Prziekrowanie kamery

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
OBROŃCA
Posty: 42
Rejestracja: 10 stycznia 2011, 12:21

Post autor: OBROŃCA » 14 lutego 2014, 15:01

Póbowałem się połączyć z tą kamerką pzez:

Kod: Zaznacz cały

[color=#333333]192.168.1.48:32770[/color]
, oraz podawany przez Ciebie adres:

Kod: Zaznacz cały

[url=http://www.domen.pl:32770/]www.domen.pl:32770[/URL]
jednak nie mogłem nie jestem pewien czy dobrze ją przekierowałeś. Podaj mi proszę jaka to kamerka- specyfikacja.

Podaj mi proszę jaka to kamerka- specyfikacja.

Globals
Posty: 53
Rejestracja: 21 maja 2011, 21:00

Post autor: Globals » 14 lutego 2014, 16:08

http://www.domen.pl jest tylko przykładem ale port jest taki jak przekierowałem.Ale nie wiem czy dokładnie sie rozumiemy bo na zewnątrz mi wszystko ładnie działa otwiera się tylko jak wewnątrz sieci lan jak chce otwierać po nazwie domenowej to mi niechce działać

Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member
Posty: 932
Rejestracja: 06 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Białystok

Post autor: grzesiek » 19 lutego 2014, 08:41

A wewnętrznie wchodzisz przez "-i eth1"?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 19 lutego 2014, 12:42

Dawno nie używałem iptables ale chyba powinieneś dodać regułkę:
(eth0 zakładam, że to interfejs wejściowy dla komputerów z LAN, $ipdns zamień na ip jaki jest tłumaczony przez dns)

iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp -s 192.168.1.0/24 -d $ipdns --dport32770-j DNAT --to192.168.1.48:32770

Ale chyba lepiej byłoby zrobić to przekierowanie już na serwerze dns, jeżeli masz takowy na routerze.

Globals
Posty: 53
Rejestracja: 21 maja 2011, 21:00

Post autor: Globals » 19 lutego 2014, 13:17

Dokładnie
interfejs eth0-lan
interfejs eth1 -internet
Właśnie serwera dns nie posiadam.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 19 lutego 2014, 13:31

To ewentualnie na swoim kompie na sztywno zamapuj sobie ten www.domen.pl na 192.168.1.48

Globals
Posty: 53
Rejestracja: 21 maja 2011, 21:00

Post autor: Globals » 19 lutego 2014, 13:40

Tak też już wcześniej wchodziłem ale też właśnie chciałem spróbować wewnątrz sieci lan połączyć się po nazwie domenowej i po tym porcie

Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member
Posty: 932
Rejestracja: 06 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Białystok

Post autor: grzesiek » 20 lutego 2014, 19:33

Jeżeli na eth1 masz publiczny adres, podpiety do domeny i z zewnatrz działa, to z wewnątrz też powinno działać.
Jeżeli masz włączone przekazywanie pakietów i reguły na to pozwalają to pytając o domena.pl:1234 z sieci wew. eth0 przekaże pakiet do eth1, a ten ma dares zgodny z domena i przez niego wejdzie na port 1234.
Jeżeli to nie działa to albo masz coś nie tak z regułami, routingiem bądz z usługą, na którą przekazujesz.

ODPOWIEDZ