Sterowniki zamknięte ATI - fglrx

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 02 września 2006, 00:15

kompilatory miałem zainstalowane, ale musiałem zainstalować gcc w wersji 4.0 (i cpp) ale teraz mam inny problem, po wydaniu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

velmafia:~# aticonfig --initial
Found fglrx primary device section
Nothing to do, terminating.
zrekonfigurowałem xorga, bo myślałem że to może pomoże, i podczas rekonfiguracji wybrałem jako sterownik fglrx ale nadal nie działa.

wycinek z xorg-a

Kod: Zaznacz cały

(...)
Section "Device"
        Identifier  "Generic Video Card"
        Driver      "ati"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]"
        Driver      "fglrx"
EndSection
(...)
myślę że tu może coś być źle, ale gdy wykasowałem pierwszą sekcje "Device", to X-ksy nie chciały wstać,
co zrobić żeby aktywować fglrx ??

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 02 września 2006, 00:32

Wykasuj pierwsza sekcje (tą używającą "ati" i pozostaw tą z flgrx), i uaktualnij sekcje Srceen, a dokłandiej linijkę Device.

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 02 września 2006, 00:49

uaktualniłem, ale nadalto samo:

Kod: Zaznacz cały

velmafia:~# aticonfig --initial
Found fglrx primary device section
Nothing to do, terminating.

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 02 września 2006, 01:41

No, przecież to nie jest błąd :) Program cię powinformował że nie ma co robić bo wszystko działa.

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 02 września 2006, 02:14

a nie powinien być wynik podobny temu ??

Kod: Zaznacz cały

display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
OpenGL version string: 2.0.5755 (8.24.8) 

jak instalowałem fglrx w Fedorze, (bo niedawno dopiero przesiadłem sie na Debiana) to zawsze dawało wynik temu podobny,
a jakim poleceniem sprawdza się aktualny sterownik ekranu ??
bo w fedorze można było poznać np. po wydaniu polecenia "glxgears"
jest tutaj jakieś podobne polecenie ??

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 02 września 2006, 02:38

tak samo, glxgears (te zębatki), albo glxinfo ( i poszukać linijki z Direct rendering itp).

jeśli nie masz to zainstaluj pakiet mesa-utils, albo sprawdź te same komendy tylko popzedzone lierką f, np. fglxinfo.

pozdro

robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 03 września 2006, 13:32

oto co mi sie pokazalo kiedy isntalowalem sterowniki ze strony Ati

"localhost:/home/robroj/Desktop# chmod +x ati-driver-installer-8.28.8.run
localhost:/home/robroj/Desktop# apt-get install module-assistant build-essential fakeroot dh-make debconf
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
debconf jest już w najnowszej wersji.
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
debconf-utils debhelper html2text intltool-debian po-debconf
Sugerowane pakiety:
dialog
Polecane pakiety:
libterm-size-perl libterm-readkey-perl libmail-sendmail-perl
libcompress-zlib-perl
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
build-essential debconf-utils debhelper dh-make fakeroot html2text
intltool-debian module-assistant po-debconf
0 zaktualizowanych, 9 nowo zainstalowanych, 0 do usunięcia i 120 nie zaktualizow anych.
Konieczne pobranie 772kB archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 2798kB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować? [T/n] T
Pob: 1 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main build-essential 10.1 [6520B]
Pob: 2 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main debconf-utils 1.4.30.13 [33,0kB]
Pob: 3 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main html2text 1.3.2a-2 [92,6kB]
Pob: 4 http://security.debian.org stable/updates/main module-assistant 0.9sarge1 [71,8kB]
Pob: 5 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main intltool-debian 0.30+20040213 [23,5kB]
Pob: 6 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main po-debconf 0.8.23 [78,0kB]
Pob: 7 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main debhelper 4.2.32 [362kB]
Pob: 8 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main dh-make 0.38 [34,0kB]
Pob: 9 http://ftp.icm.edu.pl sarge/main fakeroot 1.2.10 [70,5kB]
Pobrano 772kB w 6s (128kB/s)
W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych ftp://kde.o rg.pub stable/main Packages (/var/lib/apt/lists/kde.org.pub_kde_stable_lastest_s rc_dists_stable_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Nie ma takiego pliku ani ka talogu)
W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych ftp://kde.o rg.pub stable/non-free Packages (/var/lib/apt/lists/kde.org.pub_kde_stable_laste st_src_dists_stable_non-free_binary-i386_Packages) - stat (2 Nie ma takiego plik u ani katalogu)
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu build-essential.
(Odczytywanie bazy danych ... 103408 plików i katalogów obecnie zainstalowanych. )
Rozpakowanie build-essential (z .../build-essential_10.1_i386.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu debconf-utils.
Rozpakowanie debconf-utils (z .../debconf-utils_1.4.30.13_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu html2text.
Rozpakowanie html2text (z .../html2text_1.3.2a-2_i386.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu intltool-debian.
Rozpakowanie intltool-debian (z .../intltool-debian_0.30+20040213_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu po-debconf.
Rozpakowanie po-debconf (z .../po-debconf_0.8.23_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu debhelper.
Rozpakowanie debhelper (z .../debhelper_4.2.32_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu dh-make.
Rozpakowanie dh-make (z .../archives/dh-make_0.38_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu fakeroot.
Rozpakowanie fakeroot (z .../fakeroot_1.2.10_i386.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu module-assistant.
Rozpakowanie module-assistant (z .../module-assistant_0.9sarge1_all.deb) ...
Konfigurowanie build-essential (10.1) ...
Konfigurowanie debconf-utils (1.4.30.13) ...

Konfigurowanie html2text (1.3.2a-2) ...

Konfigurowanie intltool-debian (0.30+20040213) ...
Konfigurowanie po-debconf (0.8.23) ...
Konfigurowanie debhelper (4.2.32) ...
Konfigurowanie dh-make (0.38) ...
Konfigurowanie fakeroot (1.2.10) ...

Konfigurowanie module-assistant (0.9sarge1) ...
W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych ftp://kde.o rg.pub stable/main Packages (/var/lib/apt/lists/kde.org.pub_kde_stable_lastest_s rc_dists_stable_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Nie ma takiego pliku ani ka talogu)
W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych ftp://kde.o rg.pub stable/non-free Packages (/var/lib/apt/lists/kde.org.pub_kde_stable_laste st_src_dists_stable_non-free_binary-i386_Packages) - stat (2 Nie ma takiego plik u ani katalogu)
W: Należy uruchomić apt-get update aby naprawić te problemy.

"

Rad
Member
Posty: 1208
Rejestracja: 28 czerwca 2006, 15:05

Post autor: Rad » 03 września 2006, 13:35

Wszystko się zainstlowało, masz po prostu błędny wpis z tym repozytorium kde. Wywal go (albo popraw) i odpal apt-get update.

robroj
Posty: 32
Rejestracja: 02 września 2006, 11:23
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: robroj » 04 września 2006, 20:45

z ostaniej chwili :) teraz instalowalem z repozytoriow i doszedlem do samego konca kiedy trzeba restartowac Xorga albo komputer... restartowalem komputer.. odpalilem linuxa i zdziwilem sie gdyz logowanie jest w trybie textowym... no nicto mysle sobie dam sobie rade.. no ale po wydaniu komenty "startx" monitor sie wylaczyl i pokazal ze nie obsluguje tej czestotliwosci.. :(
posilkowalem sie innym monitorem i okazalo sie ze jest ustawiona jakas niebotycznie wysoka rozdzielczosc i odswierzanie :(
aa i ekran jest taki szarawy.. przz chwile jest "X" pozniej on sie zmienia na taka malenki strzaleczke (kursor) i .. kupa dalej nic sie nie dzieje
w Xorg.conf mam ustawione ze ma byc na 24 bity (kolory) a rozdzielczosc na 1024 na 768

ma ktos jakis pomysl?

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 04 września 2006, 22:10

Wypadało by pewnie ręcznie ustawić parametry monitora, np. cos w stylu

Kod: Zaznacz cały

Section "Monitor"
        Identifier      "Generic Monitor"
        Option          "DPMS"
        HorizSync       30-70
        VertRefresh     50-150
EndSection
Gdzie te cyferki zależą od twojego monitora (sprawdź w instrukcji). Ale jest to dosyć dziwne, skoro na wcześniejszych sterownikach działało.

Zablokowany