UPC Active Power + WinPower -> instalator -> dziwny wpis w /etc/fstab

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
mes mariusz
Posty: 18
Rejestracja: 19 czerwca 2014, 12:53

UPC Active Power + WinPower -> instalator -> dziwny wpis w /etc/fstab

Post autor: mes mariusz » 27 stycznia 2019, 22:24

Cześć.

Od dłuższego czasu posiadam UPS Active Power 600, niemniej nigdy nie miałem czasu na podłączenie go do komputera i zainstalowanie aplikacji. Za testy wziąłem się dzisiaj. Żeby było prościej wziąłem najpierw maszynę z Windowsem. Jako, że UPD posiada złącze RS232, podłączyłem go do komputera za pomocą konwertera, jak na zdjęciu poniżej. Następnie zainstalowałem Oprogramowanie WinPower_Windows 4.5.0.0 [exe 55,5 MB] >> http://ever.eu/download/pl/93101. Program znalazł UPD-a na porcie COM3, wszystko ruszyło z kopyta. Super sprawa.

Teraz można się brać za Linuksa. Pobrałem Oprogramowanie Winpower_LinuxAMD64 4.5.0.0 [zip 45,5 MB] >> http://ever.eu/download/pl/93115, wypakowałem i zainstalowałem (z poziomu zalecanego w readme root-a). Instalator prosi o reboot, więc reebotuję. System nie wstaje, zgłasza błąd z montowaniem (brak punktu montowania). Zaglądam do /etc/fstab i co widzę? Instalator (bo niby kto inny) na koniec pliku dorzucił wpis:

Kod: Zaznacz cały

#usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0
Szukam w systemie plików, faktycznie, katalog ani plik "usb" nie istnieje.

Zakomentowałem więc feralny wpis, coby maszyna potrafiła się bootować, i się teraz zastanawiam co za feler, i na co instalator próbował założyć jakiś usbfs?

Ktoś domyśla się o co kaman?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2701
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: UPC Active Power + WinPower -> instalator -> dziwny wpis w /etc/fstab

Post autor: dedito » 28 stycznia 2019, 07:25

Pokaż zawartość /etc/fstab

ODPOWIEDZ