Sposób na generowanie xorg.conf - Lenny/Sid

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
clockman
Posty: 1
Rejestracja: 13 września 2008, 10:33

Post autor: clockman » 13 września 2008, 10:34

Miałem dziś podobny problem z X na gentoo po kompilacji nowszego jąderka. Pomogła rekompilacja driverów nvidia.

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 16 października 2008, 12:06

giaur pisze:Mozesz zmienic standardowo - w kde we wlasciwosciach pulpitu na przyklad - przy autmatycznym wykryciu beda dostepne wszystkie obslugiwane rozdzielczosci do wyboru, bo przy starcie jest to wykrywane
No to dodam jeszcze jednego kwiatka ;)
Tym razem, Debian Lenny + backport dla KDE4. Instalacja od początku jedynie z KDE4. Nie powinno być niczego "obcego". Po zainstalowaniu (karta VIA Chrome, którą Xy obsługują jako VESÊ, pomimo, że powinny już wykrywać openchrome, bo są sterowniki; monitor LCD 1280x800) oczywiście Xy się uruchamiają. Cóż z tego, skoro widoczna na ekranie jest wyłącznie część pulpitu, a do pozostałej nie ma dostępu ;) . Oczywiście istnieje możliwość skorzystania z opcji zmian rozdzielczości w KDE, tyle, że... nowe Xy nie współpracują z KDE pozostawiając tam "automatyczną" konfigurację (zresztą w 3.5 też się nie da w ten sposób czegokolwiek obecnie zmienić) i tyle. Nie istnieje możliwość dokonania jakiejkolwiek zmiany. Przy okazji - ręczna edycja zmian rozdzielczości itp. xorg.conf jak na razie też niczego nie dała.
Cóż, wychodzi na to, że współpraca nowych wersji Xów z środowiskami graficznymi pozostawiła poza możliwością konfiguracji co najmniej część sprzętu (dotyczy to chyba szczególnie notebooków zwłaszcza opartych na kartach VIA).

Yrrel
Posty: 7
Rejestracja: 05 listopada 2008, 15:20

Re: Sposób na generowanie xorg.conf - Lenny/Sid

Post autor: Yrrel » 05 listopada 2008, 15:28

fnmirk pisze:/etc/init.d/gdm stop
A mnie na to konsola:

Kod: Zaznacz cały

bash: /etc/init.d/gdm: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Gdy próbuję X -configure wtedy karze mi sprawdzić, czy X'y są wyłączone, chociaż nie jestem w środowisku graficznym. Jak mam to zainstalować?

maly
Beginner
Posty: 289
Rejestracja: 03 lipca 2007, 14:52

Post autor: maly » 05 listopada 2008, 15:42

Na pewno Twój menadżer logowania to GDM?! spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/kdm stop

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 05 listopada 2008, 16:19

Yrrel, masz to wykonać w czystej konsoli jako root. W czysty tryb konsoli przechodzisz wciskając klawisze:

Kod: Zaznacz cały

Ctrl+Alt+Fn
Fn - odpowiada dowolny klawisz: F1, F2, F3, F4, F5 lub F6.

Pojawia się kursor zachęty proszący o login i hasło.

Yrrel
Posty: 7
Rejestracja: 05 listopada 2008, 15:20

Post autor: Yrrel » 05 listopada 2008, 19:25

Dobrze, zrobiłem to w trybie konsoli, wstawiłem 'kdm' zamiast 'gdm', potem przekopiowałem z xorg.conf.new do xorg.conf wpisy zostawiając tam ten tylko o klawiaturze.
Wduszam ctr+alt+backspace, i wita mnie czarny ekran, tekst się sypie:

Kod: Zaznacz cały

no screen found
więc zostawiam dodatkowo informacje o ekranie, ale to też nie pomaga.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 09 listopada 2008, 03:23

Yrrel, przeczytaj komentarz. Być może niepotrzebnie przeprowadzasz całą tą operację.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3055#3055

Eoghan
Posty: 1
Rejestracja: 21 listopada 2008, 12:06

Post autor: Eoghan » 21 listopada 2008, 12:41

Mam problem z tym plikiem. To mój drugi dzień z debianem więc jeszcze wszystko niepewnie robię.
Mój xorg.conf wygląda tak: http://www.nopaste.pl/7l9
Natomiast wygenerowany xorg.conf.new tak: http://www.nopaste.pl/7la
No i jak widać niektóre sekcje się powtarzają, ale np w xorg.conf jest dokładniejszy wpis w odnośnię klawiatury. Czy mogę w tej sytuacji po prostu zamienić xorg.conf.new z xorg.conf?
Problem chyba nie dotyczy tylko egzotyków, ja mam radeona9000

edit: już śmiga, wystarczyło dodać tylko linijki o "polskości" klawiatury

Awatar użytkownika
lis6502
Member
Posty: 1798
Rejestracja: 05 listopada 2008, 20:14
Lokalizacja: Miasto Szybowców

Post autor: lis6502 » 21 listopada 2008, 12:47

Zaznaczam, że nie czytałem Twoich konfigów, ale odpowiem: spróbuj. W razie czego wrócisz do starej konfiguracji. Najlepszym sposobem na naukę jest metoda prób i błędów.
Odpal konsolę (zakładam że siedzisz pod X'ami), zaloguj się jako root i wklep coś takiego

Kod: Zaznacz cały

 cd /etc/X11
mv xorg.conf xorg.old
mv xorg.conf.new xorg.conf
i odpal X'y.

Zablokowany