Sterowniki zamknięte ATI - fglrx

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
nerwus
Posty: 25
Rejestracja: 28 kwietnia 2007, 12:41

Post autor: nerwus » 20 listopada 2007, 17:05

Error in MD5 checksums: ddcfead8ff1586dd6bae865982ddc70c is different from 12a2c940dc363fd88b141b0cc6fdf115

suma kontrolna się nie zgadza ściągnij jeszcze raz pliczek

co do FPS-ów na zamkniętych mam

Kod: Zaznacz cały

35586 frames in 5.0 seconds = 7117.083 FPS
42875 frames in 5.0 seconds = 8574.875 FPS
42994 frames in 5.0 seconds = 8598.797 FPS
42470 frames in 5.0 seconds = 8493.925 FPS
na otwartych radeon mam ok 2000 :-/
a na ati nie odpala mi system :(

Awatar użytkownika
zomer
Beginner
Posty: 322
Rejestracja: 26 października 2007, 15:52
Lokalizacja: Podkarpacie

faktycznie

Post autor: zomer » 23 listopada 2007, 11:59

dziwne jest tylko oznaczenie sterowników ati (zmieniło się) na ati-driver-installer-7-11-x86.x86_64.run z ati-driver-installer-8.42.3-x86.x86_64.run. Zbudowałem paczki

Kod: Zaznacz cały

ati-driver-installer-7-11-x86.x86_64.run
fglrx-amdcccle_8.433-1_i386.deb
fglrx-driver_8.433-1_i386.deb
fglrx-driver-dev_8.433-1_i386.deb
fglrx-installer_8.433-1_i386.changes
fglrx-kernel-src_8.433-1_i386.deb
Jednak wstrzymam się jeszcze z instalacją. Najpierw muszę wiedzięc jak uruchomić beryla na tych sterach?
Prubowałem już na zamkniętych sterownikach zainstalowanych pierwszym sposobem i nie udało się.
Może ktoś podeśle xorg.conf (zamkniętych sterowników) na którym działa beryl

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 23 listopada 2007, 12:09

zomer beryl/compiz nie dziala na zamknietych sterownikach ati do tej karty (chyba, ze z xgl ale szkoda nerwow). No chyba,ze to nowe drivery w koncu maja poparawna obsluge texture-from-pixmaps (nie sledze ostatnio tego tematu wiec moge sie mylic)

PhockouS

Post autor: PhockouS » 23 listopada 2007, 13:48

yantar pisze:zomer beryl/compiz nie dziala na zamknietych sterownikach ati do tej karty (chyba, ze z xgl ale szkoda nerwow). No chyba,ze to nowe drivery w koncu maja poparawna obsluge texture-from-pixmaps (nie sledze ostatnio tego tematu wiec moge sie mylic)
Niestety ..

Sprawdzalem u siebie wczoraj i lipton ..

Testowane na Radeon 9600 PRO i fglrx 8.42.3-3

Ciekawe kiedy to naprawia bo juz mnie ku*wica lapie - 3D dziala , system 'wstaje' z aiglx , ale za czorta nie ma obramowan okien ..

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 23 listopada 2007, 17:50

PhockouS, W zasadzie to nie ma co naprawiac tylko dodac trzeba w koncu obsluge texture-from-pixmaps bo jej nigdy nie bylo ;) . W lipcu ATI szumnie zapowiadalo, ze w koncu cos w tej sprawie zrobi. Tak wiec czekamy =]
PhockouS pisze:system 'wstaje' z aiglx , ale za czorta nie ma obramowan okien ..
Zakladam, ze wlaczyles emeralda? =]
Mozna tez sprobowac dorzucic do sekcji Device w xorgu

Kod: Zaznacz cały

Option      	"XAANoOffscreenPixmaps" "on"
Option 		"AddARGBGLXVisuals" "true"
Option 		"DisableGLXRootClipping" "true"
To porada z oficjalnej strony compiza jesli chodzi o karty ATI, a nie ma obramowan.
i so sekcji Module

Kod: Zaznacz cały

Load	"dbe"

Pietruch
Posty: 56
Rejestracja: 01 czerwca 2007, 01:22
Lokalizacja: Brzeg/Opole

Post autor: Pietruch » 24 listopada 2007, 18:46

Również mam problem ze sterami z grafy. Posiadam kartę Mobility X1600, sterownik to 8.42-3-3 (z Sida), a jajo to 2.6.22-3-k7. Zrobiłem wszystko wg opisu Deathman'a, ale kiedy w konsoli wklepuje compiz to dostaję

Kod: Zaznacz cały

GLX_EXT_texture_from_pixmap is not available with direct rendering.
GLX_EXT_texture_from_pixmap is available with indirect rendering.
/usr/bin/compiz.real (core) - Error: Screen 0 on display ":0.0" already has a window manager; try using the --replace option to replace the current window manager.
Jeżeli użyję dodatkowo --replace, to znikają mi obramowania okien i niewiele da się zrobić.
Mój xorg.conf

Kod: Zaznacz cały

# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
    Load    "bitmap"
    Load    "ddc"
    Load    "dri"
    Load    "dbe"
    Load    "extmod"
    Load    "freetype"
    Load    "glx"
    Load    "int10"
    Load    "vbe"
EndSection 

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"CoreKeyboard"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Synaptics Touchpad"
	Driver		"synaptics"
	Option		"SendCoreEvents"	"true"
	Option		"Device"		"/dev/psaux"
	Option		"Protocol"		"auto-dev"
	Option		"HorizScrollDelta"	"0"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Generic Video Card"
	Driver		"fglrx"
	BusID		"PCI:1:0:0"
	VideoRam	262144
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Generic Monitor"
	Option		"DPMS"
	HorizSync	28-64
	VertRefresh	43-60
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"Generic Video Card"
	Monitor		"Generic Monitor"
	DefaultDepth	24
	SubSection "Display"
		Modes		"1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
Option         "XAANoOffscreenPixmaps" "on" 
Option         "TripleBuffer" "true"
Option         "no GLXFBConfig for depth 32"
Option         "AddARGBVisuals" "True"
Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option         "DisableGLXRootClipping" "true"
EndSection

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen"
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
	InputDevice	"Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
EndSection
Sekcję 'module' musiałem dodać sam.
Ma ktoś pomysł co jest nie tak i jak to poprawić, żeby compiz fusion ładnie śmigał? :)

thevoodoo
Posty: 10
Rejestracja: 04 listopada 2007, 22:46
Lokalizacja: z Wroc³awia

Post autor: thevoodoo » 26 listopada 2007, 14:37

Ja mam moze inny problem. MIanowicie sterowniki "ati" mi hulaja lecz gdy właczam np. tibie, wywala mi to:

Kod: Zaznacz cały

voodoo@debianek:~/Desktop/Tibia$ ./Tibia
X Error of failed request:  GLXUnsupportedPrivateRequest
  Major opcode of failed request:  143 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  16 (X_GLXVendorPrivate)
  Serial number of failed request:  58
  Current serial number in output stream:  59
Probowalem zainstalowac sterowniki zamknięta, lecz x-y wtedy nie wstaja.

Prosze o pomoc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
VooDoo

PS: Niżej mo Xorg

Kod: Zaznacz cały

#  (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the  manual page.
# (Type "man " at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on  package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the 
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh 

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE]"
	Driver		"ati"
	BusID		"PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
	Option		"DPMS"
	HorizSync	30-95
	VertRefresh	50-160
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	DefaultDepth	24
	SubSection "Display"
		Modes		"1280x1024" "1280x960" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Awatar użytkownika
zomer
Beginner
Posty: 322
Rejestracja: 26 października 2007, 15:52
Lokalizacja: Podkarpacie

to jest polecenie

Post autor: zomer » 27 listopada 2007, 11:55

Kod: Zaznacz cały

desktop-effects --replace
w ten sposób rozwiązałem takowy problem w Fedora 7. Pisze o tym poleceniu bo z pewnością jest jego odpowiednik w Debianie (niestety niewiem jaki). Może ktoś przeczyta ten wątek i dożuci właściwe polecenie, odpowiednik desktop-effects
Jeszcze dwa polecenia były pomocne

Kod: Zaznacz cały

compiz --replace gconf &
gnome-window-decorator &
Niestety na Debianie jestem nowy i nie znam odpowiedników tych poleceń dla Debiana

Rodzyn
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2007, 22:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Rodzyn » 17 grudnia 2007, 22:59

Witam wszystkich!

Mam do Was pytanie. Czy ktoś używa z Was karty ATI jak x1950PRO? Taka kartę posiadam na stacjonarnym komputerze w domu. Na nim zainstalowane Ubuntu ale chyba przerzucę się na Debiana. Mianowicie instalowałem drivery na wszelakie sposoby ręcznie i ostatnio przez Envy no i niestety serwer X-ów nie startował po każdym restarcie po instalacji. Oczywiście chciałbym odpalic na LINUKSIE Wolfenstein:ET lub Quake Wars:ET i stawiać na nim serwery owych gier ale drivery potrzebne. Na berylu czy innych bajerach mi nie zależy. Może komuś sie udało na tej karcie wystartować z driverami najnowszymi? :)

PS: Proszę się nie przerazić jak zobaczycie w rogu na dole z jakiego systemu korzystam ale teraz piszę z laptopa ;)

Awatar użytkownika
ModY_WzM
Beginner
Posty: 131
Rejestracja: 26 stycznia 2007, 21:26

Post autor: ModY_WzM » 19 grudnia 2007, 17:27

Posiadam x1950Pro do kilku dni i problemów z instalacją nie miałem, fglrx użyłem wersji dostępnej w repo sida. Akceleracja 3D działa bez problemu ale jeszcze wszystkiego nie testowałem więc nic więcej nie mogę powiedzieć. Jeśli znajdę chwilkę czasu to może spróbuje zainstalować te najnowsze ze strony ati.

Pozdrawiam

Zablokowany