Sterowniki zamknięte ATI - fglrx

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 08 września 2006, 20:27

zmienilem tak jak zalecaliscie w Xconfigu oraz Xorg.. wsumie to nie mialem co zmieniac bo wszystko bylo dobrze.... co dziwniejsze na starym innym monitorze dziala... ale nie laduje sie kde... a na moim nowym monitorze po odpaleniu X monitor wylacza sie z komunikatem ze jest przekroczona rozdzielczosc oraz odswierzanie :(

jakies inne pomysly?

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 08 września 2006, 21:29

zmienilem tak jak zalecaliscie w Xconfigu oraz Xorg.. wsumie to nie mialem co zmieniac bo wszystko bylo dobrze.... co dziwniejsze na starym innym monitorze dziala... ale nie laduje sie kde... a na moim nowym monitorze po odpaleniu X monitor wylacza sie z komunikatem ze jest przekroczona rozdzielczosc oraz odswierzanie :(

jakies inne pomysly?
A próbowałeś dpkg-reconfigure.......?? Gdy ja miałem jakieś problemy związane z grafiką, monitorem itp. to zawsze najpierw próbowałem właśnie powyższej opcji. Może teraz ci też pomoże - spróbuj.

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 09 września 2006, 01:22

powrócę jeszcze do mojego problemu, bo wcześniej nie miałem jak, bo neta nie było (pani z tepsy: "nie możemy jeszcze podłączyć neostrady, bo w komputerze jeszcze jest że miał pan neostrade", do tej pory nie wiem co to przeszkadzało, skoro neta wyłączyli 4 dni wcześniej),


nadal próbuje zainstalować ten fglrx i niby się zainstalował:

Kod: Zaznacz cały

velmafia:~# dpkg -l | grep fglrx
ii  fglrx-driver                     8.28.8-0.1            Display driver for the ATI graphics accelera
ii  fglrx-kernel-2.6.16-2-686        8.28.8-0.1+2.6.16-18  ATI binary kernel module for Linux 2.6.16-2-
ii  fglrx-kernel-src                 8.28.8-0.1            Kernel module source for the ATI graphics ac
a wpis w xorgu mam taki:

Kod: Zaznacz cały

(...)
Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]"
        Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "aticonfig-Screen[0]"
        Device     "aticonfig-Device[0]"
        Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
        DefaultDepth     24
(...)
i system się na nim uruchamia, więc powinno działać, ale:

Kod: Zaznacz cały

velmafia:~# fglrxinfo
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Error: unable to open display :0
velmafia:~# glxgears
Error: couldn't open display (null)
velmafia:~# glxinfo
Error: unable to open display (null)
pakiet mesa utils zainstalowałem:

Kod: Zaznacz cały

velmafia:~# dpkg -l | grep mesa-utils
ii  mesa-utils                       6.5.1+cvs20060824     Miscellaneous Mesa GL utilities

powie mi ktoś jak sprawdzić czy fglrx działa? bo mam wątpliwości


pozdrawiam
aloha

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 09 września 2006, 15:53

Juz pisalem, np. tak

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep Direct

Kod: Zaznacz cały

glxgears -printfps
(powinno byc duzo ponad 500 klatek)

pozdro

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 09 września 2006, 17:36

jakoś dziwnie to u mnie chodzi:

Kod: Zaznacz cały

kamil@velmafia:~$ su -
Password:
velmafia:~# glxgears                                         <===== na roocie nie działa
Error: couldn't open display (null)
velmafia:~# logout
kamil@velmafia:~$ glxgears                              <======== a na zwykłym userze już działa 
1248 frames in 5.0 seconds = 249.461 FPS
1250 frames in 5.0 seconds = 249.984 FPS
(...)
1322 frames in 5.0 seconds = 264.384 FPS
1277 frames in 5.0 seconds = 255.384 FPS
1246 frames in 5.0 seconds = 249.184 FPS
2365 frames in 5.0 seconds = 472.999 FPS
50122 frames in 5.0 seconds = 10024.376 FPS   <===== sprowadziłem te "zębatki" do paska
44383 frames in 5.0 seconds = 8876.447 FPS
50414 frames in 5.0 seconds = 10082.685 FPS
50560 frames in 5.0 seconds = 10111.925 FPS
50329 frames in 5.0 seconds = 10065.788 FPS
27672 frames in 5.0 seconds = 5532.210 FPS
1272 frames in 5.0 seconds = 254.382 FPS     <====== tu znowu wrzuciłem je na okno
1260 frames in 5.0 seconds = 251.985 FPS
1256 frames in 5.0 seconds = 251.183 FPS
1263 frames in 5.0 seconds = 252.587 FPS
kamil@velmafia:~$ glxinfo
name of display: :0.0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes                                       <=========== niby działa ale czemu tylko ~250 FPS ??
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
    GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating,
    GLX_EXT_import_context, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read,
    GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_hyperpipe, GLX_SGIX_swap_barrier,
    GLX_SGIX_fbconfig
client glx vendor string: ATI
client glx version string: 1.3
client glx extensions:
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context,
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_SGI_video_sync, GLX_ARB_multisample,
    GLX_ATI_pixel_format_float, GLX_ATI_render_texture
GLX version: 1.2
GLX extensions:
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context,
    GLX_ARB_multisample
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
OpenGL version string: 2.0.6011 (8.28.8)
(...)
kamil@velmafia:~$

to jakoś dziwnie mi wygląda, w FC4 i FC5, instalowałem podobnie, ale tam nie miałem problemów z tym, i od razu było widać że fglrx działa, a tu jakoś dziwnie, ale ważne że jest obraz ;)

Witek Baryluk pisze:Juz pisalem, np. tak

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep Direct

Kod: Zaznacz cały

glxgears -printfps
(powinno byc duzo ponad 500 klatek)

pozdro
wiem że pisałeś ale post wcześniej wkleiłem wycinek z konsoli żeby pokazać że to nie działa, a teraz się spostrzegłem że nie chciało mi działać na roocie, na zwykłym userze działa,

ale mniejsza z tym

dzięki
aloha

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 09 września 2006, 21:32

na roocie nie zadziała, bo on nie jest w X, X jest protkolem sieciowym i jak odlaisz z roota to nie wie gdzie sie podlaczyc (do jakiego serwera), jeśli masz do włączenia z roota jakiś program w X (w sumie bardzo żadki przypadek). to możesz tak (z roota):

Kod: Zaznacz cały

DISPLAY=:0 program
lub
export DISPLAY=:0
program
Jeśli nadal nie będzie mógł się połączyc to należy na zwykłym użytkowniku zrobić

Kod: Zaznacz cały

xhost +localhost
pozdro

PS. Tą zmienną środowiskową musisz ustawić ponieważ jak widze robisz "su -", ta kreska powoduje że zmienne środowiskowe które są zdefiniowane w twojej sesji, są usuwane, może zrobić bez kreski i powinno też pomóc.

robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 18 września 2006, 18:30

radex na poczatku tego tematu opisal dwie metody instalownaia sterownikow do ati... zastosowalem sposob ze strona Ati...

"....

Kompilujemy i ładujemy sterownik
Debian~$ module-assistant prepare
Debian~$ module-assistant update
Debian~& module-assistant a-i fglrx

Zmieniamy xorg.conf
Debian~$ aticonfig --initial

Następnie resetujemy Xorg - ctrl+alt+backspace, albo reboot systemu

Debian-& fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
OpenGL version string: 2.0.5755 (8.25.18)"


dochodze do momentu kiedy trzeba zrobic restart systemu... kiedy przychodzi czas na odlalenie logowania w Xach to pojawia sie komunikat ze przekroczona jest wartosc Horizontal i wynosi ona 75 a monitod dopuszcza do 70
Vertical jest w normie i wynosi 60 a zakres jest od 50 do 160

sprawdzialem w pliku X config w sekcji monitora jest ustawione na 70... mimo to nie dziala :(

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 21 września 2006, 19:42

dochodze do momentu kiedy trzeba zrobic restart systemu... kiedy przychodzi czas na odlalenie logowania w Xach to pojawia sie komunikat ze przekroczona jest wartosc Horizontal i wynosi ona 75 a monitod dopuszcza do 70
Vertical jest w normie i wynosi 60 a zakres jest od 50 do 160

sprawdzialem w pliku X config w sekcji monitora jest ustawione na 70... mimo to nie dziala :(
Robroj nikt nie odpisuje to może ja spróbuję coś pomóc. Spróbuj

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Jeżeli nic to nie da to zobacz w pliku z konfiguracją. Wiem pisałeś, że już to sprawdzałeś ale gdzieś czytałem, że jeżeli miałeś xf86 a zmieniasz na xorg to plik z xf86 zostaje. Może przez przypadek nie sprawdzałeś w xorg ale xf86. Zobacz uważnie jeszcze raz. Spróbuj też wpisać "inne" wartości odświeżania.

Jeżeli to nie pomoże to spróbuj odinstalować x'y a następnie ponownie je zainstalować i skonfigurować.

Możliwe też, że jest to wina sterowników - spróbuj je ponownie zainstalować.

Nie miałem takiego problem więc nie wiem czy to pomoże ale nie zaszkodzi spróbować.

Pozdrawiam!

robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 21 września 2006, 20:00

Kaka

komenda jaka podales nie dziala... nie wiem dlaczego nie mam xorga - chociaz podczas instalacji mi sie obil o oczy... ale reconfigure xserver-xfree86 dziala.. tam moge pozmanieniac wiele...

no i w ktalogu /etc/X11/ nie mam nic z Xorgiem w nazwie... wiec jak na razie linux lezy odlogiem

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 21 września 2006, 20:07

komenda jaka podales nie dziala... nie wiem dlaczego nie mam xorga - chociaz podczas instalacji mi sie obil o oczy... ale reconfigure xserver-xfree86 dziala.. tam moge pozmanieniac wiele...
Wygląda na to, że nie masz xorga. Spróbuj go zainstalować. Nie pamiętam dokładnie komendy ale było to jakoś tak:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install xserver-xorg.
Oczywiście ta komenda nie zadziała jeżeli masz debiana 3.1 stable bo xorg chyba jest w testing. Co masz - stable, testing może etch?
no i w ktalogu /etc/X11/ nie mam nic z Xorgiem w nazwie... wiec jak na razie linux lezy odlogiem
Jak to w końcu jest...używasz xorg czy xf86? Bo xorga nie masz najwyraźniej zainstalowane.

Pozdrawiam!

Zablokowany