[+] Brother DCP-J100 Unable to send data to printer

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner
Posty: 238
Rejestracja: 11 stycznia 2011, 19:44
Lokalizacja: Okolice Poznania

[+] Brother DCP-J100 Unable to send data to printer

Post autor: Kamilko » 17 grudnia 2018, 22:42

Witam,
Od długiego czasu posiadam drukarkę DCP-J100, która służyła mi bez większych problemów. Niestety od niedawna nie mogę zmusić jej do współpracy. Przy próbie drukowania dowolnego dokumentu drukarka zwraca problem "Unable to send data to printer", po czym można pomarzyć o dokończeniu drukowania. W takich wypadkach zazwyczaj wystarczyło zalogować się na localhost:631 i zrobić release na zadaniu. Drukarka podłączona jest lokalnie, przez usb. Problem zazwyczaj pojawia się przy drukowaniu już pierwszej strony dokumentu, lecz nie jest to regułą - czasami przy 2/3 stronie przerywa drukowanie.

Próbowałem już przeinstalowania całego cups plus sterowników do drukarki, dodawałem nowe drukarki spod panelu - niestety bez sukcesu.
W logach otrzymuję tylko wpis:

Kod: Zaznacz cały

E [17/Dec/2018:22:37:11 +0100] [Job 225] Unable to send data to printer.
Proszę o poradę co mogę jeszcze zrobić, aby móc korzystać bezproblemowo z drukarki.
Z góry dzięki :)

I podstawowe info:
Debian testing, KDE, amd64
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2019, 14:41 przez Kamilko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 676
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Brother DCP-J100 Unable to send data to printer

Post autor: saturno » 17 grudnia 2018, 23:47

Na początek spróbowałbym zobaczyć jak drukarka zachowuje się pod innym systemem operacyjnym bo możliwe że to problem sprzętowy.

Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner
Posty: 238
Rejestracja: 11 stycznia 2011, 19:44
Lokalizacja: Okolice Poznania

Re: Brother DCP-J100 Unable to send data to printer

Post autor: Kamilko » 18 grudnia 2018, 11:10

Dzięki za sugestie. Próbowałem używać jej pod Win 10 (na tym pc i innym) - działa bezproblemowo. Nie mogłem odtworzyć problemu :/
Zakładam więc, że to wciąż problem po stronie mojej konfiguracji na Debianie.

Korzystając z chwili próbowałem odtworzyć problem na WIN - udało się i to całkiem często. Udało mi się zdobyć nowy kabel USB, który rozwiązał problem :) Od teraz wszystko działa. Dzięki za pomoc i czas. Do zamknięcia.

Zablokowany