ATI - otwarte i zamknięte sterowniki

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
everr
Posty: 2
Rejestracja: 28 stycznia 2009, 11:35
Lokalizacja: /home

Post autor: everr » 28 stycznia 2009, 11:56

Witajcie.
Mam problem ze sterownikami otwartymi. Od razu powiem że mam radeona 9600 na laptopie z jajkiem:

Kod: Zaznacz cały

2.6.18-6-686
Zainstalowałem wszystkie paczki związane z mesą i te które autor pierwszego postu wymienił.
Mój xorg wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

 /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/misc"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/Type1"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
        FontPath        "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
        # path to defoma fonts
        FontPath        "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
        Load    "bitmap"
        Load    "ddc"
        Load    "dri"
        Load    "extmod"
        Load    "freetype"
        Load    "glx"
        Load    "int10"
        Load    "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "CorePointer"
        Option          "Device"                "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"              "ImPS/2"
        Option          "Emulate3Buttons"       "true"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Synaptics Touchpad"
        Driver          "synaptics"
        Option          "SendCoreEvents"        "true"
        Option          "Device"                "/dev/psaux"
        Option          "Protocol"              "auto-dev"
        Option          "HorizScrollDelta"      "0"
EndSection

Section "Device"
        Identifier      "ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
        Driver          "ati"
        BusID           "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Generic Monitor"
        Option          "DPMS"
        HorizSync       28-96
        VertRefresh     43-60
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Device          "ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
        Monitor         "Generic Monitor"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Depth           1
                Modes           "1920x1440" "1400x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           4
                Modes           "1920x1440" "1400x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           8
                Modes           "1920x1440" "1400x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           15
                Modes           "1920x1440" "1400x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           16
                Modes           "1920x1440" "1400x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           24
                Modes           "1920x1440" "1400x1050"
        EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
        Identifier      "Default Layout"
        Screen          "Default Screen"
        InputDevice     "Generic Keyboard"
        InputDevice     "Configured Mouse"
        InputDevice     "Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "DRI"
        Mode    0666
EndSection
Wynik lspci:

Kod: Zaznacz cały

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82855PM Processor to I/O Controller (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82855PM Processor to AGP Controller (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 81)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]
02:00.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI4520 PC card Cardbus Controller (rev 01)
02:00.1 CardBus bridge: Texas Instruments PCI4520 PC card Cardbus Controller (rev 01)
02:01.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82540EP Gigabit Ethernet Controller (Mobile) (rev 03)
02:02.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01
Polecenie glxinfo zwraca taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

IBM:/home/everr# glxinfo
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Error: unable to open display (null)
Widziałem że ktoś miał już taki problem ale nikt nie napisał jak to rozwiązać? Czy mógłbym prosić o radę?

Z góry dziękuję ;)

Awatar użytkownika
lis6502
Member
Posty: 1798
Rejestracja: 05 listopada 2008, 20:14
Lokalizacja: Miasto Szybowców

Post autor: lis6502 » 28 stycznia 2009, 12:03

Widzisz różnicę między
skotik@debian:~$ glxinfo
a
IBM:/home/everr #glxinfo
?

everr
Posty: 2
Rejestracja: 28 stycznia 2009, 11:35
Lokalizacja: /home

Post autor: everr » 28 stycznia 2009, 12:12

Jaki... ze mnie. Jasne że wiem o co chodzi. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

multiX
Posty: 1
Rejestracja: 26 marca 2009, 23:10

Post autor: multiX » 26 marca 2009, 23:14

No to ja mam teraz małe pytanko. Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem karty Palit HD4800. Mam problem z instalacją catalystów, mianowicie bezpośrednio po instalacji poparzez "sh ./ati....run"(bezpośrednio po instalacji środowiska graficznego) fglrxinfo pokazuje, że mam ATI HD4800 series ale po restarcie komputera po przejściu w graficzny mam czarny ekran który na 1 sec zmieni się na biały i jest ciągle czarny. Już mam pare reinstalek za sobą X->Gnome->stery->reinstall :) Co robie źle?

istrd
Beginner
Posty: 127
Rejestracja: 14 stycznia 2009, 17:18

Post autor: istrd » 10 kwietnia 2009, 14:10

Witam. Mam taki problem z kartą radeon X700, compiz fusion chodzi ale muli gdy maksymalizuję okienka, lub włączam nowe. W ogóle to najpierw pojawiają się elementy sterujące okna, a potem dopiero treść np. w przeglądarce, trwa to bardzo długo. Używam sterowników ATI nie Fglrx. Po wpisaniu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

 glxgears -printfps 
otrzymuje

Kod: Zaznacz cały

debian:/home/istrd# glxgears -printfps
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b
10084 frames in 5.0 seconds = 2016.712 FPS
10251 frames in 5.0 seconds = 2050.029 FPS
10322 frames in 5.0 seconds = 2064.281 FPS
10317 frames in 5.0 seconds = 2063.372 FPS
10321 frames in 5.0 seconds = 2064.019 FPS
10337 frames in 5.0 seconds = 2067.367 FPS
10318 frames in 5.0 seconds = 2063.501 FPS
10241 frames in 5.0 seconds = 2048.134 FPS
10228 frames in 5.0 seconds = 2045.416 FPS
10216 frames in 5.0 seconds = 2043.155 FPS
9856 frames in 5.0 seconds = 1971.058 FPS
15185 frames in 5.0 seconds = 3036.997 FPS
33906 frames in 5.0 seconds = 6781.109 FPS
34560 frames in 5.0 seconds = 6911.964 FPS
34670 frames in 5.0 seconds = 6933.976 FPS
34500 frames in 5.0 seconds = 6899.908 FPS
34780 frames in 5.0 seconds = 6955.933 FPS
34131 frames in 5.0 seconds = 6826.183 FPS
34761 frames in 5.0 seconds = 6952.146 FPS
32372 frames in 5.0 seconds = 6474.075 FPS
Co zrobić aby compiz tak nie zamulał?
edit ---------------------------------------------------
problem nieaktualny zmiana akceleracji pomogła :)

Kuzaja92
Posty: 2
Rejestracja: 13 czerwca 2009, 16:16

Post autor: Kuzaja92 » 13 czerwca 2009, 16:35

U mnie tam nic nie ma napisane w xorg.conf w Section "Device" w ogóle tam nie mam sterownika:

Kod: Zaznacz cały

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
EndSection
I jak jak mam zainstalować sterowniki, mam radeon x1050 256MB?
I wyświetlało mi się w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 13 czerwca 2009, 17:28

Kuzaja92, dlaczego nie przejrzeć wcześniej forum zanim zadasz oczywiste pytanie, na które padło już dziesiątki odpowiedzi?

Skoro działa akceleracja to nic nie musisz instalować. Przejrzyj tematy przyklejone w dziale: i tematy dla: Konfiguracja X.Orga

istrd
Beginner
Posty: 127
Rejestracja: 14 stycznia 2009, 17:18

Post autor: istrd » 17 lipca 2009, 20:23

Mam taki problem, zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, karta to radeon hd 3450, w xorg.conf mam wpisane fglrx.
Wpisuje w konsole:

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep direct
wynik to

Kod: Zaznacz cały

bash: glxinfo: command not found
Proszę o odpowiedź co brakuje, co zrobić żeby sprawdzić akcelerację?

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 17 lipca 2009, 20:58

Kod: Zaznacz cały

apt-get install mesa-utils

pablo90
Posty: 4
Rejestracja: 14 lipca 2009, 14:57

Post autor: pablo90 » 09 września 2009, 00:06

Mam pytanie co do sposobu instalacji sterowników zamkniętych przedstawionego tutaj. Czy nie można po prostu zainstalować ich tak jak jest to przedstawione tu (tzn. za pomocą graficznego kreatora)?

Zablokowany