Czy jest sens instalowa

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
route_66
Posty: 4
Rejestracja: 11 listopada 2011, 12:00

Czy jest sens instalować Debiana z KDE4.7?

Post autor: route_66 » 28 listopada 2011, 12:47

Czy jest sens instalować Debiana z KDE4.7? Jak ze stabilnością? Oraz jak się będzie zachowywać (tzn. czy będzie w miarę komfortowo działać) na karcie graficznej amd radeon hd4550 512MB GDDR3+, 2x1GB RAM 800MHz CL5 z procesorem Intel 2.8 (HT)?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6278
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 28 listopada 2011, 13:37

A coś jest w nowej wersji czego potrzebujesz?
Czy tylko chcesz mieć nowszy numerek? Zapewne zmiany kosmetyczne jakieś są tylko...

route_66
Posty: 4
Rejestracja: 11 listopada 2011, 12:00

Post autor: route_66 » 28 listopada 2011, 15:14

Lepsza obsługa sieci bezprzewodowych, a to jest najważniejsza z najważniejszych rzeczy jakie mogą być w systemie dla mnie, bo nie bardzo mnie się widzi każdorazowe wpisywanie w konsoli by ustawić połączenie. Skoro nikt nie próbował KDE 4.7 bo to niby tylko numerek, to czy zepsuję system jak dociągnę KDE 4.7 z repozytorium:

Kod: Zaznacz cały

kubuntu(ppa:kubuntu-ppa/experimental

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6278
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 28 listopada 2011, 15:18

Spróbuj na virtualboksie taki manewr to będziesz wiedział. Zainstaluj tam sobie system jaki potrzebujesz i spróbuj.

route_66
Posty: 4
Rejestracja: 11 listopada 2011, 12:00

Post autor: route_66 » 28 listopada 2011, 15:31

Maszyna wirtualna chyba dobry pomysł (moglem wcześniej pomyśleć nad tym).

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6278
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 28 listopada 2011, 16:00

Zawsze tak testuje jeśli trzeba coś przetestować.Taki poligon doświadczalny. Bo o to chodzi, że może nikt takiego przypadku nie miał jaki chcesz zrobić i nikt Ci nie powie co sie stanie. Musisz spróbować sam.

s4per
Posty: 30
Rejestracja: 29 listopada 2009, 23:14

Post autor: s4per » 28 listopada 2011, 16:34

Spokojnie da radę na Twojej konfiguracji. Ale zamiast paczek dla kubuntu lepiej użyj tych z półoficjalnego repozytorium Debiana http://qt-kde.debian.net/. U mnie działa bez najmniejszych problemów.

Awatar użytkownika
zaks
Posty: 9
Rejestracja: 05 grudnia 2011, 19:38
Lokalizacja: 127.0.0.1

Post autor: zaks » 05 grudnia 2011, 21:11

Czy ja wiem, KDE chyba nie ma wpływu na lepszą obsługę sieci bezprzewodowych. Są to tylko nakładki Wicd, networkmanager, networkmanagment. Jak już chcesz instalować KDE 4.7 to polecam wersję 4.7.3. Poprzednie były trochę mniej dopracowane i kwim zżerał mi bardzo dużo procesora.

ufocek
Posty: 33
Rejestracja: 13 lipca 2006, 09:51

Post autor: ufocek » 12 grudnia 2011, 12:24

zaks pisze:Czy ja wiem, KDE chyba nie ma wpływu na lepszą obsługę sieci bezprzewodowych. Są to tylko nakładki Wicd, networkmanager, networkmanagment. Jak już chcesz instalować KDE 4.7 to polecam wersję 4.7.3. Poprzednie były trochę mniej dopracowane i kwim zżerał mi bardzo dużo procesora.
Witam,

Ja sobie ostatnio zaktualizowałem kde 4.7.2 do 4.7.3 i teraz to co chwilę mi plasma robi crash.
Radziłbym się wstrzymać z aktualizacją aż pojawi się wersja 4.7.4, która już została wydana.

ODPOWIEDZ