Serwer nie odpowiada

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
nigel
Posty: 18
Rejestracja: 20 kwietnia 2007, 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Serwer nie odpowiada

Post autor: nigel » 27 czerwca 2009, 00:40

Witajcie.

Zachciało mi się postawić serwer na Debianie. Komputer na serwer to laptop Dell D400. W LAN-ie jestem m.in. ja (192.168.0.19), Debian (192.168.0.18), ruter (192.168.0.1) i dwóch użytkowników korzystających z DHCP.

Debian to Lenny, zainstalowany jest w zasadzie tylko sshd.

Debian łączy się z siecią poprzez ruter, szyfrowanie WPA. Sieć działa, dns też, pingi do innych komputerów w sieci i poza nią działają.

W żaden jednak sposób nie mogę się połączyć z Debianem z sieci LAN. Ping nie odpowiada, ssh także nie działa. Działa jednak autoping i logowanie ssh na samym Debianie. W logu sshd istnieją tylko wzmianki, że nastąpiło połączenie z IP Debiana, tj. 192.168.0.18, ale już nic więcej.

Iptables wydają się być puste, wstukałem parokrotnie nawet:

Kod: Zaznacz cały

iptables -F
host.allow zawiera "all : all", host.deny jest pusty.
Słowem - Debian nie daje znaku życia na zewnątrz. Gdzie tkwi problem?

[ Dodano: 2009-06-27, 01:18 ]
Niepokoi mnie trochę wynik "ifconfig":

Kod: Zaznacz cały

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0c:f1:5b:4e:db  
          inet addr:192.168.0.18  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::20c:f1ff:fe5b:4edb/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:145 errors:700 dropped:700 overruns:0 frame:0
          TX packets:95 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:156087 (152.4 KiB)  TX bytes:12316 (12.0 KiB)
          Interrupt:5 Base address:0xe000 Memory:fcfee000-fcfeefff 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
Jednak sieć działa poprawnie.

Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member
Posty: 932
Rejestracja: 06 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Białystok

Post autor: grzesiek » 28 czerwca 2009, 20:31

Może kabel ;-)

Awatar użytkownika
gruby
Beginner
Posty: 158
Rejestracja: 03 maja 2009, 03:41
Lokalizacja: Łódź

Post autor: gruby » 28 czerwca 2009, 21:53

A po co tyle IP ja też mam serwer i stoi na tym samym IP co ja a teraz z niego piszę
wystarczy ty i serwer na tym samym i router +
dwóch użytkowników korzystających z DHCP.

mariaczi
Member
Posty: 1316
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 29 czerwca 2009, 09:44

Rozumiem, że nie możesz się wbić z ja (192.168.0.19) na Debian (192.168.0.18)?
A demon ssh uruchomiony?

Kod: Zaznacz cały

ps -ef | grep sshd

nigel
Posty: 18
Rejestracja: 20 kwietnia 2007, 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: nigel » 29 czerwca 2009, 12:24

mariaczi pisze:Rozumiem, że nie możesz się wbić z ja (192.168.0.19) na Debian (192.168.0.18)?
A demon ssh uruchomiony?

Kod: Zaznacz cały

ps -ef | grep sshd
Oczywiście. Jak napisałem: potrafię się zalogować na ssh z samego Debiana:

Kod: Zaznacz cały

ssh 192.168.0.18 
gruby pisze:A po co tyle IP ja też mam serwer i stoi na tym samym IP co ja a teraz z niego piszę wystarczy ty i serwer na tym samym i router +
Ale to nie zmienia faktu, że usługi serwerowe na Debianie nie działają. Tzn. sieć działa, gdy chcę z Debiana np. otworzyć stronę www albo z Debiana pingować 192.168.0.18, ale nie działa gdy próbuję z zewnątrz połączyć się z Debianem (ssh czy chociaż ping).

Jestem laikiem w tych sprawach, ale wygląda na to, że bezprzewodowa karta sieciowa jest w stanie "uśpienia" jeśli jej wywołanie pochodzi z sieci, a nie z Debiana. Nie wiem jak to zmienić?

Nie wiem też skąd ta ilość błędów w wyniku z polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig

mariaczi
Member
Posty: 1316
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 30 czerwca 2009, 10:08

nigel pisze:ale nie działa gdy próbuję z zewnątrz połączyć się z Debianem (ssh czy chociaż ping).
Z zewnątrz czyli spoza sieci 192.168.0.0/24? Nie napisałeś tego wcześniej.
Jeśli tak to musisz przekierować odpowiednie porty na routerze (192.168.0.1).

nigel
Posty: 18
Rejestracja: 20 kwietnia 2007, 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: nigel » 01 lipca 2009, 00:00

mariaczi pisze:
nigel pisze:ale nie działa gdy próbuję z zewnątrz połączyć się z Debianem (ssh czy chociaż ping).
Z zewnątrz czyli spoza sieci 192.168.0.0/24? Nie napisałeś tego wcześniej.
Jeśli tak to musisz przekierować odpowiednie porty na routerze (192.168.0.1).
Z zewnątrz czyli z sieci LAN. Wszystko dzieje się w jednej sieci LAN.

sethiel
Junior Member
Posty: 752
Rejestracja: 28 stycznia 2008, 11:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: sethiel » 01 lipca 2009, 15:08

Co masz w /etc/network/interfaces?
Może routing nie idzie w dobrą stronę?

szpuni
Beginner
Posty: 112
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 15:25
Lokalizacja: dublin

Post autor: szpuni » 02 lipca 2009, 17:09

Oczywiście. Jak napisałem: potrafię się zalogować na ssh z samego Debiana
Client ssh to nie to samo co daemon SSHD

Daj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

iptables -L -v
dpkg-query --search sshd
netstat -alptn
I pokaz nam co tam masz.

Jak masz jakis inny komp poprostu przeskanuj porty otwarte na debianie.

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner
Posty: 339
Rejestracja: 08 lipca 2007, 14:55
Lokalizacja: LDZ

Post autor: ryba84 » 02 lipca 2009, 17:14

No i sprawdź hosts.allow i hosts.deny ;)

ODPOWIEDZ