Sterowniki zamknięte ATI - fglrx

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 22 września 2006, 15:23

stable mam, mam Xfree86

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 22 września 2006, 15:38

stable mam, mam Xfree86
Skoro masz xfree86 to zmień wartość odświeżania w tejże konfiguracji. Czyli w /etc/X11/XF86Config-4 taka jest ścieżka u mnie u ciebie może być trochę inaczej. Znajdź ten plik i tam wpisz ręcznie wartość odświeżania.

Jeśli nie pomoże to dpkg-reconfigure xserver-xfree86.

W najgorszym wypadku nadal nie będzie Ci działać grafika wtedy spróbuj te sterowniki ponownie zainstalować lub odinstalować. Ale na 99% da się to naprawić.

Czemu myślałeś, że masz xorg? Mówiłeś, że coś było związane z xorg podczas instalacji, ale czego instalacji sterowników czy czegoś innego?

Pozdro!

robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 23 września 2006, 11:04

kaka.. zmianilem wpis w XF86Configu... nie dziala.. ustawilem na 70 horizontala a przy odpaleniu X pojawia sie komunikat ze jest na 74,9

rekonfiguracje Xfree86 tez robilem .. bez zmian.. teraz bede probowal ze sterownikami

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 23 września 2006, 11:10

kaka.. zmianilem wpis w XF86Configu... nie dziala.. ustawilem na 70 horizontala a przy odpaleniu X pojawia sie komunikat ze jest na 74,9
No to może wpisz 60 wtedy może pokaże, że będziesz miał na 70.
rekonfiguracje Xfree86 tez robilem .. bez zmian.. teraz bede probowal ze sterownikami
Być może jest to wina sterowników bo to wszystko Ci przestało działać jak je zainstalowałeś. Zainstaluje je jeszcze raz a jak dalej nie będzie działać to je odinstaluj.

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2006-10-07, 12:33 ]
W końcu i ja zabrałem się za instalację sterów do mojego Radeona 9550 - i udało się!

Więc tak:

1)Pobieramy stery z: https://support.ati.com/ics/support/def ... olderID=27

Dużo one zajmuję więc trochę to potrwa.

Teraz już robimy tak jak napisał Radex - ja jednak napiszę co robiłem dalej:

2)Nadajemy ściągniętemu plikowi prawa do wykonania

3)

Kod: Zaznacz cały

apt-get install module-assistant build-essential fakeroot dh-make debconf 
4)sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run --buildpkg Debian/sarge ( lub Debian/sid albo Debian/etch - zależnie od tego co masz)

5)Instalujemy paczki które przed chwilą "dostaliśmy":

dpkg -i fglrx-control_8.28.8-1_i386.deb

dpkg -i fglrx-kernel-src_8.28.8-1_i386.deb

dpkg -i fglrx-driver_8.28.8-1_i386.deb

dpkg -i fglrx-driver-dev_8.28.8-1_i386.deb

apt-get -f upgrade

6) Z roota wydajemy polecenia:

module-assistant prepare

module-assistant update

module-assistant a-i fglrx

7)Tak jak mówił Radex powinniśmy wpisać w konsoli coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

aticonfig --initial 
Ja tak zrobiłem jednak wywalił mi jakiś błąd. No to z roota - też błąd. To się wkurzyłem i uruchomiłem ponownie kompa. Byłem pewien, że mogę się pożegnać z trybem graficznym ale ku mojemu zdziwieniu odpalił się GDM - tylko kolory były jakieś "dziwne". Wchodzę do systemu a tu wszystko pięknie działa. Wszystko się szybciej otwiera itp. Uruchamiam grę chromium gdzie potrzebna jest akceleracja 3d i działa!

Gdy w konsoli ponownie wpisałem to wypluło mi coś takiego:
Found fglrx primary device section
Nothing to do, terminating.

Dziwne, ale fakt, że ta nieszczęsna akceleracja 3d działa!

Polecam to http://radeon.fc.pl/e107_plugins/conten ... ntent.50.1 może się komuś przyda ale mnie to nie było potrzebne.

A i jeszcze jedno. Zapewne cedega pokarze, że nie mamy sterów do ATI itp. - no cóż cedega tak już ma, preferuje nvidie. Jest na to jednak sposób. Przeczytałem, że jeżeli cedega nie wykryje sterów do karty itp. mimo, że mamy je zainstalowane należy ściągnąc starsze sterowniki. Nie pamiętam dokładnie ale były to sterowniki starsze od wersji 8.28.8 - chyba to było 8.18 czy jakoś tak. W tym przypadku cedega powinna działać.

Pozdrawiam!

cortez
Posty: 6
Rejestracja: 21 października 2006, 19:46

Post autor: cortez » 21 października 2006, 19:52

witam wszystkich!
mam sarge, probujac zainstalowac stery metoda pierwsza dochodze niestety do momentu kiedy wywala mi po komendzie apt-get install module-assistant fglrx-driver fglrx-kernel-src , cos w stylu: nie udało się odnaleźć pakietu fglrx-driver. dodam ze ustawilem w sources non-free ,tak jak napisane bylo w pierwszym poscie. zna ktos jakas solucje?

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 21 października 2006, 20:01

cortez, zobacz post wyżej. Prościej już chyba nie można napisać :)

Pozdrawiam!

cortez
Posty: 6
Rejestracja: 21 października 2006, 19:46

Post autor: cortez » 21 października 2006, 20:02

kaka przeczytalem twoja metode i zapewne zaraz ja wdroze :) ale chodzi mi oto dlaczego nie moge znalezc tego drivera metoda pierwsza, to jest zagadka.

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 21 października 2006, 20:05

cortez pisze:kaka przeczytalem twoja metode i zapewne zaraz ja wdroze :) ale chodzi mi oto dlaczego nie moge znalezc tego drivera metoda pierwsza, to jest zagadka.
Bo w stable ich nie ma. Też tak próbowałem zainstalować ale dałem sobie spokój. Te pakiety są albo w testing albo unstable.

Pozdrawiam!

zimzum
Posty: 27
Rejestracja: 11 października 2006, 13:52

Post autor: zimzum » 30 października 2006, 21:55

Wynik rzedu 250 fps w glxgears to chyba powod do zastanowienia? Sprzet mam nowy. Wczesniej mnie to nie martwilo, ale teraz dlubie w OpenGL i animacje troche mi sie slimacza w porownaniu do tego, co osiagnalem na uczelni (sprzet niemal ten sam z ta roznica, ze ja nie mam zintegrowanej grafiki). Dziwi mnie tez, ze w porywach dostaje 5000fps, ale to trwa tylko chwile.

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 30 października 2006, 22:15

Wynik rzedu 250 fps w glxgears to chyba powod do zastanowienia? Sprzet mam nowy. Wczesniej mnie to nie martwilo, ale teraz dlubie w OpenGL i animacje troche mi sie slimacza w porownaniu do tego, co osiagnalem na uczelni (sprzet niemal ten sam z ta roznica, ze ja nie mam zintegrowanej grafiki). Dziwi mnie tez, ze w porywach dostaje 5000fps, ale to trwa tylko chwile.
Nie Ty pierwszy masz takie wyniki, często się z takimi spotykam u innych. Ale ja bym się nie przejmował, jak x'y dobrze Ci chodzą i akceleracja 3d no to git.


Pozdrawiam!

Zablokowany