Wolno przewijaj

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
goompas
Posty: 25
Rejestracja: 14 lutego 2009, 20:00

Wolno przewijające się strony w przeglądarce

Post autor: goompas » 14 marca 2010, 00:49

Witam.
Jestem pewien, że to problem z kartą grafiki. Gdy przewijam strony w przeglądarce np. tutaj forum, dzieje się to bardzo wolno, można powiedzieć, że ,,klatkuje''. Tak wygląda mój xorg.conf.

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
Moze jeszcze o czyms nie wiem/zapomnialem?

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
    ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
    Load  "extmod"
    Load  "record"
    Load  "glx"
    Load  "dri2"
    Load  "dri"
    Load  "dbe"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse0"
    Driver      "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "Monitor0"
    VendorName   "Monitor Vendor"
    ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "NoAccel"                # [<bool>]
        #Option     "AccelMethod"            # [<str>]
        #Option     "offscreensize"          # [<str>]
        #Option     "SWcursor"               # [<bool>]
        #Option     "ignoreconnector"        # [<str>]
        #Option     "forcereduced"           # [<bool>]
        #Option     "forcedpi"               # <i>
        #Option     "useconfiguredmonitor"     # [<bool>]
        #Option     "HPD"                    # <str>
        #Option     "NoRandr"                # [<bool>]
        #Option     "RROutputOrder"          # [<str>]
        #Option     "DRI"                    # [<bool>]
        #Option     "TVMode"                 # [<str>]
        #Option     "ScaleType"              # [<str>]
        #Option     "UseAtomBIOS"            # [<bool>]
        #Option     "AtomBIOS"               # [<str>]
        #Option     "UnverifiedFeatures"     # [<bool>]
        #Option     "Audio"                  # [<bool>]
        #Option     "AudioStreamSilence"     # [<str>]
        #Option     "HDMI"                   # [<str>]
        #Option     "COHERENT"               # [<str>]
        #Option     "ForceLowPowerMode"      # [<bool>]
        #Option     "LowPowerModeEngineClock"     # <i>
    Identifier  "Card0"
    Driver      "radeonhd"
    VendorName  "ATI Technologies Inc"
    BoardName   "M76 [Radeon Mobility HD 2600 Series]"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Card0"
    Monitor    "Monitor0"
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     1
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     4
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     8
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     15
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     16
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

Awatar użytkownika
davidoski
Beginner
Posty: 234
Rejestracja: 17 kwietnia 2007, 10:53
Lokalizacja: Poznań

Post autor: davidoski » 14 marca 2010, 06:13

Może jakiś proces zabiera ci zbyt dużo zasobów? Sprawdź poleceniem:

goompas
Posty: 25
Rejestracja: 14 lutego 2009, 20:00

Post autor: goompas » 14 marca 2010, 11:13

Nie to nie to, Maksymalny % uzycia to 10.

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner
Posty: 103
Rejestracja: 30 lipca 2009, 12:07

Post autor: M3cin » 14 marca 2010, 11:56

Ale opisz dokładniej - strony tak się strasznie mulą że tak powiem, czy po prostu jak przewijasz to nie idzie płynnie tylko tak jakby skokowo?

Wyłącz compiza i emeralda i zobacz jak chodzi bez.

U mnie bez compiza chodzi świetnie, po odpaleni compiza i wszystkich efektów chodzi trochę innaczej - nie przeszkadza to w użytkowaniu, ale trochę mniej płynniej.
Pamięci mam dużo, ale proca mam słabego.

A jaką masz kartę?

goompas
Posty: 25
Rejestracja: 14 lutego 2009, 20:00

Post autor: goompas » 14 marca 2010, 12:09

Wszystkie okna miały graficzne załamanie. Czy to przesuwanie konsoli czy każdego innego lub przewijanie strony w przeglądarce. Compiza i inne bajery mam wyłączone. To samo było na gnomie i kde. Kartę mam tak jak w xorgu
BoardName "M76 (Radeon Mobility HD 2600 Series)"

Dziękuję za chęć pomocy, chciałem już robić nawet cofnięcie wersji xorga aby zainstalować zamknięte sterowniki, ale chyba rozwiązałem problem. Zainstalowałem paczkę firmware-linux.

Mam pytanie dodatkowe, gdybym chciał zrobić cofnięcie wersji xorga z 1.7, który jest w Sidzie to należy wykonać:

Kod: Zaznacz cały

remove xserver-xorg
dodać wpisy np. ,,lenny'' w sources.list i zainstalować xorga?

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner
Posty: 103
Rejestracja: 30 lipca 2009, 12:07

Post autor: M3cin » 14 marca 2010, 12:13

Masz tutaj temat tam jest napisane wszystko, dokładnie post #6 - obawiam się że będziesz musiał cały system cofnąć, miałem ten sam problem ale cały system musiałem cofnąć do wersji wcześniejszej.
http://debian.linux.pl/showthread.php?t=511

ODPOWIEDZ