Karta sieciowa dzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Mif
Posty: 2
Rejestracja: 02 lipca 2009, 13:17

Karta sieciowa działa, ale nie wykrywa sieci

Post autor: Mif » 02 lipca 2009, 15:11

Mam bezprzewodową kartę sieciową Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01) która wg polecenia iwconfig działa. Jednak, po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

modprobe ath5k
wyświetla komunikat:

Kod: Zaznacz cały

WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/blacklist, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/display_class, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/libsane, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/madwifi, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/oss-compat, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/pnp-hotplug, it will be ignored in a future release.
i nie wykrywa mi żadnych sieci. Router jest dobrze skonfigurowany - u mojej siostry na Ubuntu wszystko działa.

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner
Posty: 339
Rejestracja: 08 lipca 2007, 14:55
Lokalizacja: LDZ

Post autor: ryba84 » 02 lipca 2009, 17:20

Skoro działa to po co ładujesz moduł? 8-)

Mif
Posty: 2
Rejestracja: 02 lipca 2009, 13:17

Post autor: Mif » 02 lipca 2009, 19:31

Po tym przynajmniej po kliknięciu na ikonkę z sieciami pojawia się kategoria "sieci bezprzewodowe" - niestety, zupełnie pusta...

Dodane później:
Jednak źle napisałem w pierszym poście: iwconfig pokazuje, że jest interfejs wlan0 dopiero po wpisaniu modprobe. Jednak dalej nie wykrywa sieci bezprzewodowych...

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner
Posty: 339
Rejestracja: 08 lipca 2007, 14:55
Lokalizacja: LDZ

Post autor: ryba84 » 04 lipca 2009, 17:50

Zainstaluj sterowniki madwifi. U mnie działają bardzo dobrze.

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 06 lipca 2009, 09:55

ryba84, 1. Mając kartę AR242x, obecnie nie ma sensu pchać się w madwifi, które ma być zarzucone. Ath5k obsługuje te karty dobrze.
Mif, Spróbuj połączyć się ręcznie, wyłącz - jeśli masz ustawione - szyfrowanie i podaj wyniki. Jak na razie nic nie podałeś (nawet jaki masz kernel), włącznie z tym, że nie podałeś czy w ogóle masz ten moduł zainstalowany.
Ten listing mówi jedynie, że plik, który masz w katalogu /etc/modprobe.d/ o nazwie blacklist, by był właściwie interpretowany winien nazywać się blacklist.conf
O instalacji ath5k wszystko masz tutaj: http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/ath5k
Oprócz tego, co tam jest napisane, sprawdź, czy w jakimś pliku nie masz wyłączonego ath5k.

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner
Posty: 339
Rejestracja: 08 lipca 2007, 14:55
Lokalizacja: LDZ

Post autor: ryba84 » 06 lipca 2009, 22:29

Ja mam AR2413 wymienioną jako obsługiwaną na tej stronie i rwie mi na niej połączenie na ath5k natomiast na madwifi wszystko w porządku. No i diody lepiej migają.

Ps. Mam kernel 2.6.28.

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 07 lipca 2009, 12:27

Zrób ręcznie:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 up
iwlist wlan0 scan
Powinien wyswietlic liste dostepnych sieci. A moze po prostu zadnej sieci nie masz w zasiegu? Sprawdz tez czy twoja karta nie wymaga doinstalowania firmware.

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 07 lipca 2009, 12:52

Sprawdz tez czy twoja karta nie wymaga doinstalowania firmware.
Nie, te karty tego nie wymagają. Działają w linuksie albo na ath5k, albo poprzez madwifi. Oczywiście, jeśli są obsługiwane przez któryś z tych sterowników.

ODPOWIEDZ