64         0.4.1-1                                 amd64        Xfce4 panel plugin to control pulseaudio
ciekawy jestem jak będzie dobrze dźwięki działał n YouTube to czy z serwera homa będą dźwięki wychodziły bo przedtem tak miałem i dla tego usunęłam pulseaudio

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 24 czerwca 2021, 16:56

Doinstaluj:

Kod: Zaznacz cały

apt install pulseaudio pulseaudio-utils
I spróbuj poprzednich poleceń, odnośnie alsamiksera.

Andrzejo4
Posty: 19
Rejestracja: 03 marca 2021, 19:28

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: Andrzejo4 » 25 czerwca 2021, 07:14

zainstalowałem to pulseaudio chodź ono robiło wcześnie problem z dźwiękiem. Na ten moment temat wygląda następująco. jak wpisuję alsamixer to pojawia mi się okienko alsy z suwakami. Dziwne jest to że jak włączam tą komendę to pierwsza karta jest pulseaudio jako domyślna jak zmieniam na inną to jak wyjdzie i wejdę spowrotem to nadal jest pulseaudio. Jak włączam youtuba i wybieram kontrolę głośności-urządzenia wyjściowe to widać że dźwięk wchodzi bo się pasek przesuwa, ale jako urządzenie mam "głuche wyjście ". W zakładce "odtwarzanie " nie mam nic tylko piszę, że żadna aplikacja nie odtwarza dźwięku.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Problem dźwiękiem

Post autor: fnmirk » 25 czerwca 2021, 08:58

Uruchom na jednej konsoli:

Kod: Zaznacz cały

speaker-test
na drugiej konsoli (jedno albo drugie polecenie):

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
alsamixer -c0
naciśnij klawisz F5 i klawiszami strzałek (góra/dół) ustaw suwaki na maksimum. Klawiszami strzałek lewo/prawo zmieniasz kolejny suwak. Klawiszem M zmieniasz ustawienia MM na 00.

Następnie naciskasz klawisz F6, wybierasz drugą kartę i takie same ustawienia przeprowadzasz dla niej.

Sprawdź działanie z jakimś programem typu mplayer itp.

Do pulseaudio odwołuje się obecnie wiele usług związanych z multimediami, więc raczej rezygnacja nie jest zbyt prosta.

ODPOWIEDZ