X.Org (xorg) - instalacja i konfiguracja

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

X.Org (xorg) - instalacja i konfiguracja

Post autor: Kaka' » 01 grudnia 2006, 21:49

Zanim przystąpisz do konfiguracji przeczytaj pogrubiony tekst z odnośnika ->klik
<>========<>
Wielkie podziękowania dla velmafi, który wykonał zdjęcia i "wzbogacił" opis konfiguracji.

W razie jakiś uwag/propozycji i takich tam, proszę o kontakt na PW/gg/jabbera.
<>========<>

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 01 grudnia 2006, 21:56

Wstęp


X.Org (lub jak kto woli xorg) to X Window System. W najnowszym Debianie Xfree86 zostało porzucone na rzecz X.Orga. Dlaczego? Xfree86 jest bardzo wolno rozwijane i nie ma tyle możliwości co X.Org.

Przypominam: w najnowszym Debianie (Etch) nie ma już Xfree86 - jego miejsce zajął X.Org. Wiec nie dziw się, że na Etch'u nie można znaleźć pakietów związanych z Xfree86. W ogóle nawet nie myśl o instalacji Xfree86 na Etch'u i nowszych wydaniach.

Po co w ogóle potrzebny jest nam X Window System? Właśnie on "rysuje" nam na monitorze obraz i zajmuje się obsługą urządzeń wejściowych (myszki, klawiatury). ¦rodowisko graficzne natomiast to tylko "miejsce gdzie pracujemy". Gdybyśmy mieli zainstalowane samo środowisko graficzne, bez X.Orga, nie moglibyśmy go w ogóle odpalić. Tak więc X.Org jest nam potrzebny (no chyba, że chcesz pracować na samej konsoli).

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 01 grudnia 2006, 21:59

Instalacja X.Orga


Jeżeli podczas instalacji systemu (Etch lub nowszy) nie wybrałeś opcji instalacji środowiska graficznego to musisz to teraz wykonać w następujący sposób:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update && aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
lub:

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 01 grudnia 2006, 22:01

Konfiguracja X.Orga


W obecnej wersji xorg nie wymaga już tak szczegółowej konfiguracji. Wszystkie parametry dotyczące rodzaju karty graficznej, odświeżania, obsługiwanych rozdzielczości są wykrywane automatycznie i nie trzeba ich dopisywać do /etc/X11/xorg.conf.

Jeżeli jednak automatyczne wykrywanie nie działa (nie umożliwia uruchomienia trybu graficznego - dość rzadka sytuacja), można je tam dopisać tak jak to było w poprzednich wersjach xorg.conf - wówczas obowiązują tylko parametry umieszczone w pliku.


giaur

Obecnie polecenie

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
nie generuje pliku /etc/X11/xorg,conf. Praktycznie plik /etc/X11/xorg,conf. nie jest potrzebny do działania środowiska graficznego i kontroli jego ustawień. Domyślnie w nowych instalacjach go nie ma.

Funkcje związane z dotychczasowymi ustawieniami urządzeń przejął hal i evdev. Są sytuacje kiedy poradnik dotyczący zawartości pliku xorg.conf może się przydać. Niektóre sterowniki kart graficznych wymagają tego pliku i można korzystać z ręcznie utworzonego pliku xorg.conf. Wyłączając korzystanie z automatyki jaką proponują hal i evdev.

W niektórych wypadkach możemy wygenerować część pliku xorg.conf dopisując resztę parametrów ręcznie:

Klik ->X -configure

Pomocny też bywa skrypt do instalacji sterowników kart graficznych: ->sgfxi
(należy wcześniej zapoznać się z dokumentacją)[/b][/size]

fnmirk

Przedstawiam tutaj proces konfiguracji xorga. Dołączyłem tutaj również foty z tejże konfiguracji.

1)

Obrazek

Tu jesteśmy pytani czy konfigurator ma spróbować automatycznie wykryć naszą kartę graficzną. Odpowiadamy tak.


2)

Obrazek

Jeżeli konfigurator wykrył naszą kartę, to tutaj będziemy musieli tylko to potwierdzić. W przeciwnym razie będziemy musieli ręcznie wybrać sterowniki do chipsetu naszej karty graficznej. Najczęściej jest to ati i nv. W innych wypadkach należy znaleźć instrukcję/gwarancję od karty graficznej, znaleźć producenta i wybrać. W przypadku kiedy nie mamy żadnych informacji o karcie graficznej należy wybrać VESA.


3)

Obrazek

Tutaj po po prostu wpisujemy nazwę naszej karty, jeśli już jest po prostu potwierdzamy.


4)

Obrazek

Tutaj wpisujemy port/slot pod jaki jest podpięta nasza karta. Port/slot powinien być wpisany domyślnie i wtedy tylko potwierdzamy. Jeśli nie jest wpisany domyślnie możemy sprawdzić jaki to port, pod innym systemem, jaki mamy aktualnie zainstalowany (w opcjach karty/sterowników).


5)

Obrazek

Zazwyczaj xorg wykrywa ilość pamięci RAM Twojej karty automatycznie. Więc te pole możemy pozostawić puste i przejść dalej, jeśli jednak okaże się że mamy z tym problemy, to należy wpisać ilość posiadanej pamięci w kiB (1 MiB = 1024 kB).


6)

Obrazek

Tu jesteśmy pytani o to czy serwer X ma się bezpośrednio komunikować ze sprzętem, czy niektóre operacje ma wykonywać poprzez jądro. Czasami przy zezwoleniu na użycie sterownika bufora ramki jądra, serwer X powoduje problemy, tak więc radzę wyłączyć tą opcję i przejść dalej.


7)

Obrazek

Tutaj odpowiadamy tak. Pytanie dotyczy tego czy konfigurator ma spróbować automatycznie wykryć układ klawiatury, jeśli wykryje potem musimy tylko go potwierdzić. Jeśli nie wykryje, będziemy musieli go wpisać ręcznie.


8)

Obrazek

Tutaj potwierdzamy automatycznie wykryty układ klawiatury. Jeśli nie został wykryty, to wpisujemy ręcznie. Jeżeli chcesz mieć polski układ wpisujesz pl.


9)

Obrazek

Tutaj domyślnie powinno być wpisane xorg. Jeśli nie jest, to po prostu wpisujemy xorg i przechodzimy dalej.


10)

Obrazek

Tutaj musimy podać swój model klawiatury. Jeżeli Twoja klawiatura posiada znaczek Windowsa pomiędzy Ctrl a Alt, powinieneś wpisać domyślne pc105. Jeśli takiego przycisku nie masz wpisujesz pc101.


11)

Obrazek

Te okno pozostawiamy puste, chyba że wiemy że musimy tu coś wpisać.


12)

Obrazek

Zostawiamy puste, chyba, że wiesz co masz wpisać.


13)

Obrazek

Tutaj wybieramy pod jaki port mamy podłączoną myszkę. Tutaj masz kilka możliwości:
/dev/input/mice (mysz USB)
/dev/psaux (mysz PS/2)
/dev/ttys0 (mysz szeregowa na COM1)

Wybierz port zgodnie z powyższymi zakresami.


14)

Obrazek

Jeżeli masz pomiędzy przyciskami "kółeczko" to wybierasz ImPS/2. Jeżeli posiadasz mysz Microsoft Explorer, to powinieneś wybrać ExplorerPS/2.


15)

Obrazek

Tutaj wybieramy czy chcemy mieć emulacje trzeciego przycisku myszki (np. przydatne jeśli nasza mysz ma tylko 2 przyciski). Jeśli odpowiemy tak to przy równoczesnym naciśnięciu prawego i lewego klawisza, będzie emulowało środkowy przycisk. Jeżeli posiadasz środkowy przycisk to wybierz No.


16)

Obrazek

Tutaj wybieramy jakie moduły mają być domyślnie ładowane z serwerem X. Domyślne wartości powinny być odpowiednie dla każdego, więc możemy je zatwierdzić. Jeśli jednak czujesz głębszą potrzebę dodania jakiś modułów lub wyłączenia któryś (i wiesz co robisz) to możesz pozmieniać co uważasz za stosowne.


17)

Obrazek

Tuta wybieramy Tak i przechodzimy dalej.


18)

Obrazek

Tutaj zostajemy zapytani czy konfigurator ma automatycznie spróbować wykryć ustawienia Twojego monitora. Jeżeli posiadasz jakiś 10-15 letni monitor to wybierz No. Jeżeli jest przeciwnie to wybierz Yes. Jeśli wykrycie się powiedzie, to potem będziemy musieli tylko potwierdzić ustawienia w kolejnych oknach.


19)

Obrazek

Tutaj wpisujemy nazwę naszego monitora, lub potwierdzamy tą automatycznie wykrytą.


20)

Obrazek

Tutaj wybieramy (spacją) jakie rozdzielczości obsługuje nasz monitor. Największa wybrana rozdzielczość stanie sie rozdzielczością domyślną.


21)

Obrazek

Tutaj wybieramy czy mamy odpowiadać tylko na ogólne pytanie (Simple) czy na wszystkie (Advanced). Proponuje wybrać opcję Advanced i przejść dalej.


22)

Obrazek

Tutaj wpisujmy poziomy zakres odświeżania naszego monitora. Automatyczne wykrycie parametrów monitora (4 pytania wcześniej) powinno go wykryć, a teraz wystarczy tylko go potwierdzić. Jeśli jednak nie został wykryty, to o ile nie znasz tych wartości, musisz się dowiedzieć jakie one są. Często z tyłu monitora można znaleźć naklejkę z parametrami monitora, albo zaglądnąć do instrukcji dołączonej razem z monitorem, lub zajrzeć na stronę producenta.


23)

Obrazek

Jak wyżej tyko że tu wpisujemy zakres pionowy odświeżania naszego monitora.


24)

Obrazek

Tutaj dajemy tak i przechodzimy dalej, chyba że wiemy co robimy.


25)

Obrazek

Głębia kolorów. Prawie zawsze powinieneś wybrać 24 bity. Jeśli jednak masz starą kartę i zależy Ci na szybkości oraz na nie spaleniu się za słabej karty to wybierz mniejszą wartość np. 16 bity.


To już koniec konfiguracji xorga. Aby przejść jeszcze raz przez ten proces wystarczy, że w konsoli jako root wpiszesz:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Możesz także własnoręcznie zmienić plik /etc/X11/xorg.conf. Więcej o tym znajduje się tutaj:

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 01 grudnia 2006, 22:05

Instalacja środowiska Graficznego

Jeżeli nie instalowałeś środowiska graficznego podczas instalacji systemu to powinieneś jeszcze zainstalować KDE lub GNOME, lub jeszcze co innego - zależy co preferujesz.


KDE:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde kde-i18n-pl 
kde-i18n-pl jest to pakiet, dzięki któremu będziemy mieli spolonizowane KDE.

KDE wersja minimalna:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde-core


Wersja minimalna, pozwala zainstalować KDE bez zbędnych dodatków, dzięki czemu zaoszczędzimy miejsca na dysku.

GNOME:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install gnome 

GNOME wersja minimalna:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install gnome-core
Wersja minimalna, pozwala zainstalować GNOME bez zbędnych dodatków, dzięki czemu zaoszczędzimy miejsca na dysku.

Xfce4:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install xfce4 
Fluxbox:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install fluxbox
Enlightenment:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install enlightenment
E17:

Do /etc/apt/sources.list dodaj:
deb http://idefix.eup.uva.es/elive elive main efl elive
deb http://www.vobcopy.org/mirror/elive elive main efl elive
Po tym wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update && aptitude install e17
Openbox:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install openbox
Window Maker:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install wmaker
Blackbox:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install blackbox
Fvwm:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install fvwm
IceWM:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install icewm

Menadżery logowania

KDM:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kdm
GDM:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install gdm
XDM:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install xdm
Entrance:

Do /etc/apt/sources.list dodaj:
deb http://idefix.eup.uva.es/elive elive main efl elive
deb http://www.vobcopy.org/mirror/elive elive main efl elive
a następnie:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install entrance

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 01 grudnia 2006, 22:06

Edycja /etc/X11/xorg.conf


Na pewno się zdarzy, że zmienimy np. kartę graficzną, albo myszkę i co wtedy? Pewnie będzie trzeba na nowo instalować system co? A nie prawda. Wystarczy zmienić odpowiedni wpisy w /etc/X11/xorg.conf No to zrobimy mały przykład. Najpierw musimy otworzyć ten plik (jako root) dowolnym edytorem:

Kod: Zaznacz cały

mc -e /etc/X11/xorg.conf
Załóżmy, że chcemy mieć inną rozdzielczość niż tą którą możemy standardowo wybrać. W tym celu odnajdujemy w tym pliku Section "Screen" Widzimy mnóstwo jakiś tam, zapewne, nieznanych wpisów. Zauważamy również, że jest tam tylko rozdzielczość ustawiona na 800x600 i 640x480 W celu możliwości zmienienia rozdzielczości na większą w naszym środowisku, na np. 1280x1024, musimy w odpowiednim miejscu dopisać żądaną rozdzielczość, czyli będzie to wyglądać mniej więcej tak:
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "800x600" "640x480" "1280x1024"
EndSubSection
Teraz możemy się cieszyć możliwością zmiany rozdzielczości ale tylko wtedy gdy podczas konfiguracji xorga ustawiliśmy głębię kolorów na 24 bity! Zauważ, że jest tu taka linijka: Depth 24 oznacza to, że te rozdzielczości które są tam wpisane będą do wyboru tylko i wyłącznie wtedy kiedy mamy ustawioną głębię kolorów na 24 bity. Jeżeli mamy ustawioną na 16 to znajdujemy ten wpis gdzie jest "Depth 16" i tam dopisujemy rozdzielczość. Mam nadzieję, że jest to jasne.

W innym przypadku, gdy np. zmienimy myszkę z USB na PS/2, to także wystarczy zmienić odpowiedni wpis.

Jeżeli nadal nie masz pewności lub po prostu nie chcesz w ten sposób zmieniać ustawienia to skorzystaj z:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 03 lutego 2007, 10:11

Zmiana rozdzielczości


Często nowi użytkownicy mają problem z rozdzielczością, bo można wybrać tylko "640x480" lub "800x600". Rozwiązaniem tego jest zmiana wpisu w /etc/X11/xorg.conf Należy w odpowiednim miejscu wpisać rozdzielczość jaką chce się mieć. Otwieramy najpierw plik konfiguracyjny xorga (jako root) i znajdujemy Section "Screen" oraz dopisujemy odpowiednią rozdzielczość. Wygląd tego pliku przykładowo wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Device          "ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]"
        Monitor         "Generic Monitor"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Depth           1
                Modes           "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           4
                Modes           "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           8
                Modes           "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           15
                Modes           "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           16
                Modes           "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           24
                Modes           "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 03 lutego 2007, 10:14

Błędy X.Orga


1)
Fatal server error: no screens found.
Jeżeli otrzymałeś taki komunikat o błędzie, niemal na pewno oznacza to niepoprawną konfigurację karty graficznej lub błędne ustawienie monitora.


2)
Fatal server error: failed to initialize core devices.
Jeżeli otrzymałeś taki komunikat, to prawdopodobnie problem leży gdzieś po stronie niepoprawnej konfiguracji myszy lub klawiatury.


3)
Fatal server error: failed to initialize core devices
Jeżeli otrzymasz taki komunikat to musisz zajrzeć do logów i zobaczyć jakie urządzenie nie jest widoczne. Jeżeli okaże się, że xorg wywala się podczas ładowania myszki to przed załadowaniem x'ów wpisz jako root:

Kod: Zaznacz cały

modprobe mousedev
i po tym załaduj x'y.




---------
Jeśli znasz jakiś komunikat błędu i znasz rozwiązanie to napisz do mnie a ja je tu umieszczę.
---------

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 03 lutego 2007, 10:29

Logi


X.Org lubi się czasem wysypać (czytaj: nie uruchamiają się x'y i wywala się jakiś błąd). Jeżeli tak się stanie to pierwsze co musisz zrobić to ponownie skonfigurować xorga poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Jeżeli po ponownych (nie jednej próbie konfiguracji ale wielu!) dalej nie będą się uruchamiały x'y to zapamiętaj, że to co pisze (czyli ten błąd) jest ogromnie ważny. To właśnie dzięki temu komunikatowi wiadomo gdzie jest błąd i co należy zrobić. Dokładnie czytaj co tam jest napisane. Bardzo często jest tam napisane w której linijce xorg.conf jest błąd. Znajdź tą linijkę, zobacz co jest nie tak i popraw. Jak nie uda Ci się naprawić X.Orga, to napisz na forum, podając treść błędu. Pamiętaj, ten błąd jest bardzo, ale to bardzo ważny. Nikt tu z nas nie będzie się bawił we wróżkę i zgadywał co jest nie tak. Pisząc o tym na forum:

a) Opisz dokładnie problem,

b) Pokaż plik konfiguracyjny xorga (/etc/X11/xorg.conf),

c) Pokaż logi. Logi znajdują się w /var/log

Zablokowany