[+] OpenSSH - autoryzacja bez has

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Dwigatjel
Posty: 3
Rejestracja: 10 czerwca 2010, 18:19

[+] OpenSSH - autoryzacja bez hasła w oparciu o RSA

Post autor: Dwigatjel » 10 czerwca 2010, 20:38

Witam wszystkich gdyż jestem nowy na tym forum.
Mam mały serwer plików na pentium III i 192MB ramu do tego webmin i openssh. Wszystko jest skonfigurowane, że mogę się podłączyć przez SSH programem Putty spod Windowsa po wpisaniu hasła.
Chciałbym żeby nie pytał o hasło tylko logował od razu w oparciu o klucz RSA (Jak ktoś zna hasło a nie ma klucza to się nie podłączy). I teraz pytanie do Was, czy ktoś może mi tak łopatologicznie krok po kroku wytłumaczyć co i gdzie skonfigurować i jakiego programu użyć żeby się spod Windowsa podłączyć.

salmon
Beginner
Posty: 296
Rejestracja: 12 października 2007, 23:28
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko-Biała

Post autor: salmon » 11 czerwca 2010, 00:29

google, a bardziej szczegółowo to programy z rodziny putty

garnus
Posty: 34
Rejestracja: 21 grudnia 2009, 18:20

Post autor: garnus » 11 czerwca 2010, 09:11


Awatar użytkownika
adasiek_j
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: adasiek_j » 13 czerwca 2010, 22:52

PuttyGen generujesz klucz RSA, dodajesz go do pliku:

Kod: Zaznacz cały

 $HOME/.ssh/authorized_keys
Prywatny klucz zapisujesz lokalnie na dysku. W konfiguracji wskazujesz prywatny klucz jako ,,authorization file'' i Już.
A Google powie ci wiele więcej.

Adam

Pacek
Beginner
Posty: 315
Rejestracja: 18 sierpnia 2009, 15:17
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Pacek » 16 czerwca 2010, 11:51

Ja przestrzegam przed używaniem niezabezpieczonego hasłem klucza RSA. Najlepiej posiadać klucz RSA, który mimo wszystko jest zabezpieczony hasłem. Takie hasło to spore utrudnienie na wypadek zagubienia, skopiowania klucza przez osobę niepowołaną. Jak się tego nie zrobi, to nie wolno spuszczać klucza z oka. Całe szczęście klucz RSA przy generacji wymaga hasła. Dopiero później można przerobić klucza bez hasła.

Dwigatjel
Posty: 3
Rejestracja: 10 czerwca 2010, 18:19

Post autor: Dwigatjel » 16 czerwca 2010, 15:03

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi już sobie poradziłem łączy się tylko z kluczem RSA z 14 literowym hasłem. Wszystko tak jak chciałem.
Temat można zamknąć.

ODPOWIEDZ