[+] Debian Jessie KDE dwa monitory - nowe okna na domyślnym ekranie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kudzu
Posty: 51
Rejestracja: 19 lipca 2012, 19:54
Lokalizacja: Kraków

[+] Debian Jessie KDE dwa monitory - nowe okna na domyślnym ekranie

Post autor: kudzu » 06 grudnia 2015, 17:39

Do Nvidia Quadro FX 3700 mam podłączone dwa ekrany - monitor przy biurku i telewizor w pokoju. Pracują w trybie rozszerzenia pulpitu, ponieważ czasem potrzebuję na tv otworzyć YouTube (dziecko ;) ), robiąc coś jednocześnie przy biurku. Problem mój polega na tym, że mimo ustawienia monitora jako ekran domyślny, często nowe okna otwierają się na telewizorze. Wiem, że klikam PPM na belkę i wybieram "przesuń", ale jest to upierdliwe. Da się jakoś temu zaradzić?
Ostatnio zmieniony 26 września 2016, 23:17 przez kudzu, łącznie zmieniany 1 raz.

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 08 grudnia 2015, 09:46

Nie da się. KDE otwiera okna gdzie chce, to tu to tam. A ta opcja wyboru monitora domyślnego to nie wiem co robi, chyba nic

kudzu
Posty: 51
Rejestracja: 19 lipca 2012, 19:54
Lokalizacja: Kraków

Post autor: kudzu » 08 grudnia 2015, 10:36

Dzięki za odpowiedź, choć nie takiej oczekiwałem;-)

U mnie zmiana domyślnego monitora wpływa na rozciąganie belki między ekranami.

A jak w takim razie zrobić, żeby klonowane ekrany (to samo na obu) pracowały z różną rozdzielczością? Monitor ma 1600x1200, a telewizor fullHD. Jeśli je sklonuję, to na obu ustawia się ta sama rozdzielczość i to bardzo niska. W Windowsie mogłem ustawić maksymalne rozdzielczości dla każdego.

kogoro
Posty: 33
Rejestracja: 24 kwietnia 2014, 17:19

Post autor: kogoro » 08 grudnia 2015, 14:39

Niby jest sposób, dzięki któremu określamy, że na wybranym ekranie będą otwierały się wszystkie lub poszczególne okna. Nie testowałem, bo u mnie częściowo wiem, gdzie otwiera się program, a poza tym dla mnie nie jest to żadna przeszkoda.

Dla wszystkich okien (chyba)
pr.kl.myszy na górnym pasku okna -> więcej działań -> ustawienia zarządzania oknami -> zasady okien -> nowa -> rozmiar i położenie -> Ekran (ustawiamy jak nam pasuje)
Dla konkretnych programów
pr.kl.myszy na górnym pasku okna -> więcej działań -> dodatkowe ustawienia programu -> Ekran (ustawiamy jak nam pasuje)
Jak to działa - nie wiem, ale testowo włączyłem konkretne ustawienia dla Iceweasel i Dolphin.

kudzu
Posty: 51
Rejestracja: 19 lipca 2012, 19:54
Lokalizacja: Kraków

Post autor: kudzu » 08 grudnia 2015, 20:03

No, kolego kogoro, to jest chyba to! :D W prawdzie jeszcze dokładnie nie testowałem, bo jest tu dużo rozmaitych opcji, ale myślę, że tego szukałem. Dzięki bardzo!

ODPOWIEDZ