Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ? Temat rozwiązany

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
tomek-debian
Posty: 33
Rejestracja: 28 października 2013, 09:33

Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: tomek-debian » 16 lutego 2018, 10:45

Cześć. Od jakiegoś czasu działa u mnie wewnętrzny serwer DNS i działa bez problemu. Nastała jednak potrzeba skonfigurowania revDNS.

Utworzyłem w pliku named.conf.local coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

zone "51.168.192.in-addr.arpa" IN {
       type master;
       file "/etc/bind/reverse/192.168.51.zone"; };

W pliku /etc/bind/reverse/192.168.51.zone
mam:

Kod: Zaznacz cały


$TTL    604800
$ORIGIN 51.168.192.in-addr.arpa.
@       IN      SOA     scenic.pl. tomek.scenic.pl. (
                        2014052301      ; Serial
                         604800         ; Refresh
                          86400         ; Retry
                        2419200         ; Expire
                         604800 )       ; Negative Cache TTL
;
@       IN      NS      scenic.pl.
www     IN      PTR     245
vdp      IN      PTR     78
ns1      IN      PTR     24


Co robię nie tak że nie działa mi revdns ?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1888
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: LordRuthwen » 16 lutego 2018, 12:10

A po czym wnosisz, że nie działa?

Awatar użytkownika
tomek-debian
Posty: 33
Rejestracja: 28 października 2013, 09:33

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: tomek-debian » 16 lutego 2018, 12:14

Kiedy daję polecenie na drugim kompie w sieci:

Kod: Zaznacz cały

nslookup vdp.scenic.pl
otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

Server:         192.168.51.24
Address:        192.168.51.24#53

Name:   vdp.scenic.pl
Address: 192.168.51.78
Ale gdy wykonuję

Kod: Zaznacz cały

 nslookup 192.168.51.78
to otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

Server:         192.168.51.24
Address:        192.168.51.24#53

** server can't find 78.51.168.192.in-addr.arpa.: NXDOMAIN

Awatar użytkownika
tomek-debian
Posty: 33
Rejestracja: 28 października 2013, 09:33

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: tomek-debian » 16 lutego 2018, 12:57

Hmm chyba działa ale nie jestem pewien. Zmodyfikowałem plik

do postaci:

Kod: Zaznacz cały


;; BIND reverse data file for vlan interface
;
$TTL    604800
$ORIGIN 51.168.192.in-addr.arpa.
@       IN      SOA     scenic.pl. tomek.scenic.pl. (
                        2014052301      ; Serial
                         604800         ; Refresh
                          86400         ; Retry
                        2419200         ; Expire
                         604800 )       ; Negative Cache TTL
;
@       IN      NS      scenic.pl.
245     IN      PTR     www.scenic.pl.
78      IN      PTR     vdp.scenic.pl.
24      IN      PTR     ns1.scenic.pl.
i teraz
nslookup 192.168.51.78 zwraca

Kod: Zaznacz cały

Server:         192.168.51.24
Address:        192.168.51.24#53
78.51.168.192.in-addr.arpa      name = vdp.scenic.pl.
Ale mam pytanie czy aby na pewno ? W jaki sposób sprawdzić poprawność konfiguracji revDNS ?

Konfiguruję to na potrzeby VMware vSphere Data Protection (VDP) który do swojej pracy potrzebuje sławnie ds jak i revdns i ten zwraca mi problem wskazujący własnie na konfigurację DNS/revDNS

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1888
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: LordRuthwen » 16 lutego 2018, 13:04

Wpisz po prostu:

Kod: Zaznacz cały

host adres.ip

Awatar użytkownika
tomek-debian
Posty: 33
Rejestracja: 28 października 2013, 09:33

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: tomek-debian » 16 lutego 2018, 13:11

Kod: Zaznacz cały

host 192.168.51.78
Zwraca mi

Kod: Zaznacz cały

78.51.168.192.in-addr.arpa domain name pointer vdp.scenic.pl.
Czy to znaczy że rev dns jest poprawnie skonfigurowany ? Sorry za głupie pytania ale w DNS'ach jestem zielony.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1888
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: LordRuthwen » 16 lutego 2018, 13:50

Tak. Oznacz temat jako rozwiązany.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 227
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Nie działa revDNS. Gdzie zrobiłem błąd ?

Post autor: lizard » 16 lutego 2018, 18:43

W sieci lokalnej nie ma to może znaczenia, ale z dobrych praktyk ustaw nowy numer seryjny strefy.

ODPOWIEDZ