Instalacja nowych widgetów w KDE 4

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
alan666888
Posty: 93
Rejestracja: 12 lutego 2007, 21:03
Lokalizacja: z Neta

Instalacja nowych widgetów w KDE 4

Post autor: alan666888 » 16 lipca 2008, 11:56

Witam.
Mam KDE 4.0.98 ale już we wcześniejszych wersjach miałem to samo. Jak daje na pulpicie PPM - Add Widgets - Install New Widgets - Download From Internet - instaluje kilka widgetów, daje Close i nie pojawia mi sie później na liście Add Widgets. Czy wiecie o co chodzi czy to tam się powinno pojawić na liście czy gdzie ?

Danthez
Posty: 52
Rejestracja: 13 lipca 2007, 12:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Danthez » 19 lipca 2008, 15:52

Widać mamy ten sam problem mam tą samą wersje i dokładnie to samo zauważyłem może instalacja ze źródeł to załatwi? Zresztą w ogóle KDE 4.1 jest dość niestabilne jak na razie i dużo rzeczy się sypie.

AdeBe
Junior Member
Posty: 825
Rejestracja: 01 grudnia 2007, 14:41

Post autor: AdeBe » 19 lipca 2008, 16:00

bugs.kde.org panowie. Samo się nie naprawi :)

Awatar użytkownika
grze_S
Beginner
Posty: 133
Rejestracja: 02 grudnia 2007, 12:30

Post autor: grze_S » 19 lipca 2008, 20:34

Ale zdaje się że na kde-look.org (z tamtąd pobierane są widżety) udostępniane są ich źródła, więc trzeba je samemu skompilować ;-)

Danthez
Posty: 52
Rejestracja: 13 lipca 2007, 12:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Danthez » 20 lipca 2008, 14:31

Tak ale KDE 4.1 udostępnia możliwość instalacji automatycznej więc sądzę, że po coś to jest i nie trzeba domyślnie instalować ze źródeł. Raczej to błąd jakiś.

Awatar użytkownika
grze_S
Beginner
Posty: 133
Rejestracja: 02 grudnia 2007, 12:30

Post autor: grze_S » 20 lipca 2008, 16:43

Owszem jest, jednak póki co chyba tylko przez pomyłkę ;-) Ale za to kompilacja plasmoidów jest z reguły szybka i prosta, większość autorów daje dokładne instrukcje na ten temat, wystarczy się tylko do nich stosować i mieć zainstalowane odpowiednie pakiety. W przypadku niektórych trzeba jednak samemu przekopiować je do odpowiedniego folderu ;-)

alan666888
Posty: 93
Rejestracja: 12 lutego 2007, 21:03
Lokalizacja: z Neta

Post autor: alan666888 » 27 lipca 2008, 12:38

Chyba wiem czemu to nie działa. Z tego co pamiętam na początku rozwoju kde4 był pakiet kdeplasma-addons ale zmienili go na kdeplasmoids. W ostatnich wersjach powrócili do kdeplasma-addons ale w Debianie nadal jest kdeplasmoids w wersji 4.0.84-1 a nie 4.0.98-1 tak jak kdeplasma-addons. Nie można usunąć kdeplasmoids bo wtedy należałoby usunąć kde4. Nie mogę się doczekać wtorku aż większość będzie działać i będzie możliwość instalacji k3b

Danthez
Posty: 52
Rejestracja: 13 lipca 2007, 12:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Danthez » 27 lipca 2008, 18:04

To nie w tym problem, rzeczywiście było jak mówisz ale teraz jest wersja 4.0.98 i nadal nie działa. Poza tym w repo są już niektóre pakiety wersji 4.1 co mnie bardzo zdziwiło, że taką aktualizację miałem. k3b też możesz zainstalować, wystarczy tylko kdelibs od wersji kde 3.

alan666888
Posty: 93
Rejestracja: 12 lutego 2007, 21:03
Lokalizacja: z Neta

Post autor: alan666888 » 27 lipca 2008, 20:06

jest wersja 4.0.84 http://packages.debian.org/experimental/kdeplasmoids. Jeszcze tylko 2 dni więc zbytnio teraz sie tym nie przejmuje. A co do k3b to ma niespełnione zależności bo wymaga kcontrol i jeszcze coś z kde 3

Danthez
Posty: 52
Rejestracja: 13 lipca 2007, 12:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Danthez » 28 lipca 2008, 10:51

U mnie k3b startuje bezproblemowo. A co do widgetow to mam watpliwosci czy kdeplasmoids i kde plasma addons to nie to samo.

ODPOWIEDZ