Bluetooth Asus BT400 nie dzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Fenris
Posty: 1
Rejestracja: 26 lutego 2016, 12:09

Bluetooth Asus BT400 nie działa

Post autor: Fenris » 26 lutego 2016, 12:47

Witam wszystkich, mam problem z bluetooth Asus USB-BT400, przegladałem internet w celu rozwiązania problemu
ale nic z tego co tam znalazłem nie pomogło mi.
W lsusb Debian widzi :

Kod: Zaznacz cały

[font=Verdana]Bus 003 Device 007: ID 0b05:17cb ASUSTek Computer, Inc.[/font]
usb-devices

Kod: Zaznacz cały

T:  Bus=03 Lev=01 Prnt=01 Port=09 Cnt=02 Dev#=  7 Spd=12  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0b05 ProdID=17cb Rev=01.12
S:  Manufacturer=Broadcom Corp
S:  Product=BCM20702A0
S:  SerialNumber=5CF370757F20
C:  #Ifs= 4 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr=100mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=01 Driver=btusb
I:  If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=01 Driver=btusb
I:  If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=btusb
I:  If#= 3 Alt= 0 #EPs= 0 Cls=fe(app. ) Sub=01 Prot=01 Driver=(none)
W google znalazlem coś takiego niestety nie pomagło

Kod: Zaznacz cały

sudo su -modprobe -v btusbecho "0b05 17cb" >> /sys/bus/usb/drivers/btusb/new_id
Ma ktoś może pomysł co zrobić żeby zadziałało? Wspomnę że nie mam doświadczenia z Linuxem i z góry przepraszam :)

esavier
Posty: 1
Rejestracja: 11 maja 2016, 23:28

Re: Bluetooth Asus BT400 nie dzia

Post autor: esavier » 11 maja 2016, 23:42

Otóż, mam w zasadzie ten sam problem i mimo całkiem niezłego doświadczenia też nie potrafię sobie z tym poradzić.
pierwsza rzecz - sprawdź output

Kod: Zaznacz cały

dmesg | grep blue
proawdopodobnie pokaże ci się problem z załadowaniem firmware'u
jeżeli tak, będą przedewszystki potrzebne ci sterowniki windowsa - albo dostaniesz je z płytką albo z tąd
zależnie od systemu podejrzyj plik *.inf z katalogu Win32 lub Win64 - powinien być tylko jeden, w kazdym razie szukasz czegoś takiego:

Kod: Zaznacz cały

 %AsusBT400.DeviceDesc%=RAMUSB17CB,          USB\VID_0B05&PID_17CB       ; 20702 standalone
dalej szukasz tego co jest za '%AsusBT400.DeviceDesc%=' w moim przypadku RAMUSB17CB
wygląda to u mnie tak:

Kod: Zaznacz cały

;;;;;;;;;;;;;RAMUSB17CB;;;;;;;;;;;;;;;;;
 
[RAMUSB17CB.CopyList]
bcbtums.sys
BCM20702A1_001.002.014.1315.1347.hex
 
[RAMUSB17CB.NTX86]
Include=bth.inf
Needs=BthUsb.NT
FeatureScore=F0
CopyFiles=RAMUSB17CB.CopyList
 
[RAMUSB17CB.NTX86.hw]
AddReg=RAMUSB17CB.NTX86.hw.reg
 
[RAMUSB17CB.NTX86.hw.reg]
HKR,,LowerFilters, 0x00010000, "bcbtums"
HKR,,%RAMPatchFileName%,0x00000, "BCM20702A1_001.002.014.1315.1347.hex"
HKR,,%RemoteWakeEnabled%,0x00010001,1
HKR,,%DeviceRemoteWakeSupported%,0x00010001,1
 
[RAMUSB17CB.NTX86.Services]
needs=BthUsb.NT.Services
AddService=bcbtums,,BCBTUMS_Service_Inst, BTWSECFL_EventLog_Inst
w pliku jest nawiązanie do pliku hex - niestety linux nie rozumie hexów i wypadało by go zkonverować : najłatwiej jest użyć hex2hcd, nie ma tego w apcie - trzeba sobie wygooglać, i zbudować.

konverja wygląda tak:
/home/esavier/dev/hex2hcd/hex2hcd BCM20702A1_001.002.014.1315.1347.hex BCM20702A1-0b05-17cb.hcd

nazwa outputu musi zgadzać się z nazwa nazwa firmwareowaje paczki której nie znalazł kernel i wypluł to w dmesg
powinno być taki same jak wkleiłem ale nie może się różnić

wyjściowy plik wklejamy do /usr/lib/firmware/

Kod: Zaznacz cały

modprobe -r btusb
... to lub cold restart maszyny powinno załadować firmware.

Załatwiona jest sprawa firmware'u. powinno działać ale nie działa. Mam nadzieję że ktoś bardziej oświecony ode mnie się wypowie - ja już tracę siły.

zyga
Posty: 3
Rejestracja: 05 czerwca 2016, 22:46

Re: Bluetooth Asus BT400 nie dzia

Post autor: zyga » 05 czerwca 2016, 22:53

Mnie się udało. Plik hcd wygenerowany z hex. Jedyna różnica jest taka, że plik z firmware powinien się znaleźć w katalogu /lib/firmware/brcm

Oto fragment dmesg:

Kod: Zaznacz cały

$ dmesg | grep tooth
[    7.184474] Bluetooth: Core ver 2.20
[    7.184554] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[    7.184980] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[    7.184992] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[    7.185034] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[    7.204083] Bluetooth: hci0: BCM: chip id 63
[    7.206079] Bluetooth: hci0: BCM20702A1 (001.002.014) build 0000
[    7.207628] bluetooth hci0: firmware: direct-loading firmware brcm/BCM20702A1-0b05-17cb.hcd
[    7.978094] Bluetooth: hci0: BCM20702A1 (001.002.014) build 1347
[   16.252703] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[   16.252710] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[   16.252718] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[   30.706940] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[   30.706960] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[   30.706972] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
[  403.351703] Bluetooth: HIDP (Human Interface Emulation) ver 1.2
[  403.351734] Bluetooth: HIDP socket layer initialized
[  403.362490] input: Rapoo E6700 as /devices/pci0000:00/0000:00:13.1/usb3/3-1/3-1:1.0/bluetooth/hci0/hci0:11/0005:0A5C:8502.0001/input/input6
[ 6218.970932] input: Rapoo E6700 as /devices/pci0000:00/0000:00:13.1/usb3/3-1/3-1:1.0/bluetooth/hci0/hci0:13/0005:0A5C:8502.0002/input/input7
Jak widać klawiatura Rapoo E6700 się połączyła. Właśnie z niej piszę :)

johnny555
Posty: 1
Rejestracja: 04 października 2017, 00:34

Re: Bluetooth Asus BT400 nie dzia

Post autor: johnny555 » 04 października 2017, 00:38

U mnie działa zarówno stable jak i unstable i to bez dotykania terminala. Błędy dot. wgrywania firmware z dmesg można zignorować. U mnie działa mimo błędów.

Sprawdź czy masz dodane repozytoria non-free:
https://wiki.debian.org/SourcesList

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2141
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Bluetooth Asus BT400 nie dzia

Post autor: dedito » 04 października 2017, 07:12

1. Temat archiwalny.
2. Widać, że ma załadowane firmware.
Zamykam.

Zablokowany