KDE4 dostępne w Sidzie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner
Posty: 306
Rejestracja: 23 listopada 2008, 17:00
Lokalizacja: Warta

Post autor: shevchenko1987 » 26 stycznia 2012, 23:10

Uwierz na słowo, że wersja 4.8.0 działa bardzo dobrze. Używałem od wersji RC1 na Chakrze. Sprawowało się bardzo dobrze. Zero zwiech, zacięć i tego typu rzeczy. W moim mniemaniu najlepsza wersja KDE SC jaka wyszła do tej pory. Problem w Debianie chyba nie polega na błędach w wersji 4.X.0, a w braku deweloperów budujących paczki. Po prostu brak siły roboczej. Wiele pakietów jak np. Iceweasel, Icedove nie wchodzi na bieżąco do gałęzi testowej systemu, bo nie ma kto zbudować paczek. Podobnie jest zapewne z KDE, ale nic się nie poradzi na to. Trzeba cierpliwie czekać.

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 240
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 27 stycznia 2012, 01:58

Ja doskonale sobie zdaje sprawę, że powodem opóźnień jest brak wystarczającej liczby osób zajmujących się KDE (i nie tylko) w Debianie. Z tego właśnie powodu, wg mnie, wersje 4.x.0 są pomijane, a wersje poprawiane 4.x.2 trafiają już do repozytorium. Tak przynajmniej było z ostatnimi wydaniami.

Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner
Posty: 306
Rejestracja: 23 listopada 2008, 17:00
Lokalizacja: Warta

Post autor: shevchenko1987 » 27 stycznia 2012, 12:39

Oby tylko zdążyli się wyrobić przed "godziną 0" [Link] :)

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 27 stycznia 2012, 14:11

Podobno usunęli możliwość definiowania własnych profili zarządzania energią. Prawda to? Przypomina mi to perypetie z wyświetlaniem pozostałego czasu na baterii - najpierw był, potem zniknął ale dało się przywrócić w pliku konfiguracyjnych, potem zniknął i już się nie dało (kompilowałem od nowa widget który dopiero posiadał tą funkcjonalność), a potem jednak to przywrócono.

button
Beginner
Posty: 242
Rejestracja: 04 marca 2008, 16:39

Post autor: button » 28 stycznia 2012, 14:32

Tak, zmienili sposób konfiguracji zarządzania energią. Tutaj można zobaczyć jak: http://www.kde.org/announcements/4.8/plasma.php , http://drfav.wordpress.com/2011/10/04/p ... creencast/
Wcześniej to było chyba jednak bardziej konfigurowalne. Ale jak wiadomo, trend mamy taki, żeby użytkownikowi możliwości konfiguracji ograniczać, bo użytkownik to stworzenie z natury mało inteligentne i gubi się kiedy damy mu zbyt dużo opcji....

Awatar użytkownika
zaks
Posty: 9
Rejestracja: 05 grudnia 2011, 19:38
Lokalizacja: 127.0.0.1

Post autor: zaks » 28 stycznia 2012, 19:56

Mnie też to zarządzanie energią w 4.8 się nie podoba. To jakby się cofnęli do tyłu. W KDE 4.7 gdy kliknąłem na panelu na ikonę baterii miałem do wyboru 3 opcje ustawień pracy baterii. A teraz jest tylko jasność ekranu do wyboru. Żeby tylko twórcy KDE nie zmniejszali ilości ustawień środowiska, tak jak to zrobili Ci w Gnome3.

Awatar użytkownika
Tomeku
Beginner
Posty: 152
Rejestracja: 21 marca 2009, 22:35
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Tomeku » 14 maja 2012, 23:36

KDE 4.8.3 w repozutorium: http://qt-kde.debian.net/ :)

button
Beginner
Posty: 242
Rejestracja: 04 marca 2008, 16:39

Post autor: button » 15 maja 2012, 19:04

Aktualizacja udała się bezproblemowo, ale jak dla mnie ta wersja to krok wstecz. Jedyne co widać na plus to szybszy KWin. Animacje minimalizacji zepsute, siatka pulpitu zepsuta, działanie na wielu monitorach zepsute. Trochę szkoda.

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 24 maja 2012, 08:37

N cóż, w zasadzie większość na gorsze:
- brak profili zarządzania energią
- popsuta integracja z compizem: przełącznik pulpitów po każdym uruchomieniu compiza przłącza się na 4 w jednym rzędzie, zajmując tylko miejsce na panelu (zawsze miałem 2x2)
- przedtem ikony systemowe (te przy zegarku na panelu, nie pamiętam jak się ten widżet nazywa) były oddzielone separatorem po lewej stronie, teraz go nie ma - bezsens, przedtem wyglądało lepiej

Poza tym, żadnych głębszych zmian nie zauważyłem, gdzieniegdzie tylko delikatny lifting i kilka nowych opcji, zresztą nie przetłumaczonych z angielskiego.

Awatar użytkownika
Tomeku
Beginner
Posty: 152
Rejestracja: 21 marca 2009, 22:35
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Tomeku » 27 maja 2012, 22:42

W repozytorium pojawiły się kolejne paczki, w tym nowy Dolphin oraz zaktualizowana polska lokalizacja.

Zablokowany