Modem LTE pod Linuxa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
mix091
Posty: 3
Rejestracja: 09 marca 2018, 13:07

Modem LTE pod Linuxa

Post autor: mix091 » 09 marca 2018, 13:09

Dzień dobry wszystkim :)

Poszukuję jakiegoś modemu LTE, który byłby w pełni kompatybilny z Linuxem. Mam w domu mały serwer z debianem, z którego chciał bym zrobić router. Za pomocą modemu lte przydzielić mu zewnętrzny adres IP, i dalej natować to iptables i rozsyłać po domu za pomocą switcha i jakiegoś AP. Pytanie właśnie tylko o jakiś w miarę sensowny modem, który były w pełni kompatybilny z linuxem. Raczej nie chciał bym wchodzić tutaj w jakiś router do LTE, bo wolał bym mieć zarządzanie wszystkim w 1 miejscu (już mam trochę usług na tym debianie).
Dostałem też taką oto antenę https://archiwum.allegro.pl/oferta/ante ... 87098.html i fajnie było by ją podłączyć do tego modemu :)
Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie i mógł by mnie wspomóc dobrą radą?

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Morfik
Beginner
Posty: 127
Rejestracja: 21 lutego 2009, 21:00

Re: Modem LTE pod Linuxa

Post autor: Morfik » 09 marca 2018, 13:37

mix091 pisze:
09 marca 2018, 13:09
Za pomocą modemu lte przydzielić mu zewnętrzny adres IP
A masz wykupiony zew./stały IP u operatora GSM?
mix091 pisze:
09 marca 2018, 13:09
Pytanie właśnie tylko o jakiś w miarę sensowny modem, który były w pełni kompatybilny z linuxem.
Ja jadę na E3372s-153 w wersji NON-HiLink. Działa bez problemu pod Linux w tym też pod OpenWRT/LEDE.
mix091 pisze:
09 marca 2018, 13:09
Dostałem też taką oto antenę https://archiwum.allegro.pl/oferta/ante ... 87098.html i fajnie było by ją podłączyć do tego modemu :)
Do tego E3372s-153 można podłączyć anteny zewnętrzne ale ja bym ci raczej radził szukać anteny na konkretne pasmo to raz, a dwa, po co ci antena? Jeśli jesteś w dobrej widoczności BTS (widzisz go bez przeszkód tak do 1-2 km), to antena jest zbędna. Poza tym, w tych modemach te wtyki antenowe są tak słabej jakości, że łatwo jest je wyrwać/wyłamać i wtedy cały modem szlag trafi. Zrób sobie testy w swoim otoczeniu za pomocą smartfona, a dopiero wtedy zastanawiaj się nad ewentualnym zakupem anteny. Bo ja na tym swoim modemie bez anten na blokowisku wyciągam transfery, które graniczą z wydajnością urządzenia, tj. około 120/42 mbit/s down/up. Oczywiście, gdy BTS jest nieobciążony, a do niego mam około 1 km.

mix091
Posty: 3
Rejestracja: 09 marca 2018, 13:07

Re: Modem LTE pod Linuxa

Post autor: mix091 » 09 marca 2018, 13:49

Dzięki wielkie za odpowiedź! :)
Morfik pisze:
09 marca 2018, 13:37
A masz wykupiony zew./stały IP u operatora GSM?
Nie mam wykupionego zewnętrznego stałego ip u operatora. To jest jakiś problem, żeby modem przydzielał mojemu debianowi jakiś adres, który aktualnie otrzyma z dhcp?
Morfik pisze:
09 marca 2018, 13:37
Ja jadę na E3372s-153 w wersji NON-HiLink. Działa bez problemu pod Linux w tym też pod OpenWRT/LEDE.
Jak to jest właśnie z tymi HiLinkami, czytałem, że wersję bez hilinku są obsługiwane przez zewnętrze aplikacje operatorów, a wersje z hilink przez przeglądarkę www. Więc chyba najlepszym rozwiązaniem są wersje z HiLink?

Awatar użytkownika
Morfik
Beginner
Posty: 127
Rejestracja: 21 lutego 2009, 21:00

Re: Modem LTE pod Linuxa

Post autor: Morfik » 09 marca 2018, 13:55

Modem ci udostępnia tylko interfejs sieciowy, który będzie widoczny w systemie i ten interfejs sieciowy dostanie IP od operatora GSM, dalej to już twoja działka jak se skonfigurujesz połączenie "po swojej stronie firewall'a". :D

Ja brałem wersję zwykłą, bo chciałem mieć pełną kontrolę nad pracą modemu. Dzięki temu mogę sobie np. zaaplikować taki skrypt:
https://github.com/morfikov/files/blob/ ... -script.sh
I mieć auto aktywację usługi LTE w RBM, a na hilinkach ludzie muszą kombinować. :D

P.S.
Na ilu forach napisałeś ten wątek, widziałem póki co 3 kopie. :D

mix091
Posty: 3
Rejestracja: 09 marca 2018, 13:07

Re: Modem LTE pod Linuxa

Post autor: mix091 » 09 marca 2018, 14:01

Ok super dzięki za pomoc, już wiem coraz więcej :D

Czyli generalnie na wersjach NON-HiLink mamy większą kontrole nad modemem? W przypadku jakiegoś rozłączenia możemy przywrócić internet za pomocą jakiegoś skryptu np w cronie? Rozumiem, że w wersji hilink trzeba się logować na www i ręcznie to jakoś przywracać?
To wtedy jaką aplikacją na linuxie obsługujesz tą wersje modemu NON-HiLink? Bo rozumiem że jest do tego potrzebny oddzielne oprogramowanie? Jakieś kompilowane ręcznie, czy są dostępne bez problemu w repozytoriach debiana?

Awatar użytkownika
Morfik
Beginner
Posty: 127
Rejestracja: 21 lutego 2009, 21:00

Re: Modem LTE pod Linuxa

Post autor: Morfik » 09 marca 2018, 14:08

Nie miałem nigdy wersji Hilink, to nie wiem jak to tam wygląda ale na wersji zwykłej to się rozmawia z modemem z wykorzystania wiersza poleceń i nie ma żadnych GUI czy dodatkowych aplikacji w standardzie. :D A to co sobie zaprogramujesz, to będziesz miał -- możliwości masz nieograniczone. Na OpenWRT/LEDE masz sporo rzeczy zautomatyzowanych, na Debianie pewnie trzeba by trochę posiedzieć. Poczytaj sobie o poleceniach AT, a reszta to dotyczy konfiguracji sieci na linux. Połączysz se te dwie rzeczy i możesz sobie dowolnie zaprogramować połączenie, np. ja sobie na Debianie zestawiam je przez plik /etc/network/interfaces :

Kod: Zaznacz cały

iface wwan0 inet dhcp
	metric 100
#	dns-nameservers 127.0.0.1
	pre-up macchanger -a $IFACE
	pre-up sleep 1
	pre-up echo -e "AT+CFUN=1\r" > /dev/huawei-E3372-0
	pre-up sleep 1
	pre-up echo -e "AT^SYSCFGEX=\"03\",3FFFFFFF,1,2,800C5,,\r" > /dev/huawei-E3372-0
	pre-up sleep 1
	pre-up echo -e "AT^NDISDUP=1,1,\"internet\"\r" > /dev/huawei-E3372-0
	pre-down echo -e "AT^NDISDUP=1,0\r" > /dev/huawei-E3372-0
	pre-down sleep 1
	pre-down echo -e "AT^SYSCFGEX=\"030201\",3FFFFFFF,1,2,800C5,,\r" > /dev/huawei-E3372-0
#	pre-down sleep 1
#	post-down echo -e "AT+CFUN=0\r" > /dev/huawei-E3372-0
	post-down macchanger -p $IFACE
Magia? Można przywyknąć. :D

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner
Posty: 339
Rejestracja: 08 lipca 2007, 14:55
Lokalizacja: LDZ

Re: Modem LTE pod Linuxa

Post autor: ryba84 » 15 marca 2018, 12:27

Hilink daje Ci po dhcp adres wewnętrzny i nie da się tego zmienić. Wersja hilink zachowuje się jak router. Jak chcesz dostać adres od operatora to musisz mieć wersję "zwykłą".

ODPOWIEDZ