[+]aria2-webui Temat rozwiązany

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Robik99
Posty: 11
Rejestracja: 06 lutego 2020, 17:52

Re: aria2-webui

Post autor: Robik99 » 07 lutego 2020, 20:57

Nie można znaleźć tej strony na 192.168.100.5
Nie znaleziono strony internetowej pod adresem http://192.168.100.5:6800/ (adres FBOX;a)
HTTP ERROR 404
Może coś z portami na routerze (chociaż zdalne ftp i ssh działa, również z poza sieci lokalnej)
Obrazek

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3139
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: aria2-webui

Post autor: dedito » 07 lutego 2020, 21:31

Z tego co zaprezentowałeś wynika, że laptop z win7 i debian z airia2 znajdują się w różnych sieciach adresowych.
Taki "drobny" acz istotny szczegół.
W jakiej sieci w takim razie znajduje się laptop z Win7?
Czy firewall Debiana z aria2 zezwala na połączenia na port 6800?
W ogóle to powinieneś w takich przypadkach zaprezentować schemat sieci.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: aria2-webui

Post autor: Yampress » 07 lutego 2020, 22:23

Przecież trzeba apache2 zainstalować. Ewentualnie jeszcze alias katalogu skonfigurować

Robik99
Posty: 11
Rejestracja: 06 lutego 2020, 17:52

Re: aria2-webui

Post autor: Robik99 » 08 lutego 2020, 08:40

Sieć:
Router 192.168.100.1 (z DDNS)
Laptop 192.168.100.2 (stałe ip)
FBOX 192.168.100.5 (stałe ip)
Inne urządzenia z dynamicznym ip
Logowanie przez PuTTY działa


Serwer Apache zainstalowany (pod adresem FBOX'a 192.168100.5 strona testowa Apache).

Firewall
Nmap scan report for 192.168.100.5 [FBOX]
Host is up (0.00021s latency).
PORT STATE SERVICE
6800/tcp open unknown

Nmap scan report for 192.168.100.1 [Router]
Host is up (0.0015s latency).
PORT STATE SERVICE
6800/tcp closed unknown
Obrazek

Wg ustawień na routerze port odblokowany, a wg nmap nie :confused:

i o co chodzi z tym aliasem?
Ostatnio zmieniony 08 lutego 2020, 10:03 przez Robik99, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: aria2-webui

Post autor: Yampress » 08 lutego 2020, 09:21

a port na jakim ma nasłuchiwać apache ustawiłeś?

jeśli nie to może wpisuj tylko adres ip do przegladarki bez portu

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3139
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: aria2-webui

Post autor: dedito » 08 lutego 2020, 10:16

Jesteście w tej samej sieci, więc nie ma potrzeby ustawiać cokolwiek na routerze.

Robik99
Posty: 11
Rejestracja: 06 lutego 2020, 17:52

Re: aria2-webui

Post autor: Robik99 » 08 lutego 2020, 10:42

Było: /etc/apache2/ports.conf
Listen 80
i pod adresem 192.168.100.5 - strona Apache
Zmieniłem:
Listen 6800
i pod adresem 192.168.100.5:6800 - nadal strona Apache
a jak uruchomić to webui :confused:
Przywróciłem poprzednią konfigurację /etc/apache2/ports.conf

Zmieniłem w pliku :/var/www/webui/src/js/services/configuration.js konfigurację z "localhost" na 192.168.100.5"
host: location.protocol.startsWith("http") ? location.hostname : "192.168.100.5",
path: "/jsonrpc",
port: 6800,
encrypt: false,
auth:
i nadal otwiera tylko stronę Apache

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: aria2-webui

Post autor: Yampress » 08 lutego 2020, 12:12

w pliku /etc/apache2/sites-available/000-default.conf
w linijce

Kod: Zaznacz cały

DocumentRoot /var/www/html
zmień na ścieżkę sciezke z /var/www/html na katalog gdzie znajduje się aria2-webui
następnie trzeba by było dać uprawnienia w pliku /etc/apache2/apache2.conf
do tego katalogu co wskazałeś. Podobnie zrób jak to, tak jest zrobione dla katalogu /var/www/html


ewentualnie - najprostsze rozwiązanie:

skopiuj zawartość całego katalogu aria2-webui do /var/www/html
i zresetuj apache2

Robik99
Posty: 11
Rejestracja: 06 lutego 2020, 17:52

Re: aria2-webui

Post autor: Robik99 » 08 lutego 2020, 15:42

https://ziahamza.github.io/webui-aria2/

Oh Snap! Could not connect to the aria2 RPC server. Will retry in 10 secs. You might want to check the connection settings by going to Settings > Connection Settings
Może to problem ze ścieżką/dostępem jsonrpc info :confused:
host: location.protocol.startsWith("http") ? location.hostname : "localhost",
path: "/jsonrpc",
port: 6800,
encrypt: false,
auth:

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: aria2-webui

Post autor: Yampress » 08 lutego 2020, 16:28

Przecież uruchamia mu sie strona default apache2 co świadczy, że katalog roboczy apacha jest wstazany na
/var/www/html, a tam jest stronka index.html, którą uruchamia składnia DefaultIndex.
Trzeba ustawić katalog roboczy na aria. Ewentualnie w zależności doinstalować i skonfigurować dodatki/moduły do apache, które pozwolą uruchamiać w/w skrypt.

Jak to będzie poprawnie skonfigurowane to trzeba zająć się konfiguracją samej arii

Zablokowany