ATI - otwarte i zamknięte sterowniki

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
virus999
Posty: 60
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:12

Post autor: virus999 » 05 lutego 2010, 17:47

Kod: Zaznacz cały

virus:~# aptitude search mesa-utils
p   mesa-utils                                                            - Miscellaneous Mesa GL utilities

Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member
Posty: 526
Rejestracja: 17 lipca 2007, 17:37

Post autor: Redhead » 05 lutego 2010, 17:57

No to zainstaluj i spróbuj komend glx*

virus999
Posty: 60
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:12

Post autor: virus999 » 05 lutego 2010, 18:02

Kod: Zaznacz cały

virus:~# glxinfo | grep direct
Error: unable to open display
a jak wpisze odzielnie np najpierw glxinfo to pokazuje właśnie ten komunikat a jeśli wpisze grep direct to robi się puste pole i nic już nie mogę zrobić tzn nic się nie zawiesza ale po komedzie robi się puste pole i nic dalej nie robi.

Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner
Posty: 368
Rejestracja: 23 lipca 2008, 23:47
Lokalizacja: Z repo :P

Post autor: Katiusha » 05 lutego 2010, 18:09

virus999, ale polecenie:

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep direct
musisz wpisać jako zwykły użytkownik $ a nie root #.
Do X-ów logujesz się zawsze jako zwykły użytkownik i jeśli wpisujesz to polecenie na koncie roota, to zawsze wywali Ci błąd.

Jako root:

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/kati# glxinfo | grep direct
No protocol specified
Error: unable to open display :0
root@debian:/home/kati#
Kati (zwykły użytkownik):

Kod: Zaznacz cały

kati@debian:~ $ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
    GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
kati@debian:~ $

virus999
Posty: 60
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:12

Post autor: virus999 » 05 lutego 2010, 18:15

Kod: Zaznacz cały

virus@virus:~$ glxinfo | grep direct
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect


Dodane:
Zrobiłem już ale niestety na wersji stabilnej wszystko chodzi elegancko, na razie pozostanę na stabilnej, a co do tych błędów to nie wiem czemu tak się stało. Na stabilnej wersji robiłem dokładnie to samo i nic. Teraz nawet fps mam większe może kiedy indziej przejdę na wyższy poziom.

b3c0n
Posty: 13
Rejestracja: 26 listopada 2008, 19:43

Post autor: b3c0n » 03 marca 2010, 15:55

Witam.
Kto mi powie jak to ugryźć?

Kod: Zaznacz cały

teso:/home/teso# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 92)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801IB (ICH9) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801IB (ICH9) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV570 [Radeon X1950 Pro] (rev 9a)
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV570 [Radeon X1950 Pro] (secondary) (rev 9a)
03:00.0 IDE interface: JMicron Technologies, Inc. JMB368 IDE controller
04:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 13)
05:03.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 04)
05:03.1 Input device controller: Creative Labs SB Audigy Game Port (rev 04)
05:03.2 FireWire (IEEE 1394): Creative Labs SB Audigy FireWire Port (rev 04)
05:04.0 Network controller: Techsan Electronics Co Ltd B2C2 FlexCopII DVB chip / Technisat SkyStar2 DVB card (rev 02)

Kod: Zaznacz cały

teso:/home/teso# uname -a
Linux teso 2.6.32-trunk-686 #1 SMP Sun Jan 10 06:32:16 UTC 2010 i686 GNU/Linux
Próbuje, próbuje i nie mogę dać rady...

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 03 marca 2010, 17:46

b3c0n, a możesz łaskawie powiedzieć o co Ci chodzi?

b3c0n
Posty: 13
Rejestracja: 26 listopada 2008, 19:43

Post autor: b3c0n » 03 marca 2010, 18:54

pavbaranov pisze:b3c0n, a możesz łaskawie powiedzieć o co Ci chodzi?
Karta Radeon X1950Pro uaktualniłem Debiana do wersji testowej i nie mogę sobie poradzić ze sterownikami do karty grafiki, ponieważ na jajku 2.6.32 się nie chcą zainstalować. Na stronie Ati jest dostępna wersja 9.3, lecz wydaje mi się że nie ma wsparcia dla nowego jajka. Więc moje pytanie, jak uruchomić tę kartę bo kombinuje i nie mam już pomysłu.

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 03 marca 2010, 22:04

1. Na sterownikach otwartych nie chodzi?
2. Zgodnie z tym: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... _linux.pdf - kernel ma być 2.6.x. Z tego co wiem, można je używać także na 2.6.32, ale - fakt - mi się zainstalować nie udało, tyle, że używając obecnie Lucida w alfie jeszcze, nie chciało mi się drążyć tematu.
3. Jeśli się nie uda z Catalystem "po bożemu", to zerknij np. na: http://simonnam.wordpress.com/2009/12/2 ... lu-2-6-32/

simonnam
Posty: 75
Rejestracja: 04 września 2009, 23:42

Post autor: simonnam » 04 marca 2010, 12:08

pavbaranov pisze:3. Jeśli się nie uda z Catalystem "po bożemu", to zerknij np. na: http://simonnam.wordpress.com/2009/12/2 ... lu-2-6-32/
Wybaczcie za ten mały offtop, ale zdziwiło mnie bardzo to, jak zobaczyłem, że kolega odsyła do mojego bloga ;)

Zablokowany