Jak zamieni

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kyziek
Posty: 48
Rejestracja: 24 lutego 2008, 22:00

Jak zamienić gnome na kde

Post autor: kyziek » 12 marca 2008, 17:35

Mam taki problem iż chce przenieść się z gnome na kde i moje starania by całkowicie usunąć gnome idą na marne. Może ktoś wie jak to uczynić. ;-)

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6226
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 12 marca 2008, 17:38

Kod: Zaznacz cały

aptitude purge gnome
lub

Kod: Zaznacz cały

dpkg -P gnome

kyziek
Posty: 48
Rejestracja: 24 lutego 2008, 22:00

Post autor: kyziek » 12 marca 2008, 17:40

Dobrze, zaraz spróbuję :)

[Dodano: 2008-03-12, 17:50]
Komunikaty były poprawne ale ekran wygląda tak.

[Dodano: 2008-03-12, 17:57]
Zrzut Obrazek

[Dodano: 2008-03-12, 18:55]
Wszędzie ikonki Gnome są nadal.

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 12 marca 2008, 20:53

moze wpisz w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

su
/etc/init.d/gdm stop

aptitude purge gnome 

tadzik
Beginner
Posty: 183
Rejestracja: 29 grudnia 2007, 20:36
Lokalizacja: Warszawa/Izabelin

Post autor: tadzik » 12 marca 2008, 23:11

ikonki gnoma, to je zmień :)
wywal z /usr/share/icons i ~/.icons jak są i zastąp swoimi

kyziek
Posty: 48
Rejestracja: 24 lutego 2008, 22:00

Post autor: kyziek » 12 marca 2008, 23:17

No właśnie chłopaki ja chce tak jakby kde całą parą a narazie to mam gnomo kde :/

NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Post autor: NightFalcon » 12 marca 2008, 23:21

To moze byś sie zalogował na kde, bo ten screen to przecież gnome jest.

kyziek
Posty: 48
Rejestracja: 24 lutego 2008, 22:00

Post autor: kyziek » 12 marca 2008, 23:26

No właśnie to jest moje kde.

[Dodano: 2008-03-12, 23:37]
No i lipa układ wszystkiego został jak na gnomie, a funkcje gnoma nie działają. A niektórych z kde po prostu nie ma.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 13 marca 2008, 06:05

kyziek --- dlaczego próbujesz usunąć gnome z poziomu gnome. Zmień w menadżerze startu (nie wiem czego używasz kdm/gdm), wybierz jako domyślne środowisko kde (zapisz na stałe, zapyta Cię o to), zaloguj się na kde po restarcie i usuń dopiero gnome.

wasilo
Posty: 77
Rejestracja: 27 września 2007, 21:21
Lokalizacja: Polska/Europa/¦wiat

Post autor: wasilo » 28 października 2008, 13:55

Ja wczoraj sobie zainstalowałem Gnome, pobawiłem się trochę i postanowiłem usunąć. Polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get remove gnome
usunęło kilkadziesiąt kilobajtów (chociaż instalacja zajęła ok. 1GB), przy czym wyskoczyło powiadomienie że jest jeszcze kilka pakietów, które nie są teraz potrzebne. Wpisałem więc

Kod: Zaznacz cały

apt-get autoremove
i na dysku zwolniło się 700MB. Te 300MB ciągle gdzieś jest.

Jak w trybie konsoli wpiszę startx to odpala mi się Gnome w bardzo gołej postaci, żeby uruchomić ponownie KDE muszę robić reboot - wtedy KDE uruchamia się jako domyślne z ekranu logowania.

Wszelkie polecenia na usunięcie Gnome dają informację, że Gnome nie zostanie usunięty bo go nie ma!

ODPOWIEDZ