Konfiguracja podstawowa Samby

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Saturn89
Posty: 29
Rejestracja: 16 listopada 2014, 10:03

Post autor: Saturn89 » 26 stycznia 2015, 21:29

OkOk w takim razie w jaki sposób na podstawie tej konfiguracji udostępnić te wszystkie zasoby (home, ba_pa i pa_ba na swoim Windows 7? Zaznaczę, że Debiana odpalam na V-Box.

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 936
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 27 stycznia 2015, 10:05

Konfig, który Ci podałem działa na 100%, sam sprawdzałem.
Do zasobu z windows7 ( jak i z każdego innego windowsa) możesz dostać się np tak:
Start->uruchom->\\adres_ip_serwera
Wydaje mi się, ze tyle w temacie.

Saturn89
Posty: 29
Rejestracja: 16 listopada 2014, 10:03

Post autor: Saturn89 » 28 stycznia 2015, 00:22

Rozumiem. Głupie pytanie, jak uzyskać to ip serwera..?

mblazeji2
Posty: 23
Rejestracja: 31 lipca 2014, 23:47
Lokalizacja: /dev/random

Post autor: mblazeji2 » 28 stycznia 2015, 00:41

Na serwerze jako root

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
Szukasz interesującego Cię interfejsu i kopiujesz jego adres ip.

Saturn89
Posty: 29
Rejestracja: 16 listopada 2014, 10:03

Post autor: Saturn89 » 28 stycznia 2015, 19:25

No dobra wpisałem i mam taki komunikat :
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 08:00:27:d9:9c:7c
inet addr:10.0.2.15 Bcast:10.0.2.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::a00:27ff:fed9:9c7c/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:9362 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:5278 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8808466 (8.4 MiB) TX bytes:332119 (324.3 KiB)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:2401 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2401 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:236693 (231.1 KiB) TX bytes:236693 (231.1 KiB)
Wynika z tego, że moje ip to 127.0.0.1 (po wi-fi). Po wpisaniu ip w uruchom wyświetla mi się folder udostępnionych plików na windowsie w grupie domowej. Wychodzi na to, że ip na windowsie i Vbox jest takie samo i windows łączy się sam ze sobą. Próbowałem zmapować sambę jako dysk sieciowy ponieważ nie jest on widoczny w moim windowsie, ale nie mam zielonego pojęcia jaka jest ścieżka do serwera.

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 936
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 28 stycznia 2015, 19:32

Brak Ci podstawowej wiedzy. Poczytaj najpierw o protokole ip, usługach sieciowych. Bo ręce opadają.
Adres 127.0.0.1 - to tzw loopback. Co to ? Odsyłam do lektury.

Popatrz na interfejs eth0 i adres do niego przydzielony 10.0.2.15. Ponadto jak masz ustawiony tryb interfejsu w VB (NAT,bridge,inet,host-only) ?

Saturn89
Posty: 29
Rejestracja: 16 listopada 2014, 10:03

Post autor: Saturn89 » 28 stycznia 2015, 21:38

Wiem, że brakuje podstaw i wiedzę będę uzupełniał z czasem. Próbowałem się tez połączyć z ip 10.0.2.15 ale też nic. Jest ustawiony NAT

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 936
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 28 stycznia 2015, 21:56

To jak masz ustawiony nat to nie dziwne, że nie chce się połączyć (musisz w VB zrobić forward). Ustaw tryb bridge. Uruchom ponownie maszynę wirtualną.
Sprawdź nowy adres komendą, a wynik wklej na forum.

Kod: Zaznacz cały

ifconfig

Saturn89
Posty: 29
Rejestracja: 16 listopada 2014, 10:03

Post autor: Saturn89 » 28 stycznia 2015, 23:56

Jak zmieniam na mostek to debian nie nawiązuje połączenia sieciowego w ogóle (nawet po restarcie), a ustawienie wygląda tak:
Załącznik Bez tytułu.jpg nie jest już dostępny
Wtedy po wpisaniu
ifconfig
ustawienia wyglądają tak:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 08:00:27:d9:9c:7c
inet6 addr: fe80::a00:27ff:fed9:9c7c/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1091 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:409 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:354079 (345.7 KiB) TX bytes:86407 (84.3 KiB)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:216 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:216 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:14856 (14.5 KiB) TX bytes:14856 (14.5 KiB)
Załączniki
Bez tytułu.jpg

GolemSan
Posty: 59
Rejestracja: 03 czerwca 2014, 22:31

Post autor: GolemSan » 29 stycznia 2015, 02:49

Saturn89 pisze:Wiem, że brakuje podstaw i wiedzę będę uzupełniał z czasem. Próbowałem się tez połączyć z ip 10.0.2.15 ale też nic. Jest ustawiony NAT
Czy ty ciągle kombinujesz z połączeniem na jednym komputerze?

Aby poprawnie przetestować Sambę, potrzebujesz co najmniej dwóch komputerów wpiętych w switch lub router.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ