openmediavault - dodawanie dysku, zmiana rozmiaru raid

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bodesowski
Posty: 12
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 09:26

openmediavault - dodawanie dysku, zmiana rozmiaru raid

Post autor: bodesowski » 28 stycznia 2021, 23:49

Witam
Serwer powstał w celu udostępniania muzyki oraz filmów.
Aktualnie mam trzy dyski 1TB na których przeprowadzam testy przed finalnym złożeniem całości.
Jako pierwsze zostały zainstalowane dwa dyski, które zostały połączone w raid liniowy i powstała przestrzeń 2TB. całość została udostępniona w sambie oraz został uruchomiony DLNA, do katalogu skopiowałem kilka filmów które są dostępne na telewizorach. I niby wszystko działa tak jak chcę. Chciałem dołożyć jeszcze jeden dysk i zwiększyć dostępne miejsce, niestety nie potrafię tego wykonać bez skasowania plików które są na serwerze.
Czy jest jakaś możliwość "dołożenia" dysku i zwiększenia miejsca bez skasowania zawartości serwera.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2200
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: openmediavault - dodawanie dysku, zmiana rozmiaru raid

Post autor: LordRuthwen » 29 stycznia 2021, 07:49

Obecnie nie, chyba, że masz tam LVM-a.

bodesowski
Posty: 12
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 09:26

Re: openmediavault - dodawanie dysku, zmiana rozmiaru raid

Post autor: bodesowski » 30 stycznia 2021, 22:42

dobrze żarło i zdechło.
Zainstalowałem wtyczkę LVM, ale poległem w trakcie (mała wiedza), udało mi się dodać jedynie "psychical volumes" i nic poza tym. Próbowałem to usunąć ale bez skutku i od tego momentu pojawiły się problemy z działaniem serwera.
Ponowna instalacja OMV nie naprawiła problemu a objawy są takie:
W zakładce Dyski nie sa widoczne podłączone urządzenia a po wejściu w zakładkę pojawia się błąd "Fatal error 4: Document is empty (line=1, column=1)"
Trwało to jakiś czas, kolejna instalacja, to samo, po którymś z kolei restarcie dyski się pokazały ale nie można było stworzyć RAID (brak dysków na liście) w zakładce dyski wyczyściłem wszystkie dyski, przeszedłem ponownie do zakładki raid i lista dysków jest, ponownie nie można stworzyć raid w żadne opcji. przeszedłem do systemu plików, na dwóch dyskach utworzenie przeszło bez problemów przy trzecim błąd, po restarcie na wszystkich dyskach dało sie stworzyć system plików oraz go usunąć. Ponownie do zakładki raid i tym razem udało się zakończyć operację sukcesem, ale to nie koniec, stworzonego raidu nie można zamontować. i tak w kółko. Nie wiem który raz już to robię od zera ale nadal nie przynosi to efektu, być może jest to jakiś czeski błąd którego nie widzę albo robię coś nie tak.
Temat do zamknięcia, okazało się że są problemy z dyskiem systemowym.

ODPOWIEDZ