[+]Zapasowy dysk do RAID

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
gaijin
Posty: 42
Rejestracja: 06 czerwca 2012, 08:47

[+]Zapasowy dysk do RAID

Post autor: gaijin » 02 października 2017, 12:59

Posiadam ustawiony programowy RAID1 na Debianie. Mam również QNAP również w RAID1. Do każdego z serwerów zakupiłem po trzy dyski. Oczywiście 2 chodzą non stop, natomiast te 3cie leżą w szafie. Pytanie do praktyków. Jak radzić sobie z bezużytecznością zapasowego dysku. Uruchamiać co jakiś czas (co jaki), zostawić i czekać na awarię, czy może ma działać jako Hot Spare? A może inaczej, jak się zepsuje to lecieć kupić nowy - tylko że może już wtedy nie być tego modelu dysku.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 04 października 2017, 08:50 przez gaijin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1796
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: LordRuthwen » 02 października 2017, 13:18

Nie rozumiem pytania.
Albo wykorzystaj albo niech leży, jak klęknie jeden to z drugiego odbudujesz na nieużywany.

gaijin
Posty: 42
Rejestracja: 06 czerwca 2012, 08:47

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: gaijin » 02 października 2017, 14:33

Tak ale nieużywany może się uszkodzić od nieużywania - łożyska. A ciągle używany może mieć awarię i nie będzie można go użyć jako zapas.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2245
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: dedito » 02 października 2017, 15:25

A w jaki sposób uszkadzają się łożyska gdy są nieużywane?

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 210
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: lizard » 02 października 2017, 15:35

Właśnie opisałeś dysk Schrödingera. ;)

Wepnij dysk jako hot-spare, albo przerób macierz na RAID-5. Będziesz mieć dwa razy więcej miejsca, a dane będą tak samo bezpieczne.

gaijin
Posty: 42
Rejestracja: 06 czerwca 2012, 08:47

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: gaijin » 03 października 2017, 08:42

Długotrwały brak działania dysku skutkuje problemem ze smarowaniem łożysk (tak gdzieś czytałem). Proszę o odpowiedzi "doświadczonych" użytkowników. Bez obrazy :) - nie co ja bym zrobił, tylko co ja robię gdy mam RAID...

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 210
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: lizard » 03 października 2017, 19:27

gaijin pisze:
03 października 2017, 08:42
Długotrwały brak działania dysku skutkuje problemem ze smarowaniem łożysk (tak gdzieś czytałem).
Gdzie czytałeś? Na aszdziennik, czy joemonster? :D
gaijin pisze:
03 października 2017, 08:42
Proszę o odpowiedzi "doświadczonych" użytkowników. Bez obrazy :) - nie co ja bym zrobił, tylko co ja robię gdy mam RAID...
Jako bardziej "doświadczony" (WTF?) użytkownik zapewniam Cię, że dyski mogą poleżeć kilka lat i bardziej zaszkodzi pole magnetyczne ziemi talerzom niż brak ruchu łożyskom. Tydzień temu wyciągnąłem z szuflady dysk 320 GB (2,5"), wyprodukowany 29 sierpnia 2009 r. Dysk przeleżał w 5 lat. Długi test SMART i badblocks (ok. 2 doby ciągłego działania) nie wykazały żadnych problemów.

Inny dysk - również 320 GB i 2,5" - siedzi od 4 lat w non-stop włączonym laptopie z zamkniętą pokrywą (domowy serwer). Z nim również nie ma problemów, chociaż ani laptopy, ani dyski do nich nie są przystosowane to takiej pracy.

Tak jak napisałem wcześniej - wsadź ten trzeci dysk i zrób RAID-5.

gaijin
Posty: 42
Rejestracja: 06 czerwca 2012, 08:47

Re: Zapasowy dysk do RAID

Post autor: gaijin » 04 października 2017, 08:49

W sieci prawdy...
"Gdy się nie wie, gdy ma się wątpliwości, dobrze jest zasięgnąć porad"
Raid-5 odpada, gdyż wtedy "stracę" zapasowy dysk - to już wolę go podpiąć jako hot spare.
Dzięki

Zablokowany