smb + domena

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

smb + domena

Post autor: kodama » 23 czerwca 2016, 13:29

Witajcie, szybkie pytanie:
Używam sobie czasem do montowania sambowych zasobów polecenia:

Kod: Zaznacz cały

caja smb://user@serwer/zasób
wyskakuje sobie okienko gdzie muszę wpisać domenę i hasło. Spoko, ale próbowałem to jakoś pokocić, żeby w tym poleceniu od razu to szło. Tylko iść nie chce :)
Posiłkując się tym ( https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_R ... Identifier ) próbowałem męczyć temat na kilka sposobów:

Kod: Zaznacz cały

caja smb://domena\user@serwer/zasób

Kod: Zaznacz cały

caja smb://\domena\user@serwer/zasób

Kod: Zaznacz cały

caja smb://domena;user@serwer/zasób
Ale nic z tego, poległem. Ktoś może próbował robić coś podobnego?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2081
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: smb + domena

Post autor: LordRuthwen » 23 czerwca 2016, 14:08

A nie prościej sambaclient? I jedną linijką załatwiasz wszystko.

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Re: smb + domena

Post autor: kodama » 23 czerwca 2016, 14:24

No niby tak, ale ten smb:// mi go ładnie montuje od razu i mogę sobie klikać po zasobie, a to jednak czasem jest wygodniejsze :) A smbclient się łączy trochę jak ftp z tego co widzę, nie?

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Re: smb + domena

Post autor: kodama » 23 czerwca 2016, 20:21

Okej, wygląda, że problem może być rozwiązany przez wzięcie tego smb://... w cudzysłów. Jutro w robocie jeszcze sprawdzę czy mam rację :]

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6161
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: smb + domena

Post autor: Yampress » 23 czerwca 2016, 20:25

Jak wygląda twój plik konfiguracyjny samby?

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Re: smb + domena

Post autor: kodama » 24 czerwca 2016, 08:17

Tak jak myślałem, jest to ok. Co prawda nie wiem dlaczego zapis:

Kod: Zaznacz cały

smb://domena;user:haslo@serwer
Nie przyjmuje hasła i trzeba je wprowadzać ręcznie?

@Yampress - jest domyślny, bo nie korzystam z Samby do udostępniania. A w ogóle czy mój konfig samby ma znaczenie? Ja łączę się z Debiana na VBoxie (on nie jest w domenie, ale w sieci firmowej) do maszyn z Windowsem w domenie.

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 930
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Re: smb + domena

Post autor: pawkrol » 24 czerwca 2016, 08:42

Nie możesz tak montować zasobu?

Kod: Zaznacz cały

mount -t cifs -o username=uzytkownik,password=hasło //IP_komputera/nazwa_zasobu /media/zasob1

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Re: smb + domena

Post autor: kodama » 24 czerwca 2016, 09:18

Oczywiście, że mogę, tylko to ma jedną "wadę" :) Żeby to szybko odmontować trzeba sudo albo jako root. A jak zrobię przez smb:// to nie potrzeba :]

ODPOWIEDZ