Problem z aktywatorem do skryptu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Romek
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2024, 13:00

Problem z aktywatorem do skryptu

Post autor: Romek »

Hej
Mam skrypt działający super:

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/bash
vlc "rtsp://10.5.xx.xx" --video-x=400 --video-y=400 --width=500 --height=340 --autoscale --canvas-width=500 --canvas-height=340 --zoom=0.53 &
vlc "rtsp://10.5.xx.xx:554/mode=real&idc=1&ids=1" --video-x=400 --video-y=400 --width=500 --height=340 --autoscale --canvas-width=500 --canvas-height=340 --zoom=0.235 &
sleep 8
wmctrl -r "rtsp://10.5.xx.xx - VLC media player" -e 0,3,5,675,457 &
wmctrl -r "rtsp://10.5.xx.xx:554/mode=real&idc=1&ids=1 - VLC media player" -e 0,680,5,675,457 &

exit 0
i zrobiłem do niego aktywator:

Kod: Zaznacz cały

[Desktop Entry]
Name[pl]=Start Cameras;
Name=Start Cameras;
Comment[pl]=starter cameras;
Comment=starter cmeras;
Keywords[pl]=cameras;
Keywords=cameras;
Exec=xterminal --execute -c /home/rr/start_camera.sh 
Icon[pl]=/home/rr/cameras.png
Icon=/home/rr/cameras.png
Skrypt odpala dwa okna vlc i ustawia je obok siebie i działa super.
Ten sam skrypt odpalony z aktywatora odpala te okna ustawia i od razu zamyka.
Ma ktoś pojęcie jak to zamkniecie okien powstrzymać?


Moderacja: Proszę stosować znaczniki kodu
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3527
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z aktywatorem do skryptu

Post autor: dedito »

Dodać opcję Terminal=true i wtedy zmodyfikować opcję Exec, żeby nie wywoływać xterminal?
Spróbowałbym także zmienić

Kod: Zaznacz cały

exit 0
na

Kod: Zaznacz cały

$SHELL
https://wiki.archlinux.org/title/Desktop_entries#
Romek
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2024, 13:00

Re: Problem z aktywatorem do skryptu

Post autor: Romek »

Chyba sobie poradziłem. Działa z exec przed ścieżką do skryptu:

Exec=exec /home/rr/start_camera.sh

w aktywatorze

Dzięki
Romek
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2024, 13:00

Re: Problem z aktywatorem do skryptu

Post autor: Romek »

Po restarcie jednak nie działa. Nie wiem jakim cudem!
Parę dni ok, dziś zrobiłem restart i problem
ODPOWIEDZ