Sposób na generowanie xorg.conf - Lenny/Sid

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Sposób na generowanie xorg.conf - Lenny/Sid

Post autor: fnmirk » 29 maja 2008, 07:50

Polecenie:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
nie generuje poprawnego pliku /etc/X11/xorg.conf. Jest krótko mówiąc bardzo okrojony. Zawiera tylko poprawne dane o klawiaturze.
Pozostałą część zawartości pliku możemy wygenerować innym poleceniem.
I tylko w czystym trybie tekstowym przy wyłączonym trybie graficznym.
Jeżeli jesteśmy zalogowani w trybie graficznym wciskamy klawisze np.:
Alt+Ctrl+F2
Logujemy się jako root i wydajemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/gdm stop
lub:

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/kdm stop
lub za gdm/kdm wstawiamy nazwę używanego programu.

Wciskamy ponownie Alt+Ctrl+F2 i wydajemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

 X -configure

W katalogu /root pojawi się nowy plik xorg.conf.new
Dziwna sprawa kiedyś to polecenie generowało kompletny plik. Obecnie nie ma w pliku wynikowym, wpisów odnośnie klawiatury.

Czyli mamy dwa pliki jeden utworzony tradycyjnie w katalogu /etc/X11

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
drugi poleceniem

Kod: Zaznacz cały

X -configure
w katalogu /root

Uzupełniamy plik xorg.conf.new brakującym wpisem. Zmieniamy jego nazwę na xorg.conf i kompletny kopiujemy do /etc/X11/.
Najlepiej restart systemu i u mnie działa.

Nie wiem jak to się sprawdzi. U mnie zostały wygenerowane poprawne informacje odnośnie monitora i karty.

Zawartość sekcji dotyczącej polskiej klawiatury:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver           "kbd"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "pl"
        Option          "XkbOptions"    "lv3:ralt_switch"
EndSection
Aby zrezygnować z automatycznego rozpoznawania sprzętu i aby plik /etc/X11/xorg.conf był respektowany przez system musi zawierać poniższy wpis:

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerFlags"
    Option    "AutoAddDevices"    "False"
    Option    "AllowEmptyInput"    "False"
EndSection
Obecnie do konfiguracji myszy i klawiatury używa się domyślnie sterownika evdev.

Sprawdzamy czy w systemie znajduje się pakiet:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep evdev
ii  xserver-xorg-input-evdev               1:2.3.2-6                      X.Org X server -- evdev input driver
Sekcja dotycząca myszy i klawiatury będzie wyglądać przykładowo tak:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "evdev"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
	Option		"XkbOptions"	"lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "evdev"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection
Może zaistnieć sytuacja, że sterownik evdev będzie miał problem z obsługą naszej myszy i klawiatury, wtedy musimy zainstalować pakiety:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install xserver-xorg-input-kbd  xserver-xorg-input-mouse
I wtedy ustawiamy tak:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
	Option		"XkbOptions"	"lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection
Przeczytaj informację w podanym odnośniku. Być może powyższe operacje nie są wymagane:

Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner
Posty: 491
Rejestracja: 19 marca 2007, 19:47
Lokalizacja: £DZ

Post autor: qbsiu » 29 maja 2008, 07:53

Ja zawsze generuje xorga - nvidia-xconfig

deix
Posty: 7
Rejestracja: 17 marca 2008, 13:47

Post autor: deix » 30 maja 2008, 14:43

U mnie niewiele to daje. Typ karty i zakresy odświeżania monitora niby wykryte, ale rozdzielczości nie obczaił i w ogóle jakoś dziwacznie to wygląda w odniesieniu do tradycyjnego xorga:

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
	Identifier     "X.org Configured"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	RgbPath      "/etc/X11/rgb"
	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
	Load  "extmod"
	Load  "GLcore"
	Load  "glx"
	Load  "xtrap"
	Load  "record"
	Load  "dri"
	Load  "dbe"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
	#DisplaySize	  330   240	# mm
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "GSM"
	ModelName    ""
 ### Comment all HorizSync and VertRefresh values to use DDC:
	HorizSync    30.0 - 71.0
	VertRefresh  50.0 - 160.0
	Option	    "DPMS"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: [i]: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "HWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "NoAccel"            	# [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"           	# [<bool>]
        #Option     "UseFBDev"           	# [<bool>]
        #Option     "Rotate"             	# [<str>]
        #Option     "VideoKey"           	# [i]
        #Option     "FlatPanel"          	# [<bool>]
        #Option     "FPDither"           	# [<bool>]
        #Option     "CrtcNumber"         	# [i]
        #Option     "FPScale"            	# [<bool>]
        #Option     "FPTweak"            	# [i]
        #Option     "DualHead"           	# [<bool>]
	Identifier  "Card0"
	Driver      "nv"
	VendorName  "nVidia Corporation"
	BoardName   "NV17 [GeForce4 MX 420]"
	BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     1
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 31 maja 2008, 03:09

Wykonał to samo co u mnie. Wygenerował praktycznie cały plik. Należy uzupełnić wpis dotyczący klawiatury.

A sam wpis co do rozdzielczości monitora to już nie problem. Można wygenerować modeline.

W Debianie narzędzia do generowania modeline są w pakietach: x11-xserver-utils i videogen.

Możesz spróbować do swojej karty sposobu jaki podał qbsiu masz podobną kartę jak On.

Ja pracuję na kartach Ati. Na jednej bardzo starej generuje się kompletny xorg.conf, tylko bez klawiatury. Na drugiej nowszej wynik mam podobny jak u Ciebie.

Jednak w stosunku do tego co było to jest postęp. Musisz też sam pokombinować, ponieważ kompletnego rozwiązania jeszcze nie ma. Wszyscy na razie szukają.

SobonPiotr
Beginner
Posty: 102
Rejestracja: 23 kwietnia 2007, 14:02
Lokalizacja: Radom

Post autor: SobonPiotr » 01 czerwca 2008, 22:02

fnmirk pisze:Jednak w stosunku do tego co było to jest postęp. Musisz też sam pokombinować, ponieważ kompletnego rozwiązania jeszcze nie ma. Wszyscy na razie szukają.
Dziś zauważyłem aktualizację xserver-xorg, myślałem, że już to poprawili, a tutaj dalej ,,cukierek''. Może oni nie wiedzą, że jest taki błąd? Zgłaszał to ktoś?

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 01 czerwca 2008, 22:48

SobonPiotr pisze:Może oni nie wiedzą, że jest taki błąd? Zgłaszał to ktoś?
Tak, są dwa zgłoszenia. Oba dotyczą Xorgów i wadliwej instalacji oraz wadliwego generowania xorg.conf. W pierwszym przyapadku opiekunowie zażyczyli sobie pliku z var, w drugim postąpili dokładnie jak konkurencja z MS nie widząc problemu :) i wskazując, że wadliwie działa debconf, a nie xorgi. A myślałem, że takie rzeczy dzieją się jedynie w Cudownie Panującej Nam Korporacji.

SobonPiotr
Beginner
Posty: 102
Rejestracja: 23 kwietnia 2007, 14:02
Lokalizacja: Radom

Post autor: SobonPiotr » 02 czerwca 2008, 16:50

pavbaranov pisze:wskazując, że wadliwie działa debconf
Może to rzeczywiście ich wina? Im też raczej powinno się zgłosić. Chociaż znając życie to już zostało zrobione i po raz kolejny znając życie Ci twierdzą, że to wina tych od xorga. Czyli jak III Rzesza, "Ja tylko wykonywałem rozkazy, odpowiedzialny jest kto inny" :P

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 02 czerwca 2008, 17:00

SobonPiotr pisze:Może to rzeczywiście ich wina? Im też raczej powinno się zgłosić
Wiesz, tylko problem w tym, że to nie użytkownik winien wiedzieć co działa wadliwie. Zwłaszcza, że błąd pojawia się zarówno przy instalacji Xorgów, jak i przy próbie ich rekonfiguracji.
Inna sprawa, że gdyby opiekunowie czytali (wiem, że mają mało czasu), to co się obecnie dzieje w innych dystrybucjach, winni chyba dojść do przekonania, że problem leży po stronie Xorgów, skoro pojawia się on również tam, gdzie debconfa nie ma.

SobonPiotr
Beginner
Posty: 102
Rejestracja: 23 kwietnia 2007, 14:02
Lokalizacja: Radom

Post autor: SobonPiotr » 03 czerwca 2008, 00:04

pavbaranov pisze:
SobonPiotr pisze:Może to rzeczywiście ich wina? Im też raczej powinno się zgłosić
Wiesz, tylko problem w tym, że to nie użytkownik winien wiedzieć co działa wadliwie. Zwłaszcza, że błąd pojawia się zarówno przy instalacji Xorgów, jak i przy próbie ich rekonfiguracji.
Inna sprawa, że gdyby opiekunowie czytali (wiem, że mają mało czasu), to co się obecnie dzieje w innych dystrybucjach, winni chyba dojść do przekonania, że problem leży po stronie Xorgów, skoro pojawia się on również tam, gdzie debconfa nie ma.
Ja nikogo nie usprawiedliwiam. Staram się tylko pomóc jak mogę w sprawieniu by system nasz stał się lepszy. Obecnie problem z xorgiem jest także w wersji testowej, czyli kolejny błędny pakiet (bo za sprawnego go uważać nie będę), który przeszedł z Sida do wersji testowej. Oby do stabilnej wersji nie wszedł, bo może być lipa.

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 03 czerwca 2008, 00:38

SobonPiotr pisze:Obecnie problem z xorgiem jest także w wersji testowej
W ogóle, to zdaje się być to problem międzysystemowy, albowiem na różnych forach widziałem sygnalizowanie tego błędu przez użytkowników innych systemów.
SobonPiotr pisze:Oby do stabilnej wersji nie wszedł, bo może być lipa.
No i właśnie w tej odpowiedzi opiekuna Xorgów widzę problem, albowiem on nie widzi problemu w wadliwym działaniu dpkg-reconfigure xserver-xorg. (Zdanie /odpowiedź/ rozpoczyna od retorycznego pytania, że on nie wie, czy to jest w istocie problem, ale pozostawia sprawę opiekunom). A że w istocie jakoś opiekunowie po macoszemu podchodzą do problemu wynikać mogłoby z faktu, że pomimo owego błędu pojawiają się następne wersje Xorgów z tym samym błędem (choć czy jest tak w ostatniej dostępnej wersji xserver-xorg - nie wiem, bo nie jestem jeszcze w stanie jej zainstalować /proponuje mi odinstalowanie praktycznie całego systemu, a już na pewno większości aplikacji działających w trybie graficznym/).
Też chciałbym by Debian działał lepiej, ale to, że pracuję na Sidzie to akurat mój wybór (mogłem pozostać na Etchu i nie byłoby problemu). Zdecydowałem się zatem na coś z natury rzeczy "prototypowe", więc mam za swoje. Nie narzekam, bo poradzić sobie z problemem stosunkowo łatwo można /przy aktualizacji na pewno/).

Zablokowany