Sterowniki zamknięte ATI - fglrx

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
adnix
Beginner
Posty: 113
Rejestracja: 17 stycznia 2008, 09:41

Post autor: adnix » 17 stycznia 2008, 19:53

Ale tam jest tylko o tym wspomniane a nie ma żadnych informacji o rozwiązaniu

Klusek
Posty: 4
Rejestracja: 07 stycznia 2008, 22:39
Lokalizacja: 16.7014°E 53.7058°N

Post autor: Klusek » 20 stycznia 2008, 19:52

Panie i Panowie bardzo proszę Was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Na Debiana przesiadłem się z Ubuntu, prawie ze wszystkim sobie do tej pory poradziłem, Debian działa o wiele lepiej niż Ubu chociaż i oni złego słowa powiedzieć nie mogę. Jedyny problem jaki mam to to, że nie mogę uruchomić akceleracji 3D, na Ubuntu ładnie to działało.
Mam Radeona Xpress 1100, sterowniki mam zainstalowane z repozytoriów (wersja 8.45.4-1) wg instrukcji na początku tematu. Niby wszystko pięknie się zainstalowało bez żadnych błędów, ale system i tak nie korzysta z tych sterowników.
Komenda fglrxinfo daje rezultat

Kod: Zaznacz cały

display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: [url]www.mesa3d.org[/url]
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.4 (2.1 Mesa 7.0.3)
Mój Xorg wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały


# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"
	Identifier     "Default Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
	InputDevice    "Generic Keyboard"
	InputDevice    "Configured Mouse"
	InputDevice    "Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Generic Keyboard"
	Driver      "kbd"
	Option	    "CoreKeyboard"
	Option	    "XkbRules" "xorg"
	Option	    "XkbModel" "pc105"
	Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Configured Mouse"
	Driver      "mouse"
	Option	    "CorePointer"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "Protocol" "ImPS/2"
	Option	    "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Synaptics Touchpad"
	Driver      "synaptics"
	Option	    "SendCoreEvents" "true"
	Option	    "Device" "/dev/psaux"
	Option	    "Protocol" "auto-dev"
	Option	    "HorizScrollDelta" "0"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Generic Monitor"
	Option	    "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "ATI Technologies Inc RS485 [Radeon Xpress 1100 IGP]"
	Driver      "ati"
	BusID       "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
	Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Default Screen"
	Device     "ATI Technologies Inc RS485 [Radeon Xpress 1100 IGP]"
	Monitor    "Generic Monitor"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Modes    "1280x800"
	EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
	Device     "aticonfig-Device[0]"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

Może o czymś zapomniałem lub coś przegapiłem?

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 23 stycznia 2008, 14:33

Kod: Zaznacz cały

extracting the package tarball, /usr/src/fglrx.tar.bz2, please wait...
Target package file /usr/src/fglrx-kernel-2.6.22-3-k7_8.452.1-1+2.6.22-6_i386.deb already exists, not rebuilding!
(however, you could use the -f switch to ignore it)
dpkg -Ei /usr/src/fglrx-kernel-2.6.22-3-k7_8.452.1-1+2.6.22-6_i386.deb
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu fglrx-kernel-2.6.22-3-k7.
(Odczytywanie bazy danych ... 112852 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie fglrx-kernel-2.6.22-3-k7 (z .../fglrx-kernel-2.6.22-3-k7_8.452.1-1+2.6.22-6_i386.deb) ...
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie fglrx-kernel-2.6.22-3-k7:
 fglrx-kernel-2.6.22-3-k7 zależy od fglrx-driver (= 8.452.1-1); jednakże:
  Wersją fglrx-driver w systemie jest 8.44.3-1.
dpkg: błąd przetwarzania fglrx-kernel-2.6.22-3-k7 (--install):
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 fglrx-kernel-2.6.22-3-k7

I: Direct installation failed, trying to post-install the dependencies

apt-get -f install
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Naprawianie zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
  fglrx-kernel-2.6.22-3-k7
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych.
Konieczne pobranie 0B archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 1839kB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować [T/n]?
        
jak to rozwiazac?

[ Dodano: 2008-01-23, 15:59 ]

Kod: Zaznacz cały

 ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Generating package: Debian/lenny
Package build failed!
Package build utility output:
dpkg-buildpackage: source package fglrx-installer
dpkg-buildpackage: source version 8.452.1-1
dpkg-buildpackage: source changed by ATI Technologies Inc. <http://ati.amd.com/support/driver.html>
 debian/rules build
dpkg-buildpackage: host architecture i386
dh_testdir
# move licenses away from binary dir
if [ ! -d usr/share/doc/fglrx ]; then \
          mkdir -p usr/share/doc/fglrx; \
          mv usr/X11R6/bin/LICENSE.* usr/share/doc/fglrx; \
        fi
# set executable on user apps
find usr/X11R6/bin -type f | xargs chmod a+x
# remove exec bit from files that don't deserve it
find usr/X11R6/include \
             usr/X11R6/lib \
             usr/X11R6/lib64 \
             usr/share usr/src     -type f | xargs chmod -x
find: usr/X11R6/lib64: No such file or directory
find lib -not -name "*.sh" -type f | xargs chmod -x
find lib      -name "*.sh" -type f | xargs chmod +x
# set proper permissions on /etc files
if [ -d etc/ati ]; then                 \
                chmod 755 etc/ati ;                     \
                chmod 644 etc/ati/* ;           \
                chmod a+x etc/ati/*.sh ;        \
        fi
if [ -f debian/fglrx.default ]; then \
          mv -v debian/fglrx.default debian/fglrx; \
        fi
`debian/fglrx.default' -> `debian/fglrx'
 debian/rules binary
dh_testdir
# move licenses away from binary dir
if [ ! -d usr/share/doc/fglrx ]; then \
          mkdir -p usr/share/doc/fglrx; \
          mv usr/X11R6/bin/LICENSE.* usr/share/doc/fglrx; \
        fi
# set executable on user apps
find usr/X11R6/bin -type f | xargs chmod a+x
# remove exec bit from files that don't deserve it
find usr/X11R6/include \
             usr/X11R6/lib \
             usr/X11R6/lib64 \
             usr/share usr/src     -type f | xargs chmod -x
find: usr/X11R6/lib64: No such file or directory
find lib -not -name "*.sh" -type f | xargs chmod -x
find lib      -name "*.sh" -type f | xargs chmod +x
# set proper permissions on /etc files
if [ -d etc/ati ]; then                 \
                chmod 755 etc/ati ;                     \
                chmod 644 etc/ati/* ;           \
                chmod a+x etc/ati/*.sh ;        \
        fi
if [ -f debian/fglrx.default ]; then \
          mv -v debian/fglrx.default debian/fglrx; \
        fi
dh_testdir
dh_testroot
dh_clean -k
dh_installdirs
# Create the directories to install into
dh_installdirs -pfglrx-driver \
                usr \
                usr/lib/xorg \
                usr/lib/xorg/modules \
                usr/lib/dri \
                usr/bin \
                usr/sbin \
                etc/acpi \
                etc/acpi/events \
                etc/default \
                etc/X11/Xsession.d
dh_installdirs -pfglrx-driver-dev \
                usr \
                usr/include \
                usr/lib
dh_installdirs -pfglrx-kernel-src \
                usr/src/modules/fglrx \
                usr/src/modules/fglrx/debian
dh_installdirs -A -pfglrx-amdcccle \
                usr \
                usr/bin \
                usr/share \
                usr/share/applnk \
                usr/share/applications \
                usr/share/icons \
                usr/share/pixmaps
dh_installdirs -p \
                usr/src
dh_install
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/bin/fgl*"      "usr/bin"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/bin/aticonfig" "usr/bin"
dh_install -pfglrx-driver "usr/sbin/atieventsd"     "usr/sbin"
dh_installman -pfglrx-driver "usr/share/man/man8/atieventsd.8"
# amd64 needs some library redirection
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/*.so*"           "usr/lib"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/dri"     "usr/lib"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/linux"   "usr/lib/xorg/modules"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/drivers" "usr/lib/xorg/modules"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/*.so"    "usr/lib/xorg/modules"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/*.a"     "usr/lib/xorg/modules"
dh_install -pfglrx-driver "etc/fglrx*"                "etc"
dh_install -pfglrx-driver "etc/ati"                   "etc"
dh_install -pfglrx-driver "debian/70fglrx"             "etc/X11/Xsession.d"
dh_install -pfglrx-driver "debian/fglrx-powermode.sh" "etc/acpi"
dh_install -pfglrx-driver "debian/fglrx-*-aticonfig"  "etc/acpi/events"
dh_install -pfglrx-driver "debian/fglrx"              "etc/default"
dh_installinit -pfglrx-driver --name="atieventsd"
# create symlinks to shared libs
dh_link    -pfglrx-driver "usr/lib/libGL.so.1.2"                  "usr/lib/libGL.so.1"
dh_install -pfglrx-driver-dev "usr/X11R6/lib/*.a"   "usr/lib"
dh_install -pfglrx-driver-dev "usr/X11R6/include/*" "usr/include"
dh_install -pfglrx-driver-dev "usr/include/*"       "usr/include"
dh_install -pfglrx-kernel-src \
                lib/modules/fglrx/build_mod/*.c            \
                lib/modules/fglrx/build_mod/*.h            \
                lib/modules/fglrx/build_mod/*.sh           \
                lib/modules/fglrx/build_mod/lib*           \
                lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/Makefile \
                usr/src/modules/fglrx
dh_install -pfglrx-kernel-src "debian/changelog" "usr/src/modules/fglrx/debian"
dh_install -pfglrx-kernel-src  \
                debian/copyright        \
                debian/compat           \
                module/rules            \
                module/control.template \
                module/dirs.template    \
                module/postinst         \
                usr/src/modules/fglrx/debian
(cd debian/fglrx-kernel-src/usr/src \
         && chown -R root:src modules \
         && tar -jcf fglrx.tar.bz2 modules \
         && rm -rf modules)
# control panel package
dh_install -A -pfglrx-amdcccle "usr/X11R6/bin/amdcccle"                         "usr/bin"
dh_install -A -pfglrx-amdcccle "usr/share/icons/*.xpm"                          "usr/share/icons"
dh_install -A -pfglrx-amdcccle "usr/share/icons/*.xpm"                          "usr/share/pixmaps"
dh_install -A -pfglrx-amdcccle "debian/amdcccle.desktop"                                "usr/share/applications"
dh_install -A -pfglrx-amdcccle "debian/amdcccle.kdelnk"                                 "usr/share/applnk"
dh_install -A -pfglrx-amdcccle "usr/share/ati"                                                  "usr/share"
dh_desktop    -pfglrx-amdcccle
dh_installdocs
dh_installdocs -pfglrx-driver usr/share/doc/fglrx/*
#dh_installchangelogs
dh_link
dh_strip
dh_compress
dh_makeshlibs
dh_installdeb
LD_PRELOAD= dh_shlibdeps --exclude=emul
dpkg-shlibdeps: warning: symbol _XFlush used by debian/fglrx-driver/usr/lib/libfglrx_pp.so.1.0 found in none of the libraries.
dpkg-shlibdeps: warning: symbol XextAddDisplay used by debian/fglrx-driver/usr/lib/libfglrx_pp.so.1.0 found in none of the libraries.
dpkg-shlibdeps: warning: symbol _XReply used by debian/fglrx-driver/usr/lib/libfglrx_pp.so.1.0 found in none of the libraries.
dpkg-shlibdeps: warning: symbol XextRemoveDisplay used by debian/fglrx-driver/usr/lib/libfglrx_pp.so.1.0 found in none of the libraries.
dpkg-shlibdeps: warning: symbol XextCreateExtension used by debian/fglrx-driver/usr/lib/libfglrx_pp.so.1.0 found in none of the libraries.
dpkg-shlibdeps: warning: symbol XextFindDisplay used by debian/fglrx-driver/usr/lib/libfglrx_pp.so.1.0 found in none of the libraries.
dpkg-shlibdeps: warning: debian/fglrx-driver/usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so shouldn't be linked with libpthread.so.0 (it uses none of its symbols).
dpkg-shlibdeps: warning: debian/fglrx-driver/usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so shouldn't be linked with librt.so.1 (it uses none of its symbols).
dpkg-shlibdeps: warning: debian/fglrx-driver/usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so shouldn't be linked with libdl.so.2 (it uses none of its symbols).
dpkg-shlibdeps: warning: debian/fglrx-driver/usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so shouldn't be linked with libm.so.6 (it uses none of its symbols).
dpkg-shlibdeps: warning: debian/fglrx-driver/usr/bin/fglrxinfo shouldn't be linked with libXext.so.6 (it uses none of its symbols).
dpkg-shlibdeps: failure: couldn't find library libfglrx_gamma.so.1 needed by debian/fglrx-driver/usr/bin/fglrx_xgamma (its RPATH is '').
Note: libraries are not searched in other binary packages that do not have any shlibs or symbols file.
To help dpkg-shlibdeps find private libraries, you might need to set LD_LIBRARY_PATH.
dh_shlibdeps: command returned error code 512
make: *** [binary] Error 1
dpkg-buildpackage: failure: debian/rules binary gave error exit status 2
Removing temporary directory: fglrx-install.th3292
pomocy!

orio21
Posty: 1
Rejestracja: 23 stycznia 2008, 21:56

Post autor: orio21 » 23 stycznia 2008, 22:03

hej! mój problem wygląda następująco, po aktualizacji debiana do wersji lenny nie moge zainstalować żadnych zamkniętych sterów ati :evil: a na etchu miałem takie jakie chciałem :shock: podobno są jakieś otwarte stery w jądrze linuxa ale jak wpisze w x.orgu to ati albo radeon to xy nie zaskoczą.
Moja karta to radeon x1300pro
Bardzo prosiłbym kogoś o pomoc. ;-)

Poradziłem sobie już z problemem :mrgreen:

salmon
Beginner
Posty: 296
Rejestracja: 12 października 2007, 23:28
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko-Biała

Post autor: salmon » 24 stycznia 2008, 10:08

mikmik pisze:dpkg-shlibdeps: failure: couldn't find library libfglrx_gamma.so.1 needed by debian/fglrx-driver/usr/bin/fglrx_xgamma (its RPATH is '').
Ten błąd jest śmieszny. W ogóle te nowe stery głupio się instaluje, ja to rozwiązałem tak:
apt-get install fglrx-driver
Po zainstalowaniu tego instalujesz sterowniki ze strony. Później jeszcze dostaniesz błąd, że pakiet chce nadpisać plik który należy do Mesy. Ja to olałem i uruchomiłem dpkg z opcją --force-all i wszystko działa więc chyba nic nie zepsułem :)

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 24 stycznia 2008, 19:54

salmon
pierw z repozytorium zainstalowałeś
czyli ściągnołeś sterownik ze stron ati pluło z zastępowaniu dałeś anuluj i przez dpkg --force all zainstalowałeś tak? i działą wszystko bo mi fglrx działą ale nie działą na nim q3 i nie ma alceleracji

salmon
Beginner
Posty: 296
Rejestracja: 12 października 2007, 23:28
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko-Biała

Post autor: salmon » 24 stycznia 2008, 20:06

mikmik pisze:salmon
pierw z repozytorium zainstalowałeś
czyli ściągnołeś sterownik ze stron ati pluło z zastępowaniu dałeś anuluj i przez dpkg --force all zainstalowałeś tak? i działą wszystko bo mi fglrx działą ale nie działą na nim q3 i nie ma alceleracji
Tak, dokładnie w ten sposób. Do akceleracji musiałem zrobić reset całego kompa, restart X-ow nie wystarczył (chociaż może wystarczy przeładowanie modułów) Użyłem sterowników z 18.stycznia, a moja karta to X1400.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 24 stycznia 2008, 20:23

śmiga aż miło :D troche inaczejz robiłem bo jak ta paczke run zainstalowałem to nic nie dało ale jak z tej paczki run zrobiłem paczki deb i te deb przez force all to elegancko działa :D 5 dni jeb....sie ze sterownikami;] maskara

Ateril
Posty: 1
Rejestracja: 25 stycznia 2008, 20:53

Post autor: Ateril » 25 stycznia 2008, 21:15

Witam.

Chciałbym opisać pewien problem, który mnie nurtuje. Mianowicie mam kartę radeon x1950 pro pod AGP. Na Debianie kiedyś udało mi się ją odpalić, lecz działała z prędkością 2000fps na glxgears. Następne próby jej instalacji kończyły się Mesą. No więc zacząłem szukać głębiej...korzystałem chyba z 8-10 poradników...o dziwo każdy pokazywał trochę inny sposób instalacji. ¯aden nie zadziałał....zainstalowałem Ubuntu(7.10). Gdy instaluję sterowniki przez Menadżera sterowników właściwych mam również 2000fps. W pewnej chwili się zdenerwowałem i zainstalowałem sterowniki w najprostszy sposób czyli ./ati-................ i zadziałały nawet nieźle bo w 7000fps. Zadowolony wyłączyłem kompa i poszedłem spać. Z rana gdy go włączyłem otrzymałem Mesę ~_--. No to próbowałem dalej...po którymś razie się udało znowu w podobny sposób, lecz tym razem zamiast wyłanczać kompa go restartowałem i patrzyłem co się stanie. I było wszystko ok...gdy wyłączyłem go całkiem i włączyłem znów wróciła Mesa. Moje pytania brzmią :

1) Czym się różni restart od wyłączenia kompa?
2) Czy da się zrobić coś by na tych sterownikach, które działają mi w 2000fps było szybciej ?
3) Może znacie jakiś sposób instalacji który zawsze działa ? (Envy odpada przez 5 prób ani razu nie zadziałał / zwykłe budowanie paczek i ich instalacja też/)

P.s. Ten sposób instalacji dający mi 7000fps nigdy nie chciał zadziałać na "goły" system...dopiero jak coś namieszałem poradnikami...ale nie wiem co...nawet gdybym wiedział to nie mam pojęcia jak zrobić by nie wracała mesa )

Mam nadzieję, że szybko odpiszecie bo bez Linuxa mi się ciężko żyje a te 2000fps już mi nie starczają :(

Z góry dziękuję.

daniel_107
Posty: 1
Rejestracja: 29 stycznia 2008, 17:59

Post autor: daniel_107 » 29 stycznia 2008, 18:12

Wszystko zainstalowałem wg poradnika. Ale po restarcie włącza mi się awaryjny tryb grafiki, czy jakieś inne tatałajstwo i po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep direct
Otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Mój xorg.conf wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"

# Uncomment if you have a wacom tablet
#	InputDevice     "stylus"	"SendCoreEvents"
#	InputDevice     "cursor"	"SendCoreEvents"
#	InputDevice     "eraser"	"SendCoreEvents"
	Identifier     "Default Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
	InputDevice    "Generic Keyboard"
	InputDevice    "Configured Mouse"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
	Load  "dri"
	Load  "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Generic Keyboard"
	Driver      "kbd"
	Option	    "CoreKeyboard"
	Option	    "XkbRules" "xorg"
	Option	    "XkbModel" "pc105"
	Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Configured Mouse"
	Driver      "mouse"
	Option	    "CorePointer"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "Protocol" "ImPS/2"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
	Option	    "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "stylus"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/input/wacom"
	Option	    "Type" "stylus"
	Option	    "ForceDevice" "ISDV4"		# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "eraser"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/input/wacom"
	Option	    "Type" "eraser"
	Option	    "ForceDevice" "ISDV4"		# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "cursor"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/input/wacom"
	Option	    "Type" "cursor"
	Option	    "ForceDevice" "ISDV4"		# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "SyncMaster"
	Option	    "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]"
	Driver      "ati"
	BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
	Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Default Screen"
	Device     "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]"
	Monitor    "SyncMaster"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
	Device     "aticonfig-Device[0]"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

Proszę o możliwie szybką pomoc... Aha jeśli ktoś by nie zauważył: moja karta graficzna to Radeon 9200.

Zablokowany